pinging/sensor - Page 4 - Ford Truck Enthusiasts Forums

Notices
Modular V10 (6.8l)  
Sponsored by:
Sponsored by:

pinging/sensor

 
  #46  
Old 09-18-2006, 08:25 AM
Krewat's Avatar
Krewat
Krewat is offline
Super Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Long Island USA
Posts: 39,029
Krewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputation
My method of removing carbon involves beating the heck out of the motor - instead of those "dump water slowing down the intake" methods. I am not a fan of removing carbon any other way except the old fashioned way: Take apart the motor.

Others here will disagree

You're running a tuner? Are you running an 87 octane program?
 
  #47  
Old 09-19-2006, 11:58 AM
PurerockRacing's Avatar
PurerockRacing
PurerockRacing is offline
Senior User
Join Date: Nov 2004
Location: Lancaster, CA
Posts: 265
PurerockRacing is starting off with a positive reputation.
mine still pings as well, I checked everything. Also, I cannot get rid of the P1000 code. Resetting the PCM, driving for 100s of miles, check the PCM and the code is still there. I too have re-programmed with the Superchip 1715 tuner. The funny thing is, my truck pinged on me the day I bought it and drove it home. Had only 44k miles on it, bone stock. Now with Airaid cold air intake, tuned with the 1715 for the tow program (running 91), now has 5.38 gears (needed for the 38"s I now have) and custom y-pipe, ping is about 50% less but it's still there. MAF has been cleaned 3 times now, it looks perfect everytime. Fuel filter is brand new. Knock sensor is original I think, guess I will replace that next. I would think I'd see a code if the sensor was bad.
 
  #48  
Old 09-19-2006, 01:23 PM
Krewat's Avatar
Krewat
Krewat is offline
Super Moderator
Join Date: Jul 2002
Location: Long Island USA
Posts: 39,029
Krewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputationKrewat has a superb reputation
Please see the sticky thread at the top of this forum called "Wondering why your MIL doesn't come on?"

This is the difference between OBD-I (heavy-duty truck engine) and OBD-II.

The OBD-I will never set a code for certain sensors that are out-of-range, or further out of range than they should be

ALSO, the P1000 code may come up on the OBD-I systems and it really doesn't mean anything. My '01 does it - nothing wrong, all tests/monitors are OK (at least, the ones it actually bothers about) but still has that P1000 code in it. I think it's a software bug, either with the PCM itself, or my scantool (autotap).

I am wondering if you should go to the dealer and see if there are any newer "calibrations" (software) for your specific computer/engine combo.

And one thing I gotta ask AGAIN: Did you try running 93 octane and does the ping lessen or go away?
 
  #49  
Old 09-19-2006, 01:27 PM
PurerockRacing's Avatar
PurerockRacing
PurerockRacing is offline
Senior User
Join Date: Nov 2004
Location: Lancaster, CA
Posts: 265
PurerockRacing is starting off with a positive reputation.
I run 91 only. I would be afraid (very afriad) to run 87 or 89 with the programmer tune in it. But the ping does decrease with the 91 it seems. Haven't really messed with putting it back to stock flash and running 91. By the way, my 2001 motorhome w/V10 also pings... it's totally stock and I am running 87 in it like it says to
 
  #50  
Old 04-14-2013, 11:20 PM
Slingnsteel
Slingnsteel is offline
Junior User
Join Date: Feb 2012
Location: Agawam, MA
Posts: 67
Slingnsteel is starting off with a positive reputation.
I have a 99 f250 sd v10 with an egr valve. my question is what does the green vaccum line connected to the egr valve connect to?
SM
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Dylan Overstreet
1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks
2
05-12-2017 06:53 AM
twigsV10
Modular V10 (6.8l)
72
05-11-2017 01:41 AM
perryg114
Modular V10 (6.8l)
4
10-25-2013 04:28 PM
ham-n-swiss
1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks
8
06-03-2009 04:59 PM
Eric K
Modular V10 (6.8l)
126
04-20-2008 01:35 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: pinging/sensor


Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.