Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-29-2013, 08:05 AM
erikjohn erikjohn is offline
New User
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
erikjohn is starting off with a positive reputation.
4.6 Knocking

Thought I would post this to get some feedback to find out what may have caused the issue I am having on my 02' 4.6 that is in my Explorer.

As I have seen in multiple forums many have commented of hearing knocks and ticks from their 4.6's. I guess I have heard a bit of knock and ticking here and there from this engine for many years but never really paid much attention to it cause it always seemed to be very intermittent and would go away. So within the last month I started noticing a more pronounced knocking from the engine but it was still intermittent. Well it kind of seemed to get progressively less intermittent which worried me. It would sometimes knock for a few seconds at start up and would stop but would come back if I revved it up, but would smooth out and stop knocking then start again. Anyway I suspected rod knock cause that is what it sounded like and ultimately ended up being. Yesterday I put it up on the hoist pulled the pan. All of the rods where nice and snug except for number 8. When I pulled the cap an mic'd the journal it was measuring around 2.046 and 2.062 90degrees out from that measurement. So it was out of round also. The journal on number 7 measured in perfect spec of 2.08. The engine has around 115k on and has been well taken care of.

Does anyone know if this is a problem with these engines or if there is something that may have caused this that I need to look for. My plan is to yank the engine next weekend and have the crank ground and install oversize bearings but I want to make sure if there is some other underlying issue that could have caused this.

Thanks,
EJ
Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2013, 11:06 PM
LxMan1's Avatar
LxMan1 LxMan1 is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Louisville,Ky.
Posts: 22,271
LxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant future
No really common issues that I have seen on these engines. #8 is the farthest from the oil pump so it would suffer damage first I suppose.

Is the pump pick-up clean of sludge? Is the bearing trashed?
What weight oil did you use?
__________________
Jimmy- FTE Moderator

88 5.0 LX Mustang
63 F100 351W/C6

Reply With Quote
  #3  
Old 05-06-2013, 08:05 AM
erikjohn erikjohn is offline
New User
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 6
erikjohn is starting off with a positive reputation.
Is the pump pick-up clean of sludge? Yes seemed to be

Is the bearing trashed? No not too bad actually but there was metal flaking, I've seen alot worse.

What weight oil did you use? I changed it occasionally but usually it was changed at lube shops so god only knows.

I know I have since read that always have to use 5-20 and best to use motocraft filters so I will definitely make sure that happens once I get it back together. I ended up buying a reman crank for $190 so I am going to install that.

Pulled the motor this weekend. What a nightmare! I have pulled several motors over the last 20 years and that one was by far the worst one I have ever dealt with.
Reply With Quote
Old 05-06-2013, 08:05 AM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New and need help! timbo670 Modular V8 (4.6L, 5.4L) 14 10-26-2012 02:28 PM
Rod knock or lifter or what? 1974f250 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 5 01-14-2009 05:58 PM
5.4L Failed rod bearings beutlej Modular V8 (4.6L, 5.4L) 20 08-29-2008 11:53 AM
Interesting "Anti Knock" (ping) Article jbabbler 3.0L V6 3 01-07-2005 11:02 PM
Knock Sensor Question(s) BobFlowers Ranger & B-Series 6 05-01-2002 09:31 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 08:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup