Remote start with MyKey - Page 4 - Ford Truck Enthusiasts Forums



2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Remote start with MyKey

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #46  
Old 08-26-2014, 04:34 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by steveg_nh View Post
You have the single button remote start right? I bet you either aren't pressing the button all the way, or are missing a step. Be very careful. Press and hold brake, turn key to on (do not let go of brake), press button firmly for about 10-12 seconds (make sure the button has bottomed out, meaning you really pressed it all the way and you are still holding brake), and then it should enter programming mode. You can then let go of brake and continue.

If it really isn't working, maybe you don't have the same system (which I find unlikely).

The first time I did it, I couldn't get it into programming mode. I wasn't pressing the button far enough in. Oh, make sure all doors and the hood are closed too. And all interior lights OFF.
Do you have a 2014 Expedition?
I have tried it no less than 10 times, with every possible sequence: brake first, key first, doors open, doors closed, etc. I've even held the button for close to a minute but the horn will not chirp. This is a 2014 King Ranch Expedition with single button remote start / w MyKey.
Reply With Quote
  #47  
Old 08-26-2014, 04:39 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
Yes. A 2014 limited with MYKEY as well.
Reply With Quote
  #48  
Old 08-26-2014, 05:35 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by steveg_nh View Post
Yes. A 2014 limited with MYKEY as well.
And it worked? Close all doors, turn on key (but do not start ignition), push programming button and hold brake at same time for ten seconds. Horn should chirp indicating programming mode entered. 2nd bank, option 7.

Does not work for me. One thing I noticed is that I have an interior light package (like on the platinum trucks.) One of the LED's appears to be taped to the programming button. I wonder if that is a problem?
Reply With Quote
  #49  
Old 08-26-2014, 07:55 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
Yes worked fine. I'm guessing that led that is taped to the programming button has nothing to do with your light package. I'm thinking that is the led for the remote starter. When in programming mode it should light or not light on each option to tell you how it's set. It should also be lit when truck is running on remote start.
Reply With Quote
  #50  
Old 08-28-2014, 02:10 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.



Programming button view 1





Here are 2 pics of my programming button under the dash. This is the right one, correct?
Reply With Quote
  #51  
Old 08-28-2014, 02:40 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
That is it, yup. And that LED is for the remote start. Can you tell when you press it, when it bottoms out (you can't push any longer)?
Reply With Quote
  #52  
Old 08-28-2014, 02:54 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Yes, I press it all the way in with my finger. Haven't used a pointed object like a pen, for instance, but it feels like I'm pressing in until it stops.
Reply With Quote
  #53  
Old 08-28-2014, 03:00 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
Something must be off then...are all the interior lights off when you are trying this? I wonder if the RMST is programmed as a MyKey. I doubt it matters, but I wonder. Can you go through the menus and under MYKey options, say how many MyKeys are programmed? Are you using a restricted MyKey possibly, in the ignition when you are trying to program (I don't even know if that matters, but just thinking)?
Reply With Quote
  #54  
Old 08-28-2014, 03:24 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by steveg_nh View Post
Something must be off then...are all the interior lights off when you are trying this? I wonder if the RMST is programmed as a MyKey. I doubt it matters, but I wonder. Can you go through the menus and under MYKey options, say how many MyKeys are programmed? Are you using a restricted MyKey possibly, in the ignition when you are trying to program (I don't even know if that matters, but just thinking)?
All lights off, all doors shut. I do have MyKey but have no idea as to programming. I don't use it as far as I know. The ignition is not on when I try to program. Only in the on position where the notification lights come on and the radio.
Reply With Quote
  #55  
Old 08-28-2014, 03:31 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Guy at local audio / security store says he thought the setting on vehicle shutting off upon door open was programmed through myKey
Reply With Quote
  #56  
Old 08-28-2014, 03:38 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
He's wrong. It's programmed through the RMST module. Do you your owner's manual? Cycle through info, and when you get to MyKey, hit RESET to get into MYKEY settings. Then keep hitting info until you see how many mykeys are programmed. I doubt this is the problem, but let's check to see if that key is restricted. On a new truck. I doubt it is.
Reply With Quote
  #57  
Old 08-28-2014, 05:54 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Good News and Bad News

Ok, Good news and bad news.
Good News: After 10 seconds, my horn chirped 4 times !!! I don't know what I did diffenently, but it worked. Per the instructions, I went to bank 2, option 7 and pushed the remote start button once. IE: Turn off shut engine off on door entry when in remote start.

Bad news: Now My remote start will not work. Now I get 4 chirps when trying to remote start which means "Tach not programmed, see dealer: according to the remote start owners manual.

I noticed when going through the 7 options in bank 2, the LED light was never lit up on any option.

Crap, I was excited, but now what?
Reply With Quote
  #58  
Old 08-28-2014, 08:46 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
You're fine. You just held the remote start key fob button too long, and you reset the system to all defaults. 3 second push and that's what you get. It's just a quick push and release to change a setting, do not hold. What happened was the default for the RMST is to have tachless mode off. Once in "tachless mode off" (the default), the truck won't start unless the tach was learned.

Anyway, to get you back to square one, these are the settings you want. On/off indicates the red LED next to the button. On is light, off is not lit. Options 3 and 7 in bank two are the changes you make to change run time duration and door open settings. Double check Bank 1, but options 2-4 are the default settings, so they should be fine.

Bank 1
====================
Option 1
Option 2 - On
Option 3 - On
Option 4 - Off

Bank 2
====================
Option 1 - On (required for this truck) - tach mode, should be on for tachless
Option 2 - Off (required for this truck) - tachless timing, should be off for 1 second crank
Option 3 - On (default is Off) - this is the extended 15 min, vs 10 min runtime
Option 4 - On - press and hold fob button to start vs two quick presses
Option 5 - Off - Diesel timer
Option 6 - On - Horn honk on start
Option 7 - Off (default is On) - Shutdown on door open or key insert, change to off
Option 8 - Off - active output shut off option - no idea what it is

Just set options 1 and 2 properly in bank 2 as you want them, and make sure the others are what I have above, and I bet she starts right up!
Reply With Quote
  #59  
Old 08-28-2014, 08:56 PM
steveg_nh's Avatar
steveg_nh steveg_nh is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 296
steveg_nh is starting off with a positive reputation.
I just caught that you said the led was never lit. Are you sure? It's hard to see in bright light behind the dash. But if so, you only need to worry about these two tach options and the one you want to change for the door shutdown. Just assume they are set to defaults (opposite of what you need for the tach) and press the fob button quick to change the setting on those options.
Reply With Quote
  #60  
Old 08-28-2014, 10:48 PM
ljw70 ljw70 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 15
ljw70 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by steveg_nh View Post
I just caught that you said the led was never lit. Are you sure? It's hard to see in bright light behind the dash. But if so, you only need to worry about these two tach options and the one you want to change for the door shutdown. Just assume they are set to defaults (opposite of what you need for the tach) and press the fob button quick to change the setting on those options.
Where is the LED that indicates on or off? I thought it was on the RMST fob.....
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2011 F250 6.7L jslwelch 1999 to 2016 Super Duty 0 01-20-2017 07:37 PM
Remote Start in 2010 E250 jimbomitch 1968-2013 Full Size Vans 27 09-14-2016 10:01 PM
Remote start question.. AzPete 2009 - 2014 F150 8 03-22-2016 09:20 AM
Is winter done yet??? Adding remote start Gotsmoke12 6.7L Power Stroke Diesel 10 12-31-2015 08:31 AM
1996 F150, remote start install, factory alarm question thunderbolt427 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 0 10-03-2010 01:46 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
2010, 2011, bronze, bypass, engine, expedition, expeditionengine, ford, gen, installation, mykey, remote, reprogramming, start, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:20 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: