Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van SPONSORED BY:

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-08-2013, 12:22 AM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
Major power loss after egr delete

A few days ago I installed an egr delete on my 03 f250 6.0 after installing it I lost power like the turbo isn't building any boost I've checked my ic pipes and the rubber boots I have no leaks there I've checked my intake gaskets I'm not leaking any air there either and ive checked for exhaust leaks and i dont have any I took it down to my local ford dealership and I have a buddy who works there we hooked it to the computer and I was only producing maybe 2 psi of boost we thought it might be the vgt solenoid so I put brand new one from ford and it didn't help so We thought It might be the turbo so I got a new turbo I changed it out and it's still doing the same thing I've checked all my wiring everything is plugged in properly It starts up fine and idles perfect just has no power I drive it down the road and nothing is there it holds out on gears and won't go over 2500 Rpm and definitley wont climb a hill for nothing I have a sct programmer and I've turned egr off and it's not throwing any codes at all it has me and all the guys at my local ford dealership stumped I've tried just about everything and can't seem to figure it out so I could really use some help on this one
Reply With Quote
  #2  
Old 05-08-2013, 12:33 AM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,215
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
Odds are High you have an Exhaust leak to Turbo

A very small exhaust leak will cause HUGE Power LOSS and is #1 thing to cause this problem after turbo been removed

Is Hose hooked up to MAP Sensor??

Is the MAF/Intake air temp sensor plugged in???


I know you checked all this But somethings UP
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2013, 12:34 AM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,215
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
What type EGR Deleate???

Did you change the Uppipe??
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
  #4  
Old 05-08-2013, 12:49 AM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
It's an xdp egr delete kit and yea I changed the up pipe and yea I've double checked all plugins even the dealership guys doubly checked everything I had an exhaust leak but you could hear it and I fixed it it was actually the new up pipe that was leaking and I still have no power I've felt for exhaust leaks and still nothing
Reply With Quote
  #5  
Old 05-08-2013, 01:10 AM
04badford 04badford is offline
Postmaster
 
Join Date: Sep 2012
Location: Manteca,Ca
Posts: 4,190
04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold04badford is a splendid one to behold
EBP and tube, IAT 2 senser,I would clean those and post some values
__________________
04 350 ext cab hog hauler
new Icp and Piggy tail, Eds Ficm, Blue spring, Garret Turbo, ScangaugeII,140amp alt. BPD egr / oilcooler
External coolant filter.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-08-2013, 12:31 PM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
I took the ebp off cleaned it I checked the tube and it wasn't stopped up I took the iat 2 sensor out and cleaned it... it was nasty and it's still acting like it has no power I ca put in gear hold the brake and give it fuel and it won't go over 1200 rpm. Not sure what it could be
Reply With Quote
  #7  
Old 05-08-2013, 12:43 PM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,215
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
2003 uses MAP Sensor for Boost NOT EBP

make shure little rubber hose is plugged in and electrical is plugged in


IMO NOTHING is Ruled out since you still have problems
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
  #8  
Old 05-08-2013, 12:50 PM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
Checked map sensor it's plugged in good and the rubber hose is on good.... I know the guys at dealership said the vgt needed to relearn itself but it should've relearned itself by now an thy also told me that it may not ever relearn
Reply With Quote
  #9  
Old 05-08-2013, 01:27 PM
Toreador_Diesel's Avatar
Toreador_Diesel Toreador_Diesel is offline
Moderator
 
Join Date: Sep 2003
Location: Spring, Texas
Posts: 8,414
Toreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputationToreador_Diesel has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by kyracer6 View Post
Checked map sensor it's plugged in good and the rubber hose is on good.... I know the guys at dealership said the vgt needed to relearn itself but it should've relearned itself by now an thy also told me that it may not ever relearn
There's a way to manually kick off the VGT relearn strategy....

Here you go: Ford Truck Enthusiasts Forums - View Single Post - Diablosport Predator Update for 04 Truck
__________________
Excursion & 6.7 Forum Mod Death Row Inmate #21
Black Beauty The Mighty 6.0: 2005 Ford Excursion Limited, 4wd "The 6.0" Bulletproofed by Powerstroke Enginuities Straight pipe, Atlas 40, Heavily RiffRaff'd, and Gearheaded
Big Red Beast The Mighty Excursion: 2001 Ford Excursion Limited, 2wd, "The 7.3" Built with blood and sweat by Me and Riffraff Diesel, heavily modded, also Gearheaded
FTE Guidelines
Reply With Quote
  #10  
Old 05-08-2013, 02:04 PM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,215
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
I thinking with only 2psi Boost your problems are more than VGT Relearn

Do youu have a Digital gauge??

Im thinking you MUST Compleatly rule out an Exhaust leak so start the truck when Cold your Going to have to Move Fast and feel with hand at Each Exhaust Joint for air leak

You can also take a Stick with a String hooked to it and kinda Fish it around each Exhaust Connection going to the turbo

It only takes a very small leak to cause this

Sorrey I know the Dealer was a Buddey but I dont think they checked it very well cause he would have found the problem I would think or he not a Very good Mechanic and you need to go elsewhere

Your Buddey working at the Dealer has ALL the High tech stuff to Either Rule a VGT Silinoid Good or Bad same with the Turbo

Sorrey But Im going to call this the Way I see it
Due to the Fact the Buddey Threw some parts at it and things Did NOT Change I would throw out Everything he said and maybe find someone else to look at it

There are Metal Gaskets that Go into the Exhaust Uppipe Joints do you remember Installing them????

Im sorrey if I sound like Im Whiping a Dead Horse over this exhaust leak but in all Honesty after this type work is done Id say 95% of the Time No Boost after work is an Exhaust leak
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
  #11  
Old 05-08-2013, 02:12 PM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
I understand where your coming from and yea I put the metal gasket on there and I've triple checked that one for sure
Reply With Quote
  #12  
Old 05-08-2013, 02:14 PM
Bullitt390's Avatar
Bullitt390 Bullitt390 is offline
Certified Thread Hijacker
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 12,236
Bullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud ofBullitt390 has much to be proud of
joshjones.thewelder
Quote:
Originally Posted by BLADE35 View Post
Odds are High you have an Exhaust leak to Turbo

A very small exhaust leak will cause HUGE Power LOSS and is #1 thing to cause this problem after turbo been removed
I don't know about that. I had the clamp break on mine with a massive exhaust leak and could still make 20 psi boost.


Josh
__________________


2006 F250 XLT 6.0 PowerStroke Diesel 4X4: SRL Custom Tune Atlas 40 FICM Rotella 0W40 DASHBOSS Ford VCM II IDS Custom Y-Pipe Fabrication
Reply With Quote
  #13  
Old 05-08-2013, 02:18 PM
kyracer6 kyracer6 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
kyracer6 is starting off with a positive reputation.
Just checked for exhaust leaks can't find none anywhere checked all pipes goin to turbo ad checked up pipe and still no leaks I can't feel no air coming out anywhere unless its so small I can't feel it
Reply With Quote
  #14  
Old 05-08-2013, 02:30 PM
Money-Pit's Avatar
Money-Pit Money-Pit is online now
Posting Guru
 
Join Date: Dec 2012
Location: SW Florida
Posts: 1,864
Money-Pit is a name known to allMoney-Pit is a name known to allMoney-Pit is a name known to allMoney-Pit is a name known to allMoney-Pit is a name known to allMoney-Pit is a name known to all
1. obstruction in turbo intake hose/pipe between air cleaner and turbo?

2. obstruction in turbo outlet pipe going towards intercooler or intake?
__________________
2005 Excursion Eddie Bauer 2004.5 6.0 diesel 4X4 -Dieselsite coolant filter - Blue spring - ScanGauge II/Torque Pro/Isspro EGT & FP for gauges - 2012 mirrors - 200° thermostat - I'm not a professional mechanic....but I did stay at a Holiday Inn Express last night.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-08-2013, 02:39 PM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,215
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by Bullitt390 View Post
I don't know about that. I had the clamp break on mine with a massive exhaust leak and could still make 20 psi boost.


Josh

Ever notice how you can UNDO the marmon clamp Bolt and the clamp still hangs on there Tight as Hell and needs some persuasion with a hammer and screwdriver to get the clamp free

But it probably pulled the joint together and sealed it pretty good before the Clamp broke

Even the Marmon clamp would help hold the joint together even when broke


Over time it might have rattled loose and lost the seal IDK

I dont know how it could build 20psi with a Massive exhaust leak when on most these trucks a small leak will cause Huge problems
Mosst the time a small exhaust leak the truck cant get out of its own way
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
Old 05-08-2013, 02:39 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frustrated and mad Hotshot and more 6.4L Power Stroke Diesel 6 09-20-2014 12:22 PM
Low Circuit and no boost Miketharp 6.0L Power Stroke Diesel 32 12-29-2013 08:14 PM
No boost, engine stumbles-cuts out Todd77F250 6.0L Power Stroke Diesel 18 03-06-2013 12:08 AM
Can't boost over 20 lbss, low pressure and coolant doesn't get hot vpnwiz 6.4L Power Stroke Diesel 7 04-09-2012 10:37 AM
2000 F450 7.3L with no power. Wolverine69 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 12 10-04-2006 04:06 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 07:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup