Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2004 - 2008 F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2004 - 2008 F150 2004, 2005, 2006, 2007 and 2008 Ford F150's with 5.4 V8, 4.6 V8 or 4.2 V6 engine
SPONSORED BY:
Click HereAdvertisement

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-04-2008, 07:54 PM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
Transmission Prob! P0731-P0732 PLEASE ADVISE!!!

after a short 20 mile drive I got off the freeway and onto the feeder and came to a stop at a red light. When light turned green I tried to accelerate but the truck did not seem to respond much. I really had to step on it to get it to go. It suddenly surged to match the the position of the pedal. 1/2 a mile later the Check engine light came on with the words"Transmission Failiure" on the text display. I was close to the house and I made it home but now I'm at a loss. the edge gave me the codes P0731-P0732.

Can the freindly people here please explain to me what just happened?
How can this be fixed?
Is it a difficult fix or hard?
Am I looking at a very expensive fix?
should I take it to ford?

BTW it only has 42K miles on her........Terrible!

I know there are alot of factors involved but I would greatly appreciate it any help!

thankyou all!
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #2  
Old 04-04-2008, 08:42 PM
black04lariat's Avatar
black04lariat black04lariat is offline
Elder User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Greenville, SC
Posts: 968
black04lariat is starting off with a positive reputation.
These were the codes I could find. It doesn't have years listed and I dont know if codes are the same or different years, but I would think so. Other than that I have no idea what your problem is. Hope its nothing tooo major.

Ford OBDII Diagnostic Trouble Codes - P0700-P0799 - Transmission .: Articles
Reply With Quote
  #3  
Old 04-04-2008, 09:53 PM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
P0731 Gear I Incorrect ratio
P0732 Gear 2 Incorrect ratio


In simple terms did I lose 1st and 2nd gear? Ive searched the net for this problem with someone with an f150 but to no avail. Has this ever happened to any of yalls f150? What was your cure? Thanks!
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #4  
Old 04-04-2008, 10:09 PM
YoGeorge YoGeorge is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 2,585
YoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to beholdYoGeorge is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by valenrandy View Post
P0731 Gear I Incorrect ratio
P0732 Gear 2 Incorrect ratio


In simple terms did I lose 1st and 2nd gear? Ive searched the net for this problem with someone with an f150 but to no avail. Has this ever happened to any of yalls f150? What was your cure? Thanks!
Hasn't happened to me, but it *might* be input and/or output speed sensors on the transmission which are flaky, making the trans think that 1st and 2nd gear are not working properly. So it's not necessarily a horrible problem, although it could end up being horrible....

Good luck,
George
Reply With Quote
  #5  
Old 04-04-2008, 10:29 PM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
Hopefully the problem is the lesser of the 2 you mentioned. It just pains me that I only had 42K miles on it.........

Pray for me
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #6  
Old 04-05-2008, 10:14 AM
Twinsdad98 Twinsdad98 is offline
Elder User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Michigan
Posts: 680
Twinsdad98 is starting off with a positive reputation.
You mentioned the edge gave you these codes? What level cal on your running? Have you changed your ratios? I would think about reflashing back to the stock calibration and then reprogramming with the edge. Maybe something got scramble in the program..
__________________
2004 Black Lariat F150 Supercrew 4x4
Roush Suspension Kit, Mark LT bed rails, Truxedo Low Profile tonneau cover, Euro Tail lights, chrome handles, Edge, Volant CAI
Summer Wheels : NS Racing Black/Chrome, 20X8.5, Cooper Tires, 305/50R20s.

Project: 1950 F1
Previous:
89 Probe GT; 86 Bronco II (ex gave it away )
Reply With Quote
  #7  
Old 04-05-2008, 10:27 AM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
I had level 2 programing. It was working just fine since I got the edge december 05?? I did take her back to stock and left her there. On that last drive I was doing 65 the whole way till the red light. Thats where it started.
I have heard of this "limp mode". Could it be that my truck is only getting 3rd and 4th to protect 1-2nd?

I'm praying its just a sensor or 2 and not anything internal.
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #8  
Old 04-05-2008, 10:46 AM
screwy's Avatar
screwy screwy is offline
Posting Guru
 
Join Date: Aug 2002
Location: Over Yonder, MN
Posts: 1,687
screwy is gaining momentum as a positive member of FTE.screwy is gaining momentum as a positive member of FTE.
Well from what I can find it’s either your shift solenoids, internal parts failure or a problem with the wiring. So I’d start by climbing under there and making sure all the connectors are tight and wiggle the wires good to see if anything changes.
__________________
2013 F-150 Super Crew Lariat, 4x4, 3.5 Eco, 3.55E
Reply With Quote
  #9  
Old 04-05-2008, 10:54 AM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
Thanks, I'll head out now to check it out.

I just can't believe this has yet to happen to any f150 user on these forums (i searched). I feel like a lab rat.

thanks for your suggestions guys!
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #10  
Old 04-05-2008, 04:53 PM
Twinsdad98 Twinsdad98 is offline
Elder User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Michigan
Posts: 680
Twinsdad98 is starting off with a positive reputation.
I hope it's something simple as well. I run level 2 as well on my 04 and no issues. Keep us posted so we'll know what to check if we run into the same issue. I'd also check your fluid level just for grins to make sure that is fine. Who knows, these new boxes can get quite finicky.. Good luck
__________________
2004 Black Lariat F150 Supercrew 4x4
Roush Suspension Kit, Mark LT bed rails, Truxedo Low Profile tonneau cover, Euro Tail lights, chrome handles, Edge, Volant CAI
Summer Wheels : NS Racing Black/Chrome, 20X8.5, Cooper Tires, 305/50R20s.

Project: 1950 F1
Previous:
89 Probe GT; 86 Bronco II (ex gave it away )
Reply With Quote
  #11  
Old 04-05-2008, 05:14 PM
04 FX4 Lineman 04 FX4 Lineman is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 611
04 FX4 Lineman is starting off with a positive reputation.
The first thing I would look at is the edge, I know a guy who fried his ECM with a edge of course ford would not even talk to him??
Reply With Quote
  #12  
Old 04-05-2008, 05:25 PM
F0rdzTuff F0rdzTuff is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Loveland, CO
Posts: 508
F0rdzTuff is starting off with a positive reputation.
Yep, the Edge likes to play with the xmsn more than anything it does.
__________________
2008 Lariat F150 Screw 4X4 (Nicely Loaded)
Rhino Liner, Tinted Windows, Weathertech floor system, Flowmaster 50 SUV, Toolbox, and a Garmin...Done until the tires wear out.
2007 Ford Edge AWD SEL Plus (Wife)
Tinted Windows, Weathertech Floor Mats.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-05-2008, 05:45 PM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
I checked under and all cables were secured. I'm no atx mechanic but it looks nice and clean from the underside

I went to ford to ask questions and for the diagnostic it wil run 179$.
I was also quoted a new/rebuilt 4R75e?? trans for 1866$ w/o labor.
The guy also guestimated about 1200 in labor...is that about right?

This is worst case senario and it comes with a 3yr/100,000mile warrenty.

While not cheap is this in the realm of reasonable? I was mostly interested in the warrenty. I want to know if this dealer is dealing or stealing

So much for my supercharger money

thanks for the input!
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
  #14  
Old 04-05-2008, 08:05 PM
F0rdzTuff F0rdzTuff is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Loveland, CO
Posts: 508
F0rdzTuff is starting off with a positive reputation.
Reflash your computer: Reinstall the Edge and put it at Level I, and try it. Then, act like you are removing the Edge completely and set it back to stock...Then see what happens.
__________________
2008 Lariat F150 Screw 4X4 (Nicely Loaded)
Rhino Liner, Tinted Windows, Weathertech floor system, Flowmaster 50 SUV, Toolbox, and a Garmin...Done until the tires wear out.
2007 Ford Edge AWD SEL Plus (Wife)
Tinted Windows, Weathertech Floor Mats.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-06-2008, 10:17 PM
valenrandy's Avatar
valenrandy valenrandy is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Texas
Posts: 136
valenrandy is starting off with a positive reputation.
UPDATE!!!!!

Transmission tear down......

After realizing my uncle had a transmisson shop I said lets go, he said he would give me a hand.

Drove the truck to his shop 26miles away..........................

no 1st.......no 2nd........ 3rd and 4th worked fine.......oh yeah, no reverse!

My edge flashed red with the 2 codes the ecm threw but we made it just fine.

I am no atx expert but from what I could understand..........

All the forward drive clutches were in great shape?
The overdrive clutches were fine?
The planetary gears were fine?
The reverse clutches had the most wear on them by far.
The fluid did not smell burnt.
There was some residue from the clutch on the magnet.
that was deemed normal though?
All in all everything looked fine except for.............

Click the image to open in full size.

I dont know what those 3 holes are for at the end of the inside part of the transmission case/housing but it is noticable that there are some fragments missing from the sides of the holes. Tommoro the shops ford guy will have a look at everything and he will decide if that is the problem.

I don't know how that gets caused but what I was told is that I need a new case........transmission case. He said If I wanted to I could re-use everything I had and get the reverse clutches replaced and other technical things I forgot about.

So, Does anyone have or know of someone that has a 4r75e case/housing available near or close to houston for a good price asap?

thanks!
__________________
2005 King Ranch F150. 2001 Xcursion 7.3Ltr 4x2 dsl Limited
Who says The X is not fuel efficient?
http://www.valenrandy.earthcammobile...92-19672-t.jpg
Reply With Quote
Old 04-06-2008, 10:17 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2004 - 2008 F150

Tags
2incorrect, autoscanner, code, controllergear, diagnostic, engine, ford, gear, incorrect, maxima, mercury, p0731, p0732, ratio, shiftrange, transmission, voyager

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 12:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup