Ford Truck Enthusiasts Forums

Ford Truck Enthusiasts Forums (https://www.ford-trucks.com/forums/index.php)
-   6.4L Power Stroke Diesel (https://www.ford-trucks.com/forums/forum169/)
-   -   Wearing belt? (https://www.ford-trucks.com/forums/1212592-wearing-belt.html)

RM2738 12-27-2012 07:29 PM

Wearing belt?
 
Was up under the truck last night and happened to notice some sort of build up around some kind of bolt. It's was somewhat sticky and smelled a little like rubber. In the photo you'll see it by the large hexagon near the middle of the photo. I'm assuming its just debris from a wearing belt. I am a little concerned that the belt may fail as I've had an occasional squeak at cold startups lately. Thoughts? Any idea what the bolt is?


The bottom of the photo is the front of the truck.


http://i68.photobucket.com/albums/i3...F38564B55B.jpg

senix 12-27-2012 08:16 PM

I would look at mine but right now it is all full of snow.

I am getting the occasional squeak too now..so I will be curious about this. Hopefully tomorrow I can look at it.

galaxie641 12-27-2012 09:09 PM

First sign my tensioner was eating the belt was a squeak while idling but it had to be cold out, well under 30F. I've got to drain the water trap and will look tomorrow, I had that and a belt failure recently, will be interesting if I have the same.

RM2738 12-27-2012 09:49 PM


Originally Posted by galaxie641 (Post 12646116)
First sign my tensioner was eating the belt was a squeak while idling but it had to be cold out, well under 30F. I've got to drain the water trap and will look tomorrow, I had that and a belt failure recently, will be interesting if I have the same.

Mine has only squeaked about a half dozen startups over the last month. Can't really recall a specific temp or humidity. It obviously started in December so it's been fairly cool for Texas weather. Only lasts about 10 seconds and then its fine.

Troy Buenger 12-27-2012 10:24 PM

That bolt is to access your oil pressure regulator.

RM2738 03-11-2013 08:42 AM

Didn't feel the need for too much concern so I cleaned the area up nicely and waited. Checked last night as part of my "road trip inspection" and noticed the build up is starting again. Belt squeak has diminished considerably. Only once or twice last month. I'm thinking its a small oil leak as the residue isn't very grainy as if it were small bits of rubber from the belt.


All times are GMT -5. The time now is 06:54 AM.


© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands