Low idle 1999 5.4 f150 with no codes - Ford Truck Enthusiasts Forums



1997 - 2003 F150 1997-2003 F150, 1997-1999 F250LD, 7700 & 2004 F150 Heritage

Low idle 1999 5.4 f150 with no codes

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-26-2013, 02:07 PM
Shernius Shernius is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2003
Location: New Jersey
Posts: 358
Shernius is starting off with a positive reputation.
Low idle 1999 5.4 f150 with no codes

The truck ran fine this morning and this afternoon I had trouble with the truck running at idle.

The idle is at about 450RPM in park. Runs smooth with no miss but if you bring the idle up and then let off quickly it stalls. Can stall while trying to idle at warm up also. Sometimes it will stall at a light but I think it is related to taking my foot off the pedal quickly.

There is no check engine light on and there are no codes.

I have 138K on the engine now. Both air & fuel filter were replaced about a month ago as well as the PCV valve.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-26-2013, 03:04 PM
Shernius Shernius is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2003
Location: New Jersey
Posts: 358
Shernius is starting off with a positive reputation.
Replaced the plugs at about 105K.

Replaced the MAF about two months ago. Had no noticeable conditions but the check engine light came on and I got codes.

Cleaned out the AIC valve around 4 years ago but had different conditions like stumbling while cruising at highway speeds and idle dropping when stopping at the light. The idle with the AIC vale problem always came back up to normal. *Just found my old post from 4 years ago and it seams I did have similar conditions but the truck threw a code back then. Maybe I need to get someone else to read for codes.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2013, 04:04 PM
projectSHO89 projectSHO89 is online now
Post Fiend
 
Join Date: Jan 2004
Location: St Louis
Posts: 12,817
projectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant future
It's either a vacuum leak or it's a sluggish IAC valve.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-26-2013, 04:53 PM
Shernius Shernius is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2003
Location: New Jersey
Posts: 358
Shernius is starting off with a positive reputation.
I sprayed around with some starting fluid and the idle didn't jump up so It could be the AIC valve.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-26-2013, 08:30 PM
projectSHO89 projectSHO89 is online now
Post Fiend
 
Join Date: Jan 2004
Location: St Louis
Posts: 12,817
projectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant futureprojectSHO89 has a brilliant future
That trick rarely, if ever, works with modern computer-controlled engines.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2013, 04:23 PM
Spotty Spotty is offline
Posting Guru
 
Join Date: Jan 2006
Location: Minnesota
Posts: 1,014
Spotty is gaining momentum as a positive member of FTE.
Mine has done that on and off for years. If you have worked on it you know where the IAC valve is. I tap mine with the handle end of a big screwdriver and she idles right up and I'm good sometimes for months. I am so disgusted in the quality of replacement parts these days,that the original sporadic one that is almost 16 years old is probably better then a new one...maybe.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-27-2013, 06:02 PM
Shernius Shernius is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2003
Location: New Jersey
Posts: 358
Shernius is starting off with a positive reputation.
That's what it was alright. I lost a socket and short extension down between the intake runners and into the valley. I can forget about getting those back.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
intermittent stalling at acceleration. jamers 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 9 04-27-2017 02:47 PM
01 7.3 f250 rough idle help! Tyler Labaume 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 8 10-21-2016 02:16 AM
6.0 stalling above idle under load Enduroman 6.0L Power Stroke Diesel 32 08-15-2015 11:35 AM
03 explorer 4.6 stalls at stop light MAKO314 Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 3 04-20-2008 11:18 AM
98 5.4L rough idle and 4 OBD II codes? RADVRA 1997 - 2003 F150 6 08-14-2003 11:16 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:10 AM.