5.4 Engine sounds like a tractor engine. - Ford Truck Enthusiasts Forums

Notices

5.4 Engine sounds like a tractor engine.

 
  #1  
Old 02-05-2019, 07:57 AM
Ghosty
Ghosty is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Feb 2019
Posts: 1
Ghosty is starting off with a positive reputation.
5.4 Engine sounds like a tractor engine.

Does anyone have any ideas as to why my 2010 ford expedition would start to sound like an old tractor and almost stall sometimes at idle or low RPM below 1500. Only does it occasionally, like every 1500k or so. It goes away when accelerating. No engine codes appear. Just changed the plugs and still does it, but less often.
there is about 75000miles.
 
  #2  
Old 02-05-2019, 08:27 AM
70f100longbed's Avatar
70f100longbed
70f100longbed is offline
Posting Guru
Join Date: Aug 2002
Location: Raleigh USA
Posts: 1,602
70f100longbed has a great reputation on FTE.70f100longbed has a great reputation on FTE.70f100longbed has a great reputation on FTE.70f100longbed has a great reputation on FTE.
It doesn't have enough oil pressure at the phasers to keep them in place. You can try the updated VCT solenoids in my signature Ford released them as a TSB to fix the noise. It probably also has a blown out chain tensioner bleeding off pressure.
 
  #3  
Old 02-05-2019, 12:52 PM
Bielski920
Bielski920 is offline
New User
Join Date: Feb 2019
Posts: 3
Bielski920 is starting off with a positive reputation.
Vvt

YES replacing vvt solenoids is your easiest place to start. Just dont let the local auto store screw you hard. I am also looking at this problem right now on my 06 lincoln mark lt. ^^^^Thanks for tip on looking at the tensioner.
 
  #4  
Old 02-05-2019, 01:06 PM
ford390gashog's Avatar
ford390gashog
ford390gashog is online now
Post Fiend
Join Date: Jan 2004
Location: Brentwood,CA
Posts: 17,665
ford390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud offord390gashog has much to be proud of
Your VCT and probably chain tensioner are done. Need to replace them before you end up need a whole engine. Also suggest the upgraded oil pump
 
  #5  
Old 02-07-2019, 05:35 PM
Rumble phish
Rumble phish is online now
Senior User
Join Date: Aug 2018
Location: Riverbank, CA.
Posts: 308
Rumble phish is gaining momentum as a positive member of FTE.
Time for a timing job on it. One or both tensioners are probably blown, or VCT solenoids plugged up, or chain guides broken up, or oil pump shot, or phasers shot, or all of the above.

The best advice is to use ONLY OEM Motorcraft parts. DO NOT USE CHEAP AFTERMARKET CRAP OR YOU WILL BE PAYING FOR THE JOB AT LEAST TWICE OVER.
 
 


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.