Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Super Duty & Heavy Duty 1999 to current Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-04-2009, 10:03 PM
mymanclint mymanclint is offline
New User
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 4
mymanclint is starting off with a positive reputation.
Intermittent windows, gauges, radio

Hello all, any help much appreciated.

2003 F250 Gas Superduty: My gauges, windows and radio will all stop/start working at will. Does not matter hot/cold rain/shine moving/idle. Sometimes quickly on off, sometimes hours at a time.
I have been researching for months trying not to take to dealer.
Have used elec. connection spray to clean most plug connections. New battery. Cable to battery connections very clean. Help....please..
Pat
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2009, 11:45 AM
BareBones BareBones is offline
Posting Guru
 
Join Date: Mar 2005
Location: Burnsville, MN
Posts: 2,063
BareBones is gaining momentum as a positive member of FTE.
Are you saying you'll be driving along and one of your power windows will begin operating? Or are you saying EVERYTHING starts working? How about headlights, which you didn't mention?

Does the vehicle otherwise work okay during these episodes, or does it begin to sputter and hesitate?
__________________
2005 F350 V10 6spd dually, 15K receiver. No 4WD, no LS, no A/C, no special cab - just a lean mean towing machine!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2009, 02:54 PM
wallz's Avatar
wallz wallz is offline
Posting Guru
 
Join Date: Jan 2008
Location: The Great White North!
Posts: 2,495
wallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud of
Welcome to the FTE world!

First I would check the wires on the end of the shift lever, under the steering column cover. Here is a link at what to look out for. The short there is known to cause electrical problems. http://www.ford-trucks.com/forums/74...uestion-3.html

Apart from that I would also check the fuse box. The super duty is known to have leaking windshields, and that usually transpires to water that drips down into the fuse box area creating all sorts of funny electrical issues. Get in under the dash area and have a look behind that fuse box for corrosion.
__________________
2002 Excursion, 4x4, V-10, XLT, RS9000 shocks, true trac diff, 08 alum diff cover, interior light delete, 08 power fold/xtend mirrors, KM2 tires, 5 Star tuned, front cryo powerslots with hawk pads, XRF ball joints. 50" front mounted LED bar, 10" reverse light LED bar. Banks stainless long tube headers and exhaust kit., front seat heaters.
2011 Expedition, Ltd Max, 4x4. 30" LED light bar, flip key fob, 9 passenger, more to come.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2009, 03:25 PM
mymanclint mymanclint is offline
New User
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 4
mymanclint is starting off with a positive reputation.
Barebones: This effects all windows. Along with gauges and radio (all together) It also effects the glove compartment light and the two manual switches on side lights located on the roof of the cab. Nothing else that I know of. Lets say I rolled the window down while things are working properly then the intermittent problem occurs. Sometimes I just wait a few seconds or minutes and the system will start working again. I can then roll them back up. But sometimes it will take hours to revive itself and I'm stuck with the window down. Sometimes like today they go on and off continually for varying period of time (not to say tho that the windows operate by themselves without the switch being depressed). Its especially irritating when your listening to the radio or cd because it plays/stops/plays/stops because of power loss I believe. This problem does not effect truck performance at all.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-05-2009, 03:27 PM
mymanclint mymanclint is offline
New User
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 4
mymanclint is starting off with a positive reputation.
Thank you wallz: I will check those things and update.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2009, 04:37 PM
bpounds's Avatar
bpounds bpounds is offline
2 bit Californian
 
Join Date: Aug 2006
Location: Whittier, CA
Posts: 15,930
bpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputationbpounds has a superb reputation
bill.pounds.1
All of those things you mentioned are controlled by the delayed accessory relay. You know how when you turn off your truck, and the radio continues to play until you open a door? And after 10 minutes of listening to the radio it then shuts itself off? That is all controlled by the delayed accessory relay. I think yours is loose, or something is loose in that circuit. Start there.
__________________
Folks call me Bill. Why, yes, it is a 6 liter. Your jealousy is showing.

2006 F250 XLT SCLB FX4 4x4 6.0L Auto,Magnaflow Turbo Back (w/CAT),Edge Insight CS,Blue Spring,RhinoLiner,Retrax Cover,Cab Lights Retro-fit,Overhead Console Retro-fit,Bilsteins,Harpooned,C-Betrs,Fumoto,'08 Diff Cover,Upfitters Retro-fit,Coolant Filter,Custom Man Steps,Keystone 2011 Cougar 278RKSWE,2012 Fusion SE
Reply With Quote
  #7  
Old 12-05-2009, 06:36 PM
Cobra1899 Cobra1899 is offline
New User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Cobra1899 is starting off with a positive reputation.
Similar problem

I have a similar problem that started today on my 2004 F150. Rolled down driver side window then gauges, radio and fan blower stopped working, and couldn't get window back up. Stopped vehicle and was able to get window back up after re-starting. Then blower cut in briefly. Everything stopped working for about a half hour while driving.

Was in friends garage to check things and with engine off everything worked fine. Pulled all relays and connections under hood and added some anti-corrosion paste to all connections. Everything continued to work fine. Went for drive and everything stopped working again and then gauges, radio and blower started working but now it was one or the other or all.

Noticed at one time when gauges working that the check battery light was on and that the battery gauge was overcharging. Then the working/not working continued. Stopped to pick up daughter and with truck idling everything worked until I reved the engine then everything stopped again. When back to idling things worked. Did this a few times and watched battery gauge (while working) and it always showed overcharging just before shutting everything down. While driving after that it seemed while accelerating that things would shut off.

Could this problem be the alternator overcharging when the revs are up and tripping the relays? But why only these items? Engine seems to be running fine as well as signal lights, and wipers. Power locks are also part of the problem.

I haven't even re-tried the window because we're in the middle of a cold snap and don't want the window to stay down.

Maybe mymanclint can see if he can notice the same battery gauge overcharge indication.

Thanks for any assistance!
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2009, 11:22 PM
mymanclint mymanclint is offline
New User
 
Join Date: Dec 2009
Location: California
Posts: 4
mymanclint is starting off with a positive reputation.
Here's an update: I have tried to isolate circuit where the problem is to really no avail. I havn't noticed as of yet a voltage spike from the battery preceding the failures. But the gauges do at times spike upwards at times during the failures. I removed connection C270j (from the Central Junction Box) which disconnects the map lights and outside mirror controls and probably the trailer tow circuit. It didn't seem to help so after a bit of driving for a day or so I reconnected. I decided I would replace fuses 35 & 42 because of other posts recommending this even tho they tested good. It has seemed to help. I havn't yet got the on off on off as I'm driving. It has, a few times (the windows, map light and radio) not come on after starting. I am able get them started by shuting off and restarting engine and pressing the reset milage button (letting it pop back outward after pushing it in). They come back on. I suspect the problem lies in the instrument cluster circuit board tho. Likely the Battery saver relay. I'll keep update and would appreciate any feedback. Thanks all.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-10-2012, 06:20 PM
SsOnLaIkDe SsOnLaIkDe is offline
New User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 2
SsOnLaIkDe is starting off with a positive reputation.
Same Problem

I have a similair problem to this. Add to it that my running lights are always on, as soon as you turn the ignition. Has anyone made any headway on figuring this mess out? I'm planning to spend some time this weekend looking things over, but I'd appreciate any help. This is a old thread so hopefully someone is still watching it! Thanks!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-10-2012, 08:15 PM
Jmatthews's Avatar
Jmatthews Jmatthews is offline
is a BAAAD MAN
 
Join Date: Apr 2005
Location: Winston Salem NC
Posts: 3,224
Jmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputationJmatthews has a superb reputation
Lots of people have had this problem including me, I haven't found any sure shot cure. Some people mess with the relays and such, I just bang on the dash above the radio and it all starts working again.
__________________
John
2001 7.3 F-250 LB 6sp. Dump bed, Firestone air bags, DP tuner, 4" MBRP, K&N intake with 6637, in tank mods
2002 7.3 EX limited 4x4, ccv mod, edge evo, 6637, RAS, In tank mods, diesel site tranny filter, JW valve body
Reply With Quote
  #11  
Old 06-04-2012, 03:36 PM
Ford buster Ford buster is offline
New User
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Ford buster is starting off with a positive reputation.
I have the same problem

Windows quit working gauges go into spasms it all seems to start right after my brake light on the dash flickers and then I lose almost everything in the cab heater still works any thoughts?
Reply With Quote
  #12  
Old 06-04-2012, 04:35 PM
PJ-Hunter's Avatar
PJ-Hunter PJ-Hunter is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kremmling, Colorado
Posts: 483
PJ-Hunter is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Jmatthews View Post
Lots of people have had this problem including me, I haven't found any sure shot cure. Some people mess with the relays and such, I just bang on the dash above the radio and it all starts working again.
That's what I do. Kinda a pain in the butt too. From what I have seen it's just my windows and stereo.

my brake lights occasionally come on at their own will but I wiggle my wiring harness for the trailer brake control and they turn off, I'm assuming that it's something to do with the controller. It will be coming off.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-28-2012, 05:35 PM
freefal freefal is offline
New User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1
freefal is starting off with a positive reputation.
I have 2003 F250 SD XLT 4x4 that has problems with check engine light comes on at start up and then the radio,windows,instrument cluster and wipers all do not work. After a few seconds/minutes you hear a relay make noise and everything comes on except for the wipers. I can usually smack on the dash just above the radio and wipers will begin to work. I have replaced instrument cluster,GEM module and had entire dash apart. Had a mechanic work on it for more than 3 weeks looking all with no luck in finding reason. Could this be a ground issue under the dash or possibly a problem in the radio itself since hitting dash above radio will most of time correct????
Reply With Quote
  #14  
Old 07-02-2012, 05:25 PM
5wests's Avatar
5wests 5wests is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Palmer, AK
Posts: 105
5wests is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Ford buster View Post
I have the same problem

Windows quit working gauges go into spasms it all seems to start right after my brake light on the dash flickers and then I lose almost everything in the cab heater still works any thoughts?
I had a similar problem with the gauges when I drove up the Alcan HWY in December of '08. The gauges would peg to the right, to the left and then settle back down. My headlights would also get very dim. I kept pressing until I got to the next civilized town during daylight. My "T" on the passenger side battery ground was pretty (extremely) corroded. I cut the corroded section out and put on a new battery terminal. That fixed the gauges and headlights but I still have intermittant issues with the power windows/radio/climate control. IMO, that problem is a relay because when I shut it down and restart; it will fix the problem 98% (pulled percentage from thin air) of the time.

Back-up sensors.....completely new story but that's what mirrors are made for.
__________________
2003 Eddie Bauer 4X4 Excursion, 7.3 Powerstroke, 4 inch exhaust, Superchips programmer, AFE Stage II, 2" front leveling & Firestone Airbags on the rear. '05 F-350 DRW XLT (bone stock), '53 F100 (darkside....deep darkside)
Reply With Quote
  #15  
Old 09-21-2012, 04:24 PM
FSeriesGuy04's Avatar
FSeriesGuy04 FSeriesGuy04 is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 29
FSeriesGuy04 is starting off with a positive reputation.
Has anyone made any more headway on this issue? I just find it to be unique because my truck's radio, and lights work while the truck is in park or when I'm acceleration however when i take my foot off the accelerator the radio and lights do not work. I can hear the Delay accessory relay clicking in the passengers side junction box. I've read that it could be somehow related to the battery saver relay in the instrument cluster as well. Thanks!
Reply With Quote
Old 09-21-2012, 04:24 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty

Tags
2003, 2004, drivers, excursion, f150, f250, f350, ford, gauges, intermittent, radio, shut, truck, window, wirking, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tried to fix pwr window now have elec problem tnwalker01 Expedition & Navigator 3 07-16-2012 02:12 PM
inside dash power go's off ?? sand_fiend Super Duty & Heavy Duty 2 08-14-2010 11:22 AM
Please Help! (New) rynomush1 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 8 02-28-2009 11:42 PM
2003 F-350 Electrical Problems rynomush1 Super Duty & Heavy Duty 3 01-18-2009 06:43 PM
Noise suppression plug wires Pony Power Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 2 03-19-2006 04:34 PM



All times are GMT -5. The time now is 03:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup