Notices
1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel  
Sponsored by:
Sponsored by:

Won't start, just cranks

 
  #1  
Old 07-09-2019, 01:26 PM
Scoob5555's Avatar
Scoob5555
Scoob5555 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Location: East Tenn
Posts: 161
Scoob5555 is starting off with a positive reputation.
Question Won't start, just cranks

I've read several threads on this but can't find a resolution.

Sunday morning I was driving. After a few miles of driving backroads, I pulled onto the highway. As I gunned it, it began to buck like I was out of fuel. I was still showing 1/8 tank but it was low and getting on it whilst heeled over on the entrance ramp may have gotten an air bubble in the system. I pulled off and tried to reprime the system several times and got it running once but still very rough and with black smoke. I walked and got two gallons to put in the tank but was not able to get it started after priming and playing with the bowl. Got it towed home and still no luck.

Last night I tried again after letting it sit for over a day without any intervention. It still won't catch - just cranks. And now there's some white smoke coming out of the exhaust and a little from underhood.

I'm stumped - thoughts are the glowplug module or IDM. Anything else I should be checking?
 
  #2  
Old 07-09-2019, 02:50 PM
Walleye Hunter
Walleye Hunter is offline
Post Fiend
Join Date: Mar 2014
Location: Douglassville, PA
Posts: 6,188
Walleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to beholdWalleye Hunter is a splendid one to behold
I'd start with more fuel (like 5 gallons) and if you really ran it out it can take a bit of cranking to get it going again. Have you done the hutch mod to the fuel tank?
 
  #3  
Old 07-09-2019, 02:53 PM
FordTruckNoob's Avatar
FordTruckNoob
FordTruckNoob is offline
A Prairie Home PSD
Join Date: Jan 2005
Location: Eden Prairie, MN
Posts: 894
FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.
Does your WTS light come on before you crank?
 
  #4  
Old 07-09-2019, 07:55 PM
Scoob5555's Avatar
Scoob5555
Scoob5555 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Location: East Tenn
Posts: 161
Scoob5555 is starting off with a positive reputation.
I added another 2 gallons tonight but didn't crank anymore. No mods to the tank or fuel line. The wait light does come on and go off.
 
  #5  
Old 07-09-2019, 08:13 PM
Wesley Green's Avatar
Wesley Green
Wesley Green is offline
Posting Guru
Join Date: May 2017
Location: Muskogee, Ok
Posts: 1,339
Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.
How's the air filter? Oil level?
 
  #6  
Old 07-09-2019, 08:53 PM
Scoob5555's Avatar
Scoob5555
Scoob5555 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Location: East Tenn
Posts: 161
Scoob5555 is starting off with a positive reputation.
Air filter is clean - just did it about two months ago. The oil was a little low and I put two quarts in tonight.
 
  #7  
Old 07-09-2019, 09:50 PM
aawlberninf350's Avatar
aawlberninf350
aawlberninf350 is offline
It's a Van Gogh
Join Date: Feb 2010
Location: Pinole, CA
Posts: 3,271
aawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud ofaawlberninf350 has much to be proud of
Let's go old school and try a new CPS.

Also can open fuel bowl drain, key the ignition on (but don't start) to get the fuel pump running (you should hear it under drivers door) and see if a bunch of diesel just splashed on the ground behind the right front tire. If so it's pumping fuel.

No CEL right?

Having black smoke then white smoke probably means something, but it's just confusing me.
 
  #8  
Old 07-10-2019, 04:47 AM
Brayden Belt
Brayden Belt is offline
New User
Join Date: Jun 2019
Posts: 1
Brayden Belt is starting off with a positive reputation.
Won’t start

Older Powerstrokes do that when they get that low because the pickup tube doesn’t reach the bottom of the tank because the plastic pipe breaks
 
  #9  
Old 07-10-2019, 04:51 AM
FordTruckNoob's Avatar
FordTruckNoob
FordTruckNoob is offline
A Prairie Home PSD
Join Date: Jan 2005
Location: Eden Prairie, MN
Posts: 894
FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.
Originally Posted by Scoob5555
I added another 2 gallons tonight but didn't crank anymore. No mods to the tank or fuel line. The wait light does come on and go off.
Doesn't crank as in the batteries are too weak or as in the crank engages but the engine won't turn over? The latter means you have a leak into one or more cylinders and it's hydrolocked.
 
  #10  
Old 07-10-2019, 07:59 AM
Scoob5555's Avatar
Scoob5555
Scoob5555 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Location: East Tenn
Posts: 161
Scoob5555 is starting off with a positive reputation.
Sorry, I meant that I didn't try to crank it last night, not that it didn't turn over. I will get a few more gallons of fuel to put in before I try to start it again.

I always have a CEL on now due to the EBPV. I haven't looked to see if there's something else now.
 
  #11  
Old 07-10-2019, 08:10 AM
FordTruckNoob's Avatar
FordTruckNoob
FordTruckNoob is offline
A Prairie Home PSD
Join Date: Jan 2005
Location: Eden Prairie, MN
Posts: 894
FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.FordTruckNoob has a good reputation on FTE.
Oh. Thank goodness.

Is your fuel system still factory stock? It has a dumb deadhead design that makes flushing any air in the fuel galleries a real pain.
 
  #12  
Old 07-10-2019, 08:30 AM
Wesley Green's Avatar
Wesley Green
Wesley Green is offline
Posting Guru
Join Date: May 2017
Location: Muskogee, Ok
Posts: 1,339
Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.Wesley Green has a great reputation on FTE.
Originally Posted by Scoob5555 View Post
I always have a CEL on now due to the EBPV. I haven't looked to see if there's something else now.
Uh, i believe the EBPV is a soft code, that doesn't activate the light.
 
  #13  
Old 07-10-2019, 10:25 AM
brian42's Avatar
brian42
brian42 is offline
Post Fiend
Join Date: Dec 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 6,177
brian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant futurebrian42 has a brilliant future
Originally Posted by Wesley Green View Post
Uh, i believe the EBPV is a soft code, that doesn't activate the light.
Correct. EBPV and AIH are soft codes (no SES light).

After putting more fuel in the tank cycle the key a few times (ON - wait until you hear the fuel pump stop - OFF - Lather - Rinse - Repeat) to fully prime the fuel system.

If that doesn't work I recommend you pull the DP Tuner to see if the truck starts before you throw any parts at it.

Just my .02
 
  #14  
Old 07-10-2019, 08:44 PM
Scoob5555's Avatar
Scoob5555
Scoob5555 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Oct 2009
Location: East Tenn
Posts: 161
Scoob5555 is starting off with a positive reputation.
Added 2 more gallons and primed the fuel and it started right up. So it appears the main problem is that the fuel gauge is suddenly not working as it has. The gauge showed ~1/8 of a tank - and the light had just come on - when it ran out. I put about 6 gallons in here then drove it to the fuel station where I put in 38 gallons. That means it was out when it was showing 1/8 of a tank. I've had the truck for ~10 years and the gauge has always read correctly until now. Very odd.

Regarding the CEL, the only code I showed when it started was the one for EBPV malfunction. It's been on ever since.
 
  #15  
Old 07-10-2019, 09:52 PM
Brandonpdx
Brandonpdx is offline
Senior User
Join Date: Dec 2018
Location: Cle Elum, WA
Posts: 443
Brandonpdx is starting off with a positive reputation.
The "foot" on the in-tank sending unit might have fallen off. Unfortunately that means you'd have to drop the tank to fix it.
 

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.