Notices

99 Eddie Bauer Expedition Blend door fix

 
  #46  
Old 06-22-2010, 05:58 PM
deanjet's Avatar
deanjet
deanjet is offline
Senior User
Join Date: May 2002
Location: Hollywood, FL
Posts: 321
deanjet is starting off with a positive reputation.
Two more clickable thumbs: First is my socket on the second screw for the floor vent. Loosening the vacuun can and taking the vacuum lines off helps gain access.



The second thumb is a picture of the hole I made to inspect the blend door for proper operation. A little metal duct tape and it's as good as new when you are done.



This link has good videos of what to do: " F150 video "

 
  #47  
Old 09-19-2010, 12:49 PM
Irish72
Irish72 is offline
New User
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Irish72 is starting off with a positive reputation.
Is it a blend door or am I in trouble?

I have a 99 Expedition that I bought two years ago. About two weeks ago it started blowing just heat. Then the Temp outside changed (Live in Michigan) and it got cooler outside, and the heat stopped now I just have cold air. I have climate control and went from hot to cold and saw what I think was part of the blend door turning( a little white shaft turning when I went from hot to cold) under the dash. My question is could it be a blend door or could it be a combination of a couple of things.
 
  #48  
Old 12-14-2010, 08:45 PM
nicky2000
nicky2000 is offline
New User
Join Date: Dec 2010
Posts: 1
nicky2000 is starting off with a positive reputation.
i have a 99 expedition 5.4l 4x4. i havent been getting any heat at all. i replaced my radiator and thermostat, still no heat. i was told that it is my heater core, then my blend door. how do i find out what my problem is and my steps to fix it?
 
  #49  
Old 12-16-2010, 11:53 AM
97texan
97texan is offline
New User
Join Date: Nov 2004
Posts: 9
97texan is starting off with a positive reputation.
Go to "heatertreater.net" . It's an inexpensive fix and doesn't take too long to complete.
 
  #50  
Old 12-29-2010, 07:01 PM
jholiver3
jholiver3 is offline
New User
Join Date: Dec 2010
Posts: 3
jholiver3 is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by deanjet View Post
On my 2000 Expy I got frustrated trying to find the last screw holding the floor vent distribution duct in. The click-able thumb below shows the location of the 2 screws. The forward one is really fun! Getting this screw in and out was the worst part of the entire job for me.
Big suggestion; if you have an Expy and want to see if the blend door works, cut the hole in the plenum. You can do this in very quickly as compaired to removing the center console and pulling the vent duct and blend motor off.


Deanjet,

Is it possible to resend those pictures you had in this message?

Joe
 
  #51  
Old 06-09-2011, 05:07 PM
ctv
ctv is offline
New User
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
ctv is starting off with a positive reputation.
Can you send me the photos of blend door replacement?

Getting ready to replace blend door on 98 navigator and would really like your photos
 
  #52  
Old 06-09-2011, 05:08 PM
ctv
ctv is offline
New User
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
ctv is starting off with a positive reputation.
Would really like your photos. I am not a good mechanic and need all the help I can get.
 
  #53  
Old 07-06-2011, 11:10 AM
ladyexpedition
ladyexpedition is offline
Freshman User
Join Date: Jul 2011
Posts: 30
ladyexpedition is starting off with a positive reputation.
97 expedition heating and cooling problem

I have a 1997 expedition and the back part works fine with the heating and cooling ,its the front that im having problem with.The ac works fine in the front its the heater that doesnt work in the winter bot the other day i hit sum bumps on the gravel road and it was on ac and the heat started workin.Then i shut it off and it went back to ac and then again just driving down the road it sounded like a vaccum suction and it started puttin out heat again .Im confused and just wandering if anyone might have some suggestions.Thanks
 
  #54  
Old 07-06-2011, 04:05 PM
deanjet's Avatar
deanjet
deanjet is offline
Senior User
Join Date: May 2002
Location: Hollywood, FL
Posts: 321
deanjet is starting off with a positive reputation.
  #55  
Old 04-04-2012, 05:41 AM
gharr8
gharr8 is offline
New User
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
gharr8 is starting off with a positive reputation.
Those are some great comments.
I need to know if the blend door is my problem. My 2001 f550 will only blow air out at the windshield, top of the dashboard, ie defrost mode. I guess the blend door is to mix hot and cold air. I dont think thats working too well either.
Any suggestions would be greatly appreciated. Thanks
 
  #56  
Old 04-04-2012, 06:01 AM
HomerWinzlow's Avatar
HomerWinzlow
HomerWinzlow is offline
Postmaster
Join Date: Jul 2003
Location: Lawton, Oklahoma
Posts: 3,417
HomerWinzlow is gaining momentum as a positive member of FTE.HomerWinzlow is gaining momentum as a positive member of FTE.
Originally Posted by gharr8 View Post
Those are some great comments.
I need to know if the blend door is my problem. My 2001 f550 will only blow air out at the windshield, top of the dashboard, ie defrost mode. I guess the blend door is to mix hot and cold air. I dont think thats working too well either.
Any suggestions would be greatly appreciated. Thanks
I havent seen F550 or other Super Duty trucks with broken blend door issues. Usually there is a vacuum leak under the hood on those. Some of them have a water control valve that gets the hose knocked off by the oil changers and just needs to be put back on the valve. If you have 4x4 you could have a leak at the 4x4 switching valve or at one of the hubs. If you have diesel you may have an issue with the vacuum pump not working.
If you also have a blend door actuator going bad you may be experiencing a difficult to control temp in your second issue or you may just have low coolant or AC system issues. Description of the problem is a little vague there.
 
  #57  
Old 04-04-2012, 04:24 PM
gharr8
gharr8 is offline
New User
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
gharr8 is starting off with a positive reputation.
Thanks for the reply. I found a youtube video that may help. Maybe a cracked vaccum line from tthe engine department thru the fire wall. Thats more info than I had, so I will give it a check If I find out more, I will post it.
 
  #58  
Old 12-15-2012, 08:56 PM
dlm999
dlm999 is offline
New User
Join Date: Dec 2012
Posts: 1
dlm999 is starting off with a positive reputation.
Do I have a similar problem?

I have a 99 Expedition Eddie Bauer 4x4 with @120000 miles.It has the same symptoms of cold air in front and warm air from back.It also has the trip mileage indicator light goes out randomly,the left turn signal indicator goes out randomly,the lights on the heater/ac control panel have gone out and the a/c was on full blast with no control from the buttons.They seem to reset themselves when the truck is shut off and restarted.But a/c stays on.I can control the fan but not temperature.The overdrive disable is blinking continuously sometimes.The steering column was replaced at the Ford dealer sometime ago because of an attempted theft.I tried all the connectors behind the dash I could reach.What is the white plastic box behind the emergency brake?The connector was on but the whole unit felt loose.Is there a chassis or body control module where the dashboard,steering column,and heater-a/c controls would come together?
 
  #59  
Old 12-31-2012, 05:45 PM
98 blue expedition
98 blue expedition is offline
New User
Join Date: Dec 2012
Posts: 19
98 blue expedition is starting off with a positive reputation.
Ok I'm new and don't know how to start a new thread so this sounds kinda like the problem I'm having ill try to describe as best I can first the colder the outside temp the less hot the heat is secound u can tell a temp difference if u turn the heat from cold to hot but the kicker is on bold the fan blows real hard on hot it won't blow as hard like half speed seams if u get on highway it gets a lil warmer but not a whole lot I have flushed the heater core twice and changed thermostat and new coolant seams like truck don't like to get warm it only goes up about 1/3 of the way on temp gauge can't figure why the fan blows harder on cold seams odd to me also floor panel and defrost all switch as they should with the switch saw some posts were people saw the checked to see the blend door was opening and shouting all the way how was that done? Were would u cut the box behind the glove box? Or is there other ways to check it I'm in nc and its been getting down to the 20s in the am hard to carry the baby that cold with poor heat any help would be greatly appreciated
 
  #60  
Old 12-31-2012, 05:57 PM
HomerWinzlow's Avatar
HomerWinzlow
HomerWinzlow is offline
Postmaster
Join Date: Jul 2003
Location: Lawton, Oklahoma
Posts: 3,417
HomerWinzlow is gaining momentum as a positive member of FTE.HomerWinzlow is gaining momentum as a positive member of FTE.
Originally Posted by 98 blue expedition View Post
Ok I'm new and don't know how to start a new thread so this sounds kinda like the problem I'm having ill try to describe as best I can first the colder the outside temp the less hot the heat is secound u can tell a temp difference if u turn the heat from cold to hot but the kicker is on bold the fan blows real hard on hot it won't blow as hard like half speed seams if u get on highway it gets a lil warmer but not a whole lot I have flushed the heater core twice and changed thermostat and new coolant seams like truck don't like to get warm it only goes up about 1/3 of the way on temp gauge can't figure why the fan blows harder on cold seams odd to me also floor panel and defrost all switch as they should with the switch saw some posts were people saw the checked to see the blend door was opening and shouting all the way how was that done? Were would u cut the box behind the glove box? Or is there other ways to check it I'm in nc and its been getting down to the 20s in the am hard to carry the baby that cold with poor heat any help would be greatly appreciated
Sounds like you need to address the temperature issue first. 1/3 of the way up the guage may be indicating that the engine temp is not warm enough, likely due to the need for a new thermostat. While you have that serviced have them check the coolant flow through your core.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 99 Eddie Bauer Expedition Blend door fix


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.