Notices
1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel  
Sponsored by:
Sponsored by:

Injector Problem??

 
  #1  
Old 10-15-2011, 10:58 AM
savage250
savage250 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Jun 2004
Location: Alberta, Canada
Posts: 268
savage250 is gaining momentum as a positive member of FTE.savage250 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Question Injector Problem??

Hi, I have been reading on here for awhile, and from what I've gathered I have at least one injector that isn't working properly...here are the symptoms:

- Blue smoke at start up, and there is some until it warms up
- With engine warm, if I rev to 3k, it spins up to 2500 fine, then hesitates, blows a cloud of blue smoke, then revs up to 3000....everytime.
- I've already replaced the o-rings on the injectors
- Once the engine is warm when I am stopping and push the clutch in, the RPM's dip to around 600, and the truck stutters...sometimes worse than others, then levels out. When it's cold, it does not do this at all, it always returns to exactly 650RPM with no dip, or stutter.

Since I've already changed the o-rings, it seems to me I have at least one injector not working all the time, does that sound right?
 
  #2  
Old 10-15-2011, 11:58 AM
DRRXR's Avatar
DRRXR
DRRXR is offline
Post Fiend
Join Date: Feb 2009
Location: Texas Coast
Posts: 8,773
DRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputationDRRXR has a superb reputation
i suspect that you changed the UVCWH when you changed the o-rings however you may want to inspect the connections there and complete a buzz test
 
  #3  
Old 10-15-2011, 12:49 PM
fordpride's Avatar
fordpride
fordpride is offline
Post Fiend
Join Date: Dec 2009
Location: Livoina,La
Posts: 15,474
fordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant futurefordpride has a brilliant future
Afternoon Rock.

It sounds like a oring problem. Your sure you got them in without rolling any of the orings
 
  #4  
Old 10-15-2011, 02:17 PM
savage250
savage250 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Jun 2004
Location: Alberta, Canada
Posts: 268
savage250 is gaining momentum as a positive member of FTE.savage250 is gaining momentum as a positive member of FTE.
I did replace both gaskets and all the harnesses underneath, and new glow plugs while I was at it. There was no indication of bad connections or burnt connections, but I figured why not replace it all anyway.

No I'm not sure if I rolled one....Do you think I should pull them again and look, or would it likely "roll" back into place when I pull it out?

Maybe this is the trucks way of saying it needs Stage 1's instead...Has anyone use Full Force Stage 1's?
 
  #5  
Old 10-15-2011, 03:00 PM
Action4478
Action4478 is offline
Post Fiend
Join Date: Aug 2006
Posts: 10,556
Action4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputation
You may want to pull the covers & inspect the injector spill spouts when the oil is cold . See if the are all spitting oil in equal amounts . It may be a poppet issue ...If you damaged an O ring i would think it would run worse when warm ..
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
andest3
1999 to 2016 Super Duty
0
10-03-2014 12:07 AM
Jeepincj7
1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
4
12-30-2013 08:17 PM
savage250
1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
9
11-23-2011 03:46 PM
savage250
1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
6
11-03-2010 12:47 PM
Dsl Lover
1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
4
04-10-2006 11:55 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Injector Problem??


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: