1988 ranger running rough - Ford Truck Enthusiasts Forums

Notices
Ranger & B-Series All Ford Ranger and Mazda B-Series models

1988 ranger running rough

  #1  
Old 07-07-2011, 12:30 AM
brimart
brimart is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Jun 2011
Location: Bend
Posts: 11
brimart is starting off with a positive reputation.
1988 ranger running rough

I recently replaced the valve cover gasket because it was leaking. Other than the leak the truck ran ok. Now it randomly loses power. At first it would just happen for a few minutes and then run normal again. Today it happened for at least 15 minutes. Now the motor is rocking around under the hood and really noisy. Doesn't sound like a rod knock. Kinda makes a sucking noise, but not like a vacuum leak. I have no idea where to start. Spark plug wires are all connected. I'm at work, so haven't got a chance to check spark. Like I said, I'm not sure where to start, so any suggestions would be greatly appreciated!

Edit: 2.3l engine, 5 speed manual.
 
  #2  
Old 07-07-2011, 01:06 AM
DFWBII's Avatar
DFWBII
DFWBII is offline
Senior User
Join Date: Jan 2011
Location: Arlington,Texas
Posts: 252
DFWBII is gaining momentum as a positive member of FTE.DFWBII is gaining momentum as a positive member of FTE.
Howdee from FtWorth,Tx. did you dis-connect any harness plugs or anything to get v. cover off? make sure all grounds connected, and wireing harness plugs are tight, distributor(if any) is tight, vacumm hoses tight, etc. is it blowing black smoke out the tail-pipe? if so,,may be running rich, too much fuel injected(computor acting up?). check gas tank for water or other foreign matter,,clogged filters. hope this helps ya. Im not familiar with 4-cyl,,got a v-6 in my BII. mine does this at times,,just starts running crappy, shaking, its the v-6 nature maybe.
 
  #3  
Old 07-07-2011, 03:23 AM
brimart
brimart is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Jun 2011
Location: Bend
Posts: 11
brimart is starting off with a positive reputation.
So after I got off work I made sure everything was plugged in, grounded, and tightened, started it up, and it seemed to run ok at first. After I started driving it it was making some noise and shaking again, but didn't lose any power. No black smoke, but after litening again I'm prety sure its a rod knocking. I'm going to get a second opinion before I start looking for a new motor. Its much too late to be working on cars and I have class in the morning so maybe I can find some time tomorrow afternoon. Thanks dfw
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Cottong
1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks
5
03-25-2017 06:05 AM
The Hooligan
1997-2006 Expedition & Navigator
5
11-29-2016 02:33 PM
Jagesage
1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks
7
08-22-2015 08:46 PM
tomwhatley
1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks
26
07-17-2015 11:03 AM
tomwhatley
1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks
4
09-20-2014 11:39 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1988 ranger running rough


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.