Notices
1997 - 2003 F150 1997-2003 F150, 1997-1999 F250LD, 7700 & 2004 F150 Heritage

99 5.4 wont start

 
  #1  
Old 08-14-2011, 04:14 PM
92nite351's Avatar
92nite351
92nite351 is offline
Elder User
Thread Starter
Join Date: Dec 2010
Location: Morrill, Me
Posts: 501
92nite351 is starting off with a positive reputation.
Cool 99 5.4 wont start

i have a 99 f150 with the 5.4. it turns over but wont start. it has 36# of fuel preasure. its got spark and air. there are no codes. it acts like it starts at times but wont actual start. it has backfired through the intake a few times. im at my wits end as to why it wont start. any more info needed just ask. could there be something with the timing? it has all new plugs and COPs. fuel filter changed and its got a k&n cold air intake on it... all the COPs are plugged correctly. any help would be def appreciated.
 
  #2  
Old 08-14-2011, 05:55 PM
enriched&beyound's Avatar
enriched&beyound
enriched&beyound is offline
Posting Guru
Join Date: Aug 2008
Location: NE Iowa JD Country
Posts: 1,390
enriched&beyound is gaining momentum as a positive member of FTE.
Originally Posted by 92nite351 View Post
i have a 99 f150 with the 5.4. it turns over but wont start. it has 36# of fuel preasure. its got spark and air. there are no codes. it acts like it starts at times but wont actual start. it has backfired through the intake a few times. im at my wits end as to why it wont start. any more info needed just ask. could there be something with the timing? it has all new plugs and COPs. fuel filter changed and its got a k&n cold air intake on it... all the COPs are plugged correctly. any help would be def appreciated.
try taking the inlet air tubing off near the throttle body...with the help of a buddy, as it is turning over give it a brief whiff of starting fluid,(not too much)...see if it tries to start or runs briefly.

If it does, your not getting fuel to the injectors. If not, it maybe that the injectors are stuck open and flooding the engine.

It maybe the MAF sensor needs cleaning...had you recently cleaned the K&N air filter and reoiled it??....too much of the oil on the MAF sensor can really mess with them.

you may need to do a compression check.
Have you checked for codes?
 
  #3  
Old 08-14-2011, 06:06 PM
92nite351's Avatar
92nite351
92nite351 is offline
Elder User
Thread Starter
Join Date: Dec 2010
Location: Morrill, Me
Posts: 501
92nite351 is starting off with a positive reputation.
i did check for codes and there are not any. ill do a compression check next. the plugs are dry and do not smell like gas. there is def fuel in the rail... thanks for the input i def apreciate it
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
elwood9270
1997 - 2003 F150
2
04-28-2013 01:52 PM
harfordhawk
1997-2006 Expedition & Navigator
2
10-14-2011 08:16 AM
crew02
1999 to 2016 Super Duty
9
06-29-2007 11:46 AM
fordguy4life
1997 - 2003 F150
2
09-14-2005 10:22 AM
mattd17
Modular V8 (4.6L, 5.4L)
2
12-22-2004 12:07 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 99 5.4 wont start


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.