2011 Expt Limited 5.4 Diesling?? - Ford Truck Enthusiasts Forums

Notices
2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

2011 Expt Limited 5.4 Diesling??

  #1  
Old 09-04-2018, 07:18 PM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
2011 Expt Limited 5.4 Diesling??

I have a 2011 Expy Limited, 5.4L. I have started noticing an I create in the frequency as to when I hear what I can best describe as rocks in a can type of noise, mostly when I reach a cruising speed or sometimes during acceleration. If I let up on the gas the noise will stop for a short time but it comes back. I use 90 octane (premium gas) also at every oil change I use a container of Lucas oil injector cleaner. I have approximately 146k miles. I use full synthetic oil as well. Could it be where we are getting our gas from or something else going on? Thanks for any advise or help.
 
  #2  
Old 09-07-2018, 01:51 PM
All4ford5.4
All4ford5.4 is offline
Freshman User
Join Date: Jul 2018
Posts: 41
All4ford5.4 is starting off with a positive reputation.
Rocks in a can sounds like catalytic converter come apart. How does it run? If it won't open up I bet that's it.. I did have an issue with my own truck a while back where after a long pull I had a noise like that which accompanied severe engine miss. I started losing speed and downshifting until it completely went away. No noise and runs fine.. It was the first time id ever run the Lucas fuel system cleaner. I haven't used it since and haven't had an issue since. It's possible it passed a huge chunk of carbon but I don't know. Weird
 
  #3  
Old 09-07-2018, 02:02 PM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
I haven't had a loss of power acceleration is fine. I notice it more when I am accelerating and when I reach a cruising speed it happens at all speeds to 40 miles an hour to 75 miles an hour.
 
  #4  
Old 09-07-2018, 10:05 PM
All4ford5.4
All4ford5.4 is offline
Freshman User
Join Date: Jul 2018
Posts: 41
All4ford5.4 is starting off with a positive reputation.
I'm sorry but I'm not going to be much help. I did have a little spark knock that'd happen a few years ago in mine too but haven't had that happen since I switched to premium (ethanol free) fuel which you've already done. Hopefully you'll set a code to help you out
 
  #5  
Old 09-07-2018, 10:31 PM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
Did some more research, could be a vacuum leak for the 4WD front hubs or the heat shield over the exhaust system is loose. I'm going to check those two things first, if I cant figure it out I'll take it to the dealership to get a diagnosis.
 
  #6  
Old 09-08-2018, 08:35 PM
All4ford5.4
All4ford5.4 is offline
Freshman User
Join Date: Jul 2018
Posts: 41
All4ford5.4 is starting off with a positive reputation.
Let us know what you discover
 
  #7  
Old 09-26-2018, 04:24 PM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
Our appointment is to.orrow, here is an observation I had- When the switch is turned to 4A or 4h the noise stops and does not return. Once the switch is turned to 2H the noise starts back up. It has something to do with the front hubs. I'll keep you posted once the dealership gives a diagnosis.
 
  #8  
Old 10-06-2018, 01:22 AM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
Dealer diagnosed the problem as being both IWEs, and since this had gone on for so long both wheel hubs had worn out also. $1,889 later no more noise.
 
  #9  
Old 10-09-2018, 02:34 PM
pablocruz69
pablocruz69 is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: May 2004
Posts: 192
pablocruz69 is starting off with a positive reputation.
Drive our Expy on Sunday, the rattling noise came back. So for the IWEs, front hubs and a check valve have all been replaced.
 


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: