Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-27-2014, 01:17 PM
BigStyle BigStyle is offline
Freshman User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 28
BigStyle is starting off with a positive reputation.
2003 6.0 no start hot. Help!

Hello. I have been struggling to find the leak in my hpop system. Can someone tell me the best way to pressurize the 2003 system with air to look for leaks. The ICP sensor is not easy to get to.

Truck symptoms:

Runs great cold (with scan tool no cylinder imbalance)
ICP 1.0 volts while idling
IPR @ 29-30%

When it gets hot it starts to mis. (imbalance always on #1 cylinder) (I changed out cylinder #1 injector for #3 and the miss followed the injector)

If I try to restart my ICP voltage is .6-.7 volts. My IPR does not attempt to close (raise the duty cycle) and it will not start hot.

Recent repairs (1,3,5,7) injectors removed and new seal kits installed including the rail to injector o-ring. (had a sticky spool valve on cylinder 3. checked all injectors and put new seals on, injectors were marked as to cylinder so they didn't get mixed. Turbo pulled and cleaned because of sticky vanes.

Is it possible for bad injector to cause the HPOS to lose pressure? Is it likely I have HPO leak and a bad injector?

(NEW HPOP, ICP, IPR last year with apprx 10000miles on them, new oil and ford filter)

Thanks in advance for your help!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-27-2014, 11:19 PM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,161
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by BigStyle View Post

When it gets hot it starts to mis. (imbalance always on #1 cylinder) (I [B]changed out cylinder #1 injector for #3 and the miss followed the injector)



!
Bad Injector then

could be stuck spool causing the HPO Leak

But if yu moved the problem then its a Bad inject



Start you truck and get it hot then take IPR% and ICP at Idle and 2500rpm

what brand is yu new HPOP????????
Reply With Quote
  #3  
Old 05-27-2014, 11:34 PM
BigStyle BigStyle is offline
Freshman User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 28
BigStyle is starting off with a positive reputation.
The hpop was a reman that came from Texas. sorry I don't remember the name.
The icp and ipr are ford. I will check the readings at 2500. I had a stuck spool valve originally on cylinder 3. It was the imbalance that had me pull the oil rail and injectors. It would seem that I have a bad injector because of the imbalance following the injector. But could that cause a high pressure oil system problem with the hot start?

I will get a rubber tipped air gun and pressurize the oil rail on both sides with and without the ipr being closed.

First when it starts up tomorrow I will check icp and ipr at 2500. While it warms up.

To see the readings I am using forscan which is pretty good but it does not let me see actual cylinder contribution.
Reply With Quote
Old 05-27-2014, 11:34 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Portland Oregon, Help! Anyone have Autoenginuity to help diagnose 6.0 injectors taildraggger 6.0L Power Stroke Diesel 75 08-06-2014 10:46 AM
6.0 Help! I'm Stumped BigStyle 6.0L Power Stroke Diesel 26 05-16-2014 10:50 PM
6.0 no start again f350project 6.0L Power Stroke Diesel 15 04-19-2014 08:26 PM
2003 6.0L Misfire: Injector Harness or FICM? Jay Fletcher 6.0L Power Stroke Diesel 38 04-07-2013 10:33 AM



All times are GMT -5. The time now is 07:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup