Notices
6.4L Power Stroke Diesel Engine fitted to 2008 - 2010 F250, F350 and F450 pickup trucks and F350 + Cab Chassis

Fuel Guage

 
  #1  
Old 08-12-2013, 08:37 PM
bubbasz1's Avatar
bubbasz1
bubbasz1 is offline
Posting Guru
Thread Starter
Join Date: Dec 2003
Location: Redford, Mi.
Posts: 1,948
bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.
Fuel Guage

I stopped for gas today, threw in a quick 25 bucks to get me by a couple of days, fuel gauge doesn't move, also I get 85miles to E. Hmmm, so a couple of hours later I run up to the grocery store and it's 122 miles to E and maybe the gauge moved a little. A couple hours later off to the post office to pick up an package(stuffed envelope) that our lazy postman couldn't bring herself to put in the mail box and it reads 165 miles to empty. Anybody else ever have this happen, usually it snaps right to where the gauge should be and today it's
being lazy.(like my postman)
 
  #2  
Old 08-12-2013, 08:40 PM
senix's Avatar
senix
senix is offline
Moderator
Join Date: Aug 2008
Location: Frederick, MD
Posts: 29,703
senix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputationsenix has a superb reputation
I did one time. Not sure why it did that either. Has not since.
 
  #3  
Old 08-12-2013, 10:03 PM
RM2738's Avatar
RM2738
RM2738 is offline
Posting Guru
Join Date: Sep 2010
Location: The Woodlands, TX
Posts: 2,200
RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.
Anytime I'm low, I get similar readings. Not as drastic. Yesterday I pulled out of the driveway and the dreaded 50 Miles til Empty appeared, stopped at the gas station two miles down the road, didn't fill up because tanker was there, grabbed coffee and message was gone. Drove at least 25 more miles before message popped back up.
 
  #4  
Old 08-13-2013, 04:40 AM
bubbasz1's Avatar
bubbasz1
bubbasz1 is offline
Posting Guru
Thread Starter
Join Date: Dec 2003
Location: Redford, Mi.
Posts: 1,948
bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.
Little by little it goes up, this morning it was at 173 miles to empty and It only went down 3 miles on a 13 mile trip.
 
  #5  
Old 08-13-2013, 07:34 AM
RM2738's Avatar
RM2738
RM2738 is offline
Posting Guru
Join Date: Sep 2010
Location: The Woodlands, TX
Posts: 2,200
RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.
Any chance your driveway has a steep slope to it?
 
  #6  
Old 08-13-2013, 07:34 AM
FordService's Avatar
FordService
FordService is offline
Official Ford Rep
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,124
FordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud of
Originally Posted by bubbasz1 View Post
I stopped for gas today, threw in a quick 25 bucks to get me by a couple of days, fuel gauge doesn't move, also I get 85miles to E. Hmmm, so a couple of hours later I run up to the grocery store and it's 122 miles to E and maybe the gauge moved a little. A couple hours later off to the post office to pick up an package(stuffed envelope) that our lazy postman couldn't bring herself to put in the mail box and it reads 165 miles to empty...
Hi bubbasz1,

You can always bring your truck in to the dealership to see if they can "wake up" your lazy gas gauge. I know they'll be happy to get to the bottom of this for you. If you have any additional questions or concerns, shoot a PM my way!

Crystal
 
  #7  
Old 08-13-2013, 07:37 AM
RM2738's Avatar
RM2738
RM2738 is offline
Posting Guru
Join Date: Sep 2010
Location: The Woodlands, TX
Posts: 2,200
RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.RM2738 has a very good reputation on FTE.
Originally Posted by FordService View Post
Hi bubbasz1,

You can always bring your truck in to the dealership to see if they can "wake up" your lazy gas gauge. I know they'll be happy to get to the bottom of this for you. If you have any additional questions or concerns, shoot a PM my way!

Crystal
At $125 an hour to troubleshoot, I'm sure they will be more than happy.

Try disconnecting the batteries for 15-20 minutes first. That's kind of a soft reset for the trucks computers.
 
  #8  
Old 08-13-2013, 07:47 AM
bubbasz1's Avatar
bubbasz1
bubbasz1 is offline
Posting Guru
Thread Starter
Join Date: Dec 2003
Location: Redford, Mi.
Posts: 1,948
bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.
Originally Posted by FordService View Post
Hi bubbasz1,

You can always bring your truck in to the dealership to see if they can "wake up" your lazy gas gauge. I know they'll be happy to get to the bottom of this for you. If you have any additional questions or concerns, shoot a PM my way!

Crystal
I appreciate the offer for help but I'm a hands on kinda guy, the dealer only see's my truck for warranty or body work, other than that I'll take care of it.
 
  #9  
Old 08-13-2013, 09:46 AM
SANDDEMON08's Avatar
SANDDEMON08
SANDDEMON08 is offline
Posting Guru
Join Date: Jun 2007
Location: Henderson, NV
Posts: 1,501
SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.SANDDEMON08 has a great reputation on FTE.
I had a similar issue that lead to the fuel sender being changed in the tank, my truck is an early job 1 and apparently they had updated the sending unit due to similar issues. Not sure if this is your problem but it cured my issue.
 
  #10  
Old 08-13-2013, 10:32 AM
bubbasz1's Avatar
bubbasz1
bubbasz1 is offline
Posting Guru
Thread Starter
Join Date: Dec 2003
Location: Redford, Mi.
Posts: 1,948
bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.
Thanks for all the replies, we'll see what happens in the next day or two.
 
  #11  
Old 08-13-2013, 04:31 PM
bubbasz1's Avatar
bubbasz1
bubbasz1 is offline
Posting Guru
Thread Starter
Join Date: Dec 2003
Location: Redford, Mi.
Posts: 1,948
bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.bubbasz1 has a very good reputation on FTE.
Well I was at 189 when I left work. Im not too worried about it but we'll keep an eye on it.
 
  #12  
Old 08-14-2013, 07:25 AM
FordService's Avatar
FordService
FordService is offline
Official Ford Rep
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,124
FordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud ofFordService has much to be proud of
Originally Posted by bubbasz1 View Post
I appreciate the offer for help but I'm a hands on kinda guy, the dealer only see's my truck for warranty or body work, other than that I'll take care of it.
No problem, bubbasz1! I'll be here if you need any assistance in the future.

Crystal
 
  #13  
Old 03-13-2016, 11:30 PM
22eco
22eco is offline
New User
Join Date: Nov 2015
Posts: 2
22eco is starting off with a positive reputation.
Im having this same issue right now. But I replaced the sending unit and it worked for about a month and now this issue is back. Any hint as to what mat be causing this.
My gauge will also shoot to E and stay there for a while then go back up. but it never goes past 3/4 even after I just filled up. I have just been putting fuel in every 300 miles and im only putting in like 17-18 gal after 300 miles.

I tossed the old sending unit out. I want to put a resistor in to mock a 1/2 tank but I cant remember the resistance on full. I want to say it was somwhere around 180 ohms ? can any one confirm this.
 
  #14  
Old 03-24-2016, 08:33 PM
farmerrig
farmerrig is offline
Junior User
Join Date: Mar 2006
Posts: 60
farmerrig is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by 22eco View Post
Im having this same issue right now. But I replaced the sending unit and it worked for about a month and now this issue is back. Any hint as to what mat be causing this.
My gauge will also shoot to E and stay there for a while then go back up. but it never goes past 3/4 even after I just filled up. I have just been putting fuel in every 300 miles and im only putting in like 17-18 gal after 300 miles.

I tossed the old sending unit out. I want to put a resistor in to mock a 1/2 tank but I cant remember the resistance on full. I want to say it was somwhere around 180 ohms ? can any one confirm this.


Ive had the same issue with mine. The wires off the fuel sender run into a harness and up by the motor just above the framerail it runs into 3 plugs. I wiggled them and fuel gauge worked ok for a day or so then read nothing. Thunking i had a bad connection there i pulled all the plugs apart and cleaned them. Same thing gauge worked for a day or two then nothing. Does anyone know what wire number or pin number is for the fuel sender on those plugs so i can just run a new wire from the tank and bypass the plug? Nothing really looked dirty or corroded when i pulled the plugs apart.
 
  #15  
Old 07-19-2017, 04:07 PM
Tractionless
Tractionless is offline
Senior User
Join Date: Oct 2015
Posts: 129
Tractionless is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by 22eco View Post
Im having this same issue right now. But I replaced the sending unit and it worked for about a month and now this issue is back. Any hint as to what mat be causing this.
My gauge will also shoot to E and stay there for a while then go back up. but it never goes past 3/4 even after I just filled up. I have just been putting fuel in every 300 miles and im only putting in like 17-18 gal after 300 miles.

I tossed the old sending unit out. I want to put a resistor in to mock a 1/2 tank but I cant remember the resistance on full. I want to say it was somwhere around 180 ohms ? can any one confirm this.
Originally Posted by farmerrig View Post
Ive had the same issue with mine. The wires off the fuel sender run into a harness and up by the motor just above the framerail it runs into 3 plugs. I wiggled them and fuel gauge worked ok for a day or so then read nothing. Thunking i had a bad connection there i pulled all the plugs apart and cleaned them. Same thing gauge worked for a day or two then nothing. Does anyone know what wire number or pin number is for the fuel sender on those plugs so i can just run a new wire from the tank and bypass the plug? Nothing really looked dirty or corroded when i pulled the plugs apart.
Just had the same issue yesterday. Read just below 1/2, shot to E (including message ctr.) then back to just below 1/2 so I filled it. Now it doesn't read above 3/4.

Have either of you found the issue?

Thanks for any help you can lend!
Keith
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Fuel Guage


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: