Crank, No Start, No Smoke, No Torque app readouts - Ford Truck Enthusiasts Forums

Go Back  Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
Reload this Page >

Crank, No Start, No Smoke, No Torque app readouts

Notices
1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel  
Sponsored by:
Sponsored by:

Crank, No Start, No Smoke, No Torque app readouts

Reply

 
 
 
  #1  
Old 03-17-2018, 06:42 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
Crank, No Start, No Smoke, No Torque app readouts

I have a crank, no start situation. Have codes that translate to IDM communication error (P1668) and exhaust back pressure low (P0472). Changed the EBP sensor. No change. Unplugged the ICP sensor, no change. I hooked up the Torque app and the PID's that would tell me HPOP pressure, EBP psi, etc. etc. The app isn't reading anything but RPM. Do I have a bad IDM or IPR? No blown fuses either.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 03-17-2018, 06:50 PM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
You are getting engine rpm? And the app does appear to connect?

Have you looked at the 42 harness where it crosses the driver valve cover?

Have you done any maintenance lately?
 
Reply With Quote
  #3  
Old 03-17-2018, 06:59 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
Yes getting engine RPM. App connects and reads RPM's but nothing else
No I have not looked at it. What am I looking for?
No maintenance
 
Reply With Quote
  #4  
Old 03-17-2018, 07:05 PM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
It sounds like you have a short or break in a wire killing signal. I would suspect fuel bowl heater but your getting the obdii to power up, attached is a pic of where the wire harness can rub on the valve cover. see the bright spot. Have you had intermittent problems or did this just happen. Truck been running ok?

.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 03-17-2018, 07:09 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
I will check. Thank you. The truck started sputtering and I took it home. It eventually would "choke" out and became a crank, no start.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 03-17-2018, 07:14 PM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
Seems like all those sensors use 5 volt reference signal. Hopefully some of these smarter guys will come along and assist us.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 03-17-2018, 07:20 PM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
What year, model, etc are we dealing with. do have a programmer of any kind?
 
Reply With Quote
  #8  
Old 03-17-2018, 07:26 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
The truck is a '01, F250 2wd. Bone stock. 250k miles
 
Reply With Quote
  #9  
Old 03-17-2018, 07:28 PM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
Originally Posted by Ryanl1287 View Post
. Bone stock.
Sweet............
 
Reply With Quote
  #10  
Old 03-17-2018, 09:38 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
I checked the harness. Had a red/yel wire exposed. Patched it. No change. Should I be checking the IDM to PCM communication....EF open?
 
Reply With Quote
  #11  
Old 03-18-2018, 06:42 AM
Tugly's Avatar
Tugly
Tugly is offline
Post Fiend
Join Date: Jan 2011
Location: Columbia River
Posts: 17,804
Tugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputationTugly has a superb reputation
Ignoring everything else, focus only on that P1668 - IDM communication. If the IDM and the PCM aren't talking to each other, you won't get a 0.6 ms (or 600 microsecond) Fuel Injector Pulse Width with the key on. If you don't have that, no point in cranking because nothing's gunna work. This is looking like one of the fuses are blown. You need 5 volts for everything to work, but the 5 volts is made in the PCM from one of the 12V signals going to it.
 
Reply With Quote
  #12  
Old 03-18-2018, 07:09 AM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
I checked all the fuses over and over and the only blown one I had was a 7.5a trailer light. The maxis were fine, relays are clicking.....I'm at a loss. I consider myself pretty mechanically inclined and this is the first time I've considered having a garage look at it since I have ever owned a vehichle. I would like to fix it myself and certainly appreciate all the help. I will keep investigating as long as people are guiding me on here.
 
Reply With Quote
  #13  
Old 03-18-2018, 07:21 AM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
Something I failed to mention in this thread but put in the others was my oil was very low. I had never let it get this low before on any vehicle. I had some true bad maintenance practices on this oil cycle.I was embarrassed, ashamed, etc. Anyway, I had to add about 5 qts to the crank. Checked the HPOP res; it was full. I was also thinking maybe the IPR is stuck but TUGLY has me thinking about other wiring issues now.
 
Reply With Quote
  #14  
Old 03-18-2018, 09:31 AM
AllaboutMPG's Avatar
AllaboutMPG
AllaboutMPG is offline
Postmaster
Join Date: Oct 2011
Location: Locust Grove, GA
Posts: 2,600
AllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to beholdAllaboutMPG is a splendid one to behold
One thing that confuses me is he's getting RPM. Wouldn't that indicate that the cps is getting the reference voltage?

Can you do a buzz test and see if we can get injectors to fire?
 
Reply With Quote
  #15  
Old 03-18-2018, 12:42 PM
Ryanl1287
Ryanl1287 is offline
Freshman User
Thread Starter
Join Date: May 2010
Posts: 27
Ryanl1287 is starting off with a positive reputation.
Can't do a buzz test. Kicks a p1668 code back
 
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Crank, No Start, No Smoke, No Torque app readouts


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.