1997 F250 XLT crank but no start - Ford Truck Enthusiasts Forums

Go Back  Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 1997 - 2003 F150
Reload this Page >

1997 F250 XLT crank but no start

Notices
1997 - 2003 F150 1997-2003 F150, 1997-1999 F250LD, 7700 & 2004 F150 Heritage

1997 F250 XLT crank but no start

Reply

 
 
 
  #1  
Old 04-16-2018, 05:39 PM
tuononero
tuononero is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Posts: 5
tuononero is starting off with a positive reputation.
Exclamation 1997 F250 XLT crank but no start

Hi folks,
i need your opinion on something that happened to me last week.
I went out for some errands with my 1997 F250 XLT 7700lb package (7 lug) 4x2 and it was all going good as usual, then after a turn i gave gas to join the ongoing traffic and the truck stalled, it did the opposit of giving the power i asked.

So my reaction was to remove the foot from the pedal and the truck idled just fine. So i pulled over in a parking lot and the truck was idling normal.
Since i was not too far from home i decided to proceed not revving like crazy.
So i went back on the road and it was driving ok, another turn, i accelerate (road was on a hill) and the truck died.

It didn't start ever since.

Now that you know what happened before it died i tried to connect several scanners and none of them work, there's no DLC connection.
I checked all the fuses (both in the engine bay and under the dash).

When i turn the key the fuel pump relay doesn't come on. I tried to bypass the relay and i have fuel pressure. So i thought i had a bad computer.
I bought a used computer from a junk yard, it seemed like it wanted to start a little bit but nothing, after 3 or 4 tries now i'm back to square 1, truck cranks but doesn't start.

I found a post on google where a guy was having the same problem and a technician asked to check the power wires on the pcm.
Well i get power and ground on all the wires.

What else could i look at?
Thanks
 
Reply With Quote
  #2  
Old 04-16-2018, 06:11 PM
Chad T. Keogh's Avatar
Chad T. Keogh
Chad T. Keogh is offline
Senior User
Join Date: Jul 2017
Location: Penticton, BC, Canada
Posts: 216
Chad T. Keogh is starting off with a positive reputation.
My bet would be fuel pump. Grab a piece of 2X4 and whack the tank while trying to start it. If it starts, you need a fuel pump.

I had the same thing happen a couple years ago. Replaced the fuel pump, and no issues since.

One tip, don't go with the cheapest pump. You'll pay for it in the end...
 
Reply With Quote
  #3  
Old 04-16-2018, 06:18 PM
tuononero
tuononero is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Posts: 5
tuononero is starting off with a positive reputation.
Fuel pump works, i have pressure when i bypass the relay.
I still have no priming from the PCM and no DLC connection.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2018, 06:21 PM
tuononero
tuononero is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Posts: 5
tuononero is starting off with a positive reputation.
i also forgot to mention that doesn't matter how much starting fluid i spray, it won't start.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 04-16-2018, 11:09 PM
tuononero
tuononero is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Posts: 5
tuononero is starting off with a positive reputation.
I was finally able to start the truck.

I will describe my solution for whoever happens to have my same problem, because it is terribly frustrating.
My suggestion, before trying this, is always to run a diagnosis with a DTC scanner becsuse a help from the computer can be HUGE.
In my case i had no communication whatsoever.

I was browsing the internet looking for somebody with the same problem.
I found this video by Scotty Kilmer, where he points out a few suggestions. One of those were to disconnect the sensors one by one untill there is a communication with the scanner.
I thought it was totally dumb but... hey, whatever.

So i started with the purge solenoid, nothing. Right next to it there was the DPFE, i disconnected the connector and BINGO, truck communicated again thru the DLC and fired right up.

I replaced this DPFE sensor last December after a failure of the original one. I bought it on ebay, cheapest one. It only lasted 4 months... I don't know if it's a coincidence or they all suck.
However this would have saved me the cost of a new computer. At least now i have a spare in case something happens.

I hope this helps somebody out there.
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Normy
Aerostar
9
08-10-2018 06:43 PM
Mexican3
1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
10
01-08-2018 09:03 PM
muddy84f250
1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
24
07-12-2013 01:08 PM
TT66
Excursion - King of SUVs
0
06-15-2013 09:31 PM
Beefy
335 Series- 5.8/351M, 6.6/400, 351 Cleveland
6
08-14-2002 05:11 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1997 F250 XLT crank but no start


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.