No turbo spool in 4th. No black smoke either. Why no boost? - Ford Truck Enthusiasts Forums



1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel  
Sponsored by:
Sponsored by:

No turbo spool in 4th. No black smoke either. Why no boost?

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-27-2014, 02:39 PM
nicksorenson nicksorenson is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 90
nicksorenson is starting off with a positive reputation.
No turbo spool in 4th. No black smoke either. Why no boost?

I notice that if I leave it in 4th and drop below 50MPH or so, if I get on it there is no turbo spool and low power. If I drop down to 3rd gear that will get a boost in power and I can hear some turbo spool.

The weird thing (I think possibly a problem) is that there's also no black smoke in 4th when I floor it with no boost. I'd think flooring it would be dumping fuel without a turbo boost, no? I don't know these things too well... maybe there's something (perhaps a sensor input) limiting fuel boost until turbo boost is happening???

I have a boost gauge and the highest I get is about 10 psi. But I have ZERO in 4th even if I floor it and I can't hear any spool at all. I have to drop to 3rd before anything happens. Something doesn't seem right.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-27-2014, 04:53 PM
rodneywar's Avatar
rodneywar rodneywar is offline
Postmaster
 
Join Date: Jun 2009
Location: Maryland
Posts: 3,427
rodneywar has a good reputation on FTE.rodneywar has a good reputation on FTE.
if you are only getting 10 psi wot you should check the uppipes for leaks usually you will see soot around the base of the collector thats to start as turbos need drive pressure to make em work and a leak bleeds off the pressure to drive the turbine
Reply With Quote
  #3  
Old 07-28-2014, 02:59 PM
nicksorenson nicksorenson is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 90
nicksorenson is starting off with a positive reputation.
don't see any soot on the up-pipes. I also sprayed them with soapy water and watched. Didn't see much in terms of bubbles.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-29-2014, 09:56 AM
jchosler's Avatar
jchosler jchosler is offline
Elder User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Denver, CO
Posts: 813
jchosler is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by nicksorenson View Post
I notice that if I leave it in 4th and drop below 50MPH or so, if I get on it there is no turbo spool and low power. If I drop down to 3rd gear that will get a boost in power and I can hear some turbo spool.

The weird thing (I think possibly a problem) is that there's also no black smoke in 4th when I floor it with no boost. I'd think flooring it would be dumping fuel without a turbo boost, no? I don't know these things too well... maybe there's something (perhaps a sensor input) limiting fuel boost until turbo boost is happening???

I have a boost gauge and the highest I get is about 10 psi. But I have ZERO in 4th even if I floor it and I can't hear any spool at all. I have to drop to 3rd before anything happens. Something doesn't seem right.
What RPM's are you at in 4th with no boost? RPM's when you see 10psi?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-29-2014, 10:11 AM
nicksorenson nicksorenson is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 90
nicksorenson is starting off with a positive reputation.
It's around 3000 I'd say (vans have no tach) that I see boost. 2k and flooring it doesn't get me much in 4th until the rpms hit about 2500 or a little higher.

I have a 3.55 and E4OD and it's about 50-55mph where I begin to hit boost in 4th gear with the pedal to the metal.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-29-2014, 07:20 PM
cowmilker08's Avatar
cowmilker08 cowmilker08 is offline
Postmaster
 
Join Date: Oct 2008
Location: Avilla, IN
Posts: 4,839
cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.
Maybe vans are different, but my trucks won't stay in 4th at wot 50-55 mph. 3.55 gears at that speed is about 1500 rpms.

If you have no exhaust leaks, check for boost leaks and compressor wheel damage.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-29-2014, 08:50 PM
nicksorenson nicksorenson is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2009
Posts: 90
nicksorenson is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by cowmilker08 View Post
Maybe vans are different, but my trucks won't stay in 4th at wot 50-55 mph. 3.55 gears at that speed is about 1500 rpms.

If you have no exhaust leaks, check for boost leaks and compressor wheel damage.
Mine's different because I have my E4OD's harness plugged into my own shift computer. I can keep it in 4th with WOT.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-29-2014, 09:52 PM
T_F_E's Avatar
T_F_E T_F_E is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Great Falls
Posts: 164
T_F_E is gaining momentum as a positive member of FTE.T_F_E is gaining momentum as a positive member of FTE.
Your not going to have any power 4th gear converter locked with 3.55's at 50 mph, let it rev!
Reply With Quote
  #9  
Old 07-30-2014, 07:57 AM
cowmilker08's Avatar
cowmilker08 cowmilker08 is offline
Postmaster
 
Join Date: Oct 2008
Location: Avilla, IN
Posts: 4,839
cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.cowmilker08 has a very good reputation on FTE.
X2, but he still has a low boost problem. 10 psi max is way low.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sluggish truck when towing TT pwjackson42 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 22 05-18-2017 05:54 PM
Wicked Wheel 2 Billet Turbo Compressor Wheel Ford Powerstroke Diesel 7.3L 94-03 Anthony Giovino Ford Truck Parts for Sale 0 04-15-2017 07:50 AM
Mild compound turbo setup The_Josh_Bear Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 35 03-13-2017 03:21 PM
Just bought an '06 6.0 - laggy and smokey - suggestions? Lead Head 6.0L Power Stroke Diesel 16 09-14-2016 03:14 PM
Gauge, sensor or OBD problems? 97powersmoke 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 3 05-23-2015 04:38 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:52 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: