Truck with on the floor shifter won't go into 4x4, - Ford Truck Enthusiasts Forums

Go Back  Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2009 - 2014 F150
Reload this Page >

Truck with on the floor shifter won't go into 4x4,

Notices
2009 - 2014 F150 Discuss the 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford F150 Advertisement
Sponsored by:
Sponsored by:

Truck with on the floor shifter won't go into 4x4,

  #1  
Old 11-16-2018, 06:55 PM
Jbacon207
Jbacon207 is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
Jbacon207 is starting off with a positive reputation.
Truck with on the floor shifter won't go into 4x4,

Hi guys, I have an 09' f-150 xl with a manual on the floor 4x4 lever. When i put it in 4hi on the move or even parked and put it in 4wheel and move forward it just makes a Grinding, clunking noise and vibrates the truck. And sometimes I can't even get it to engage going in reverse before putting it in forward gear.
 
  #2  
Old 11-16-2018, 08:48 PM
seventyseven250's Avatar
seventyseven250
seventyseven250 is offline
Post Fiend
Join Date: Jun 2005
Location: Calgary Canada
Posts: 5,897
seventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant futureseventyseven250 has a brilliant future
Does it all work fine in 2H and 4Lo?
 
  #3  
Old 11-16-2018, 09:35 PM
00t444e's Avatar
00t444e
00t444e is online now
Posting Guru
Join Date: May 2017
Location: Southern OH
Posts: 1,073
00t444e is gaining momentum as a positive member of FTE.00t444e is gaining momentum as a positive member of FTE.
Sounds like your hubs may not be engaging properly. I am not very familiar with the front axle in that model year range but I believe they use vacuum hubs that automatically engage when you shift into 4x4.
 
  #4  
Old 11-16-2018, 09:46 PM
Jbacon207
Jbacon207 is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
Jbacon207 is starting off with a positive reputation.
It goes good in 2hi and in 4lo I have the same issue.
 
  #5  
Old 11-16-2018, 10:36 PM
steve(ill)'s Avatar
steve(ill)
steve(ill) is offline
Post Fiend
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,791
steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.
Your front hubs are VACUUM controlled.. When the motor is running, the VACUUM pulls the piston and DISENGAGES the front hubs.. When you go into 4 x 4, you break vacuum and the pistons are suppose to move inward and engage the hub. You have o-rings and seals to help things slide smoothly...... I would guess you have partly STUCK pistons.. see if you can narrow down the location of the grinding... front end, left or right.......... you can probably test them with the front wheels off the ground.. idle the motor and the wheels should turn by hand..... put in 4 x 4 and they should LOCK .. see if they grind when turned by hand.
 
  #6  
Old 11-16-2018, 10:45 PM
Jbacon207
Jbacon207 is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
Jbacon207 is starting off with a positive reputation.
I'll give that a try. So even with a manual on the floor 4x4 shifter it still uses vacuum to activate the 4wd?
 
  #7  
Old 11-16-2018, 11:14 PM
awq134's Avatar
awq134
awq134 is offline
Elder User
Join Date: Jan 2010
Location: Ontario, OH
Posts: 787
awq134 has a good reputation on FTE.awq134 has a good reputation on FTE.awq134 has a good reputation on FTE.
yes, the vacuum disengages the front hubs to allow the wheels to spin freely from the front driveline to help with gas mileage.
 
  #8  
Old 11-17-2018, 10:01 AM
steve(ill)'s Avatar
steve(ill)
steve(ill) is offline
Post Fiend
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,791
steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.steve(ill) has a great reputation on FTE.
when you shut the motor off and loose vacuum, the front end pistons move back to the 4 x 4 lock position.. That is SUPPOSE to exercise the system every time you startup...... but things get stuck and sticky.
 


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: