Notices
1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 1987 - 1996 Ford F-150, F-250, F-350 and larger pickups - including the 1997 heavy-duty F250/F350+ trucks

HPOP Resevoir Not Priming?

 
  #1  
Old 05-17-2019, 11:06 PM
danielcoyle
danielcoyle is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: Oct 2011
Posts: 38
danielcoyle is starting off with a positive reputation.
HPOP Resevoir Not Priming?

I had a no start issue with my 95 F250 7.3 and my mechanic said it was the HPOP (he had a 7.3 himself). I decided to replace it myself and bought an Adrenaline HPOP. Put it in, filled up the HPOP resevoir and bled out the air and it ran fine. For about two days. Then, it had the same no start symptoms that it had BEFORE I took it to my mechanic. There were some o rings that weren't seated right and some oil leaking from the recent HPOP replacement and the HPOP resevoir was low on oil. Fixed o rings, filled resevoir and bled system again and it ran well for another 3 days, including a 250 mile trip. Then, no start again and very low oil in the resevoir. Adrenaline folks said it must be my LPOP (low pressure oil pump) not properly priming the resevoir and then I don't have sufficient oil for the start. They said I should replace the LPOP. Any thoughts? Feels like I have been chasing my tail.
 
  #2  
Old 05-18-2019, 07:30 AM
Edgethis's Avatar
Edgethis
Edgethis is offline
Postmaster
Join Date: May 2009
Location: Tomah, WI
Posts: 4,503
Edgethis has a great reputation on FTE.Edgethis has a great reputation on FTE.Edgethis has a great reputation on FTE.Edgethis has a great reputation on FTE.Edgethis has a great reputation on FTE.
There's also the check valve on the oil cooler. Have you messed with that recently? The early 7.3's check valve are known to fall out when changing the gaskets.

The LPOP isn't super expensive if I remember right, but it is a pain to get to.
 
  #3  
Old 05-18-2019, 08:02 AM
danielcoyle
danielcoyle is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: Oct 2011
Posts: 38
danielcoyle is starting off with a positive reputation.
Hmm. I didn't touch the oil cooler, just the hpop. Am I missing something? There was some leaking and even some spray on the hood presumably from the bad o rings but that has gone away as we replaced the o rings. I recall there was some sort of piece/valve that we had to be careful about it falling out of the hpop when replacing it. Pretty sure we handled that.
 
  #4  
Old 05-20-2019, 09:10 AM
kameronth's Avatar
kameronth
kameronth is online now
Posting Guru
Join Date: Nov 2003
Location: North Dakota
Posts: 1,805
kameronth is gaining momentum as a positive member of FTE.kameronth is gaining momentum as a positive member of FTE.
I'm not sure if you have already but if not, I would post this in the 1994.5 - 1997 7.3 Powestroke section of the forums. You will generate the most responses there. As far as your issue, I'm not sure myself. Good luck!
 
  #5  
Old 05-21-2019, 02:35 PM
danielcoyle
danielcoyle is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: Oct 2011
Posts: 38
danielcoyle is starting off with a positive reputation.
thanks kameronth, will do!
 
 


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.