Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Super Duty & Heavy Duty 1999 to current Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines SPONSORED BY:

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-01-2012, 10:41 PM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
05 5.4 p0012 code - need help diagnosing

I'm working on an 05 with a 5.4. I got it with a bad valvetrain noise on the PS, which ended up being a bad cam, and one bad rocker. I changed the bad rocker and any others that showed any wear, the cam, and all 12 lifters on that head.

The truck starts, idles, runs, and drives fine; identical to my own 05. But if I get on it, it has a dead spot around 3-4k rpm, then picks right up again. After a while, I get the p0012 (Variable camshaft timing over-retarded bank 1). After I get it pissed off, the idle gets rough as well and bogs down.

Now I know the cam went it correctly. I used the wedge tool so the phaser never left the timing chain. I marked the chain as well just to be safe, and the phaser only goes on the cam in one position. Also, it idles too nicely, and runs fine under normal acceleration.

Tonight I swapped the VCT solenoids from one side to the other. It took a lot longer to get the code, but finally came up as a freeze frame dtc, and on Bank 1 again, so it's not the solenoid.

So in my mind, all I can think is that the timing chain jumped (which I don't think is likely due to the good running under normal conditions), or the phaser is bad/sticking on Bank 1. I popped off the oil fill tube and the phaser looks fine physically, so I don't think I banged into it somewhere along the line. I also manually excited the Bank 1 solenoid by grounding the purple wire, and it gives my the same rough idle which I get after the p0012.

Any thoughts on this or what my next move should be? It looks like the phaser to me, but I'm open to suggestions. Another mistake I made was not scanning the truck when I first got it. It came right from a repair shop which diagnosed the camshaft, but I would have at least known if they cleared any codes from it.

Thanks in advance.
__________________
2005 F250 SC 5.4l/TorqShift
2001 F550 7.3/6 speed -Welding rig
1989 Mustang Coupe - n/a 302 11.9@113, 1.59 60'
1986 Jeep Comanche 4.0/BA-10 conversion
2004 Ford Focus ZX3 DD
Reply With Quote
  #2  
Old 02-01-2012, 11:22 PM
Tom's Avatar
Tom Tom is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2003
Location: Union, CT
Posts: 15,305
Tom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputationTom has a superb reputation
TomB985
Just a shot in the dark, but you mentioned that you can replicate the condition when you ground a certain wire.

Perhaps you have a wire shorting out?
__________________
Tom,

Currently truckless.
Most recently: 2013 F150 XLT 4x4 EcoBoost
Moderators, Guidelines, and How They are Enforced
Reply With Quote
  #3  
Old 02-02-2012, 06:07 AM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Crazy001 View Post
Just a shot in the dark, but you mentioned that you can replicate the condition when you ground a certain wire.

Perhaps you have a wire shorting out?
That's an idea, but the wire for it runs in the injector harness so it's pretty well protected. Long shot, but I'll look for and pinchpoints just incase.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-02-2012, 07:18 PM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
I could really use some suggestions here...
__________________
2005 F250 SC 5.4l/TorqShift
2001 F550 7.3/6 speed -Welding rig
1989 Mustang Coupe - n/a 302 11.9@113, 1.59 60'
1986 Jeep Comanche 4.0/BA-10 conversion
2004 Ford Focus ZX3 DD
Reply With Quote
  #5  
Old 02-04-2012, 03:06 PM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
Pulled valve cover, everything looks fine. Any other ideas?
__________________
2005 F250 SC 5.4l/TorqShift
2001 F550 7.3/6 speed -Welding rig
1989 Mustang Coupe - n/a 302 11.9@113, 1.59 60'
1986 Jeep Comanche 4.0/BA-10 conversion
2004 Ford Focus ZX3 DD
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2012, 09:27 PM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
I stumbled across this thread today, which shows similar symptoms to mine:
Injector melted piston??? 2006 5.4 3V - Page 2 - F150online Forums

Anyway, I can't figure out what it could be besides the phaser. I ordered a new one today and will install it Sunday.
__________________
2005 F250 SC 5.4l/TorqShift
2001 F550 7.3/6 speed -Welding rig
1989 Mustang Coupe - n/a 302 11.9@113, 1.59 60'
1986 Jeep Comanche 4.0/BA-10 conversion
2004 Ford Focus ZX3 DD
Reply With Quote
  #7  
Old 12-18-2012, 04:15 PM
nlaao03 nlaao03 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 9
nlaao03 is starting off with a positive reputation.
Have you fixed the p0012 on your truck? Did the phasers do anything?
Reply With Quote
  #8  
Old 12-26-2012, 02:06 PM
FoxNotch FoxNotch is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Queens, NYC
Posts: 412
FoxNotch is starting off with a positive reputation.
Yes, I changed the phaser and everything worked great. Sorry for not updating.
__________________
2005 F250 SC 5.4l/TorqShift
2001 F550 7.3/6 speed -Welding rig
1989 Mustang Coupe - n/a 302 11.9@113, 1.59 60'
1986 Jeep Comanche 4.0/BA-10 conversion
2004 Ford Focus ZX3 DD
Reply With Quote
  #9  
Old 07-22-2013, 09:38 PM
mattsautobody442's Avatar
mattsautobody442 mattsautobody442 is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ohio
Posts: 277
mattsautobody442 is starting off with a positive reputation.
I have the same issue as well right after I replaced phaser, solenoid, and cmp sensor... any other thoughts?
__________________
Go Detroit Diesel!!! two strokes can't die
1977 F250 ranger camper special supercab w/ the works, soon to be 7.3l idi c6/e4od trans
1989 f250 2wd 460 c6 4.11TL
1993,1994 broncos EB,XLT 351w e4od 3.55's 4x4
2004 F-150 XLT FX4 5.4L 3V 3.73LS
"they say that i have ADD but i don't underst.. oh wow look at that girl!"
Reply With Quote
  #10  
Old 07-23-2013, 06:47 AM
redford's Avatar
redford redford is offline
Moderator
 
Join Date: Sep 2000
Location: Hooterville WI
Posts: 16,059
redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.redford has a spectacular reputation.
Have you checked your timing chains?
__________________

2007 F-250 Super Cab Short Bed 4x4 XLT Sport Package 5.4L 3.73LS Tow Command

Stuart
Retired Master Sergeant

FTE Guidelines
Reply With Quote
  #11  
Old 09-06-2014, 11:58 AM
longhair3x longhair3x is offline
New User
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 1
longhair3x is starting off with a positive reputation.
Hello, I am going thru this now.2004 5.4. Went and oil changed 20 mins later truck started a rough idle when I stopped at a light. Put it in N and it snoothed right out ran fine for about an hours got the p0012 code.So to be safe I changed both vct soleniods and the sensors in the heads as well. Ran fine for a while them stopped at a light got the rough idel back again. ??????????????????????? Anyone has a good answer? LOL!
Reply With Quote
Old 09-06-2014, 11:58 AM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP - I am at my wits end - 05 EB Notrega Modular V8 (4.6L, 5.4L) 13 05-19-2014 05:28 PM
2004 F150: P0012, Rough Idle, Missing at 45mph keltic25 2004 - 2008 F150 3 12-14-2012 09:47 PM
Cam phaser help Fishnutz1 2004 - 2008 F150 2 11-18-2012 07:24 PM
F150 5.4l VCT Trouble - how does it work? C F Industries 2004 - 2008 F150 11 05-04-2011 06:56 PM
P0012, Trying to pinpoint the cause. fred.mason Super Duty & Heavy Duty 0 04-14-2011 11:19 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty

Tags
09, 54, 54p0012, chain, code, dead, ford, make, p0012, spot, star, timimg, tool, tunes, wedge

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 06:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup