How many Miles are on your 4.6/5.4 Modular Engine ? - Page 10 - Ford Truck Enthusiasts Forums

Go Back  Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)
Reload this Page >

How many Miles are on your 4.6/5.4 Modular Engine ?

Notices

How many Miles are on your 4.6/5.4 Modular Engine ?

  #136  
Old 10-10-2014, 04:15 PM
rmo5095
rmo5095 is offline
Freshman User
Join Date: Mar 2007
Posts: 26
rmo5095 is starting off with a positive reputation.
1997, 272,000. Third owner . starting to ping bad and no one can identify the problem. Worried I may have to replace it. Been a great truck.
 
  #137  
Old 12-13-2014, 11:15 PM
Stilllookin
Stilllookin is offline
New User
Join Date: Dec 2014
Posts: 12
Stilllookin is starting off with a positive reputation.
First post, I've been on here off and on for years as a lurker reading "troubleshooting" type posts and borrowing you guy's knowledge, so I figured I'd give at least something back and make an account after just randomly google searching for how many miles these motors could attain, and to help anyone else looking for durability reports prior to a purchase. Well, I've driven several of these Modular engine equipped vehicles for work and owned a couple, so here is my experience with each, from oldest to newest. Only listing engine/drivetrain major work info, obviously with the miles these had, belts, tie rods, ball joints, body parts, etc. were replaced as needed/worn. All got oil changes every 3-5k @ 10w-40 oil, Wix 51372 filter.


'99 E-150, 4.6 w/4R70. Purchased at 155k, replaced trans at 190k. Aside from a tune up and a broken vacuum line, no other issues when sold at 215k. This was a company truck, later bought for personal use.


'02 E350 extended club, 5.4 w/4R100. Company truck, bought in '03 with 18k, replaced alternator twice, popped and hilicoiled number one plug at 185k, only two COPs replaced, and trans solenoid pack at 315k. Various repeat front end, and body type work was done to it but aside from that and two tune ups (spark plugs n boots), this motor and trans was dead stock when sold at 330k miles and ran/shifted perfect with no issues. Still had original fuel pump


'02 E250 regular cargo, 5.4 w/4R70. Company truck, bought with 140k, I drove for a few years and 102k miles and only did a starter, alt, fuel pump and plugs change. Prior records indicate only three COPs changed and no trans work ever. Still ran great at 242k when sold. Didn't ever do any work to the truck itself aside from brakes and wheel bearings. Liked this one more than any of them, was sad to see her go


'03 E150 all power, keyless, etc. cargo, 5.4 w/4R70. Former company, now personal. Bought with 90k, only changed plugs twice, two coils, three fuel pumps and one alt. No other work per service record. Still going good at 245k, plan on driving this one as far as she'll go.


'03 Excursion 6.8 V10 w/4R100. Bought with 278k hwy. All original except for alt and plugs per records. Changed one coil and plugs, never had any other issues when sold at 286k to buy my diesel Ex.


All of these were equipped with the factory HD tow kit with trans and oil coolers. Of all, my favorite van was the E250. I really never did that much work to it, engine or body. Although, I liked the 4.6 motor the best, mainly cause of the waste spark coil system with plug wires rather than the 5.4 COP design. I changed the 4.6 plugs in 60 minutes flat. All the 5.4's take me 2.5-3 hrs. and the V10 Ex took about 2 hrs. also.


Well, just though I'd share the experience! Thanks and hope this helps someone!
 
  #138  
Old 12-15-2014, 07:51 AM
tx2sturgis's Avatar
tx2sturgis
tx2sturgis is offline
Elder User
Join Date: Apr 2014
Location: West Texas
Posts: 504
tx2sturgis has a very good reputation on FTE.tx2sturgis has a very good reputation on FTE.tx2sturgis has a very good reputation on FTE.
Wink garden of eden

Originally Posted by Island Time View Post
......when you live on a 57 square mile island with mostly forests and mountains....
Oh rub it in why dont ya......

 
  #139  
Old 12-22-2014, 06:24 AM
Sako 75's Avatar
Sako 75
Sako 75 is offline
Senior User
Join Date: Jan 2009
Location: Top Of The World, TN
Posts: 326
Sako 75 is starting off with a positive reputation.
Hello all,
Stats are in the signature below.
 
  #140  
Old 12-22-2014, 06:40 AM
JWA's Avatar
JWA
JWA is offline
Post Fiend
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 10,482
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
Originally Posted by Sako 75 View Post
Hello all,
Stats are in the signature below.
No signature so not really helpful or contributing to the thread.
 
  #141  
Old 12-22-2014, 10:17 AM
Jon Wagner
Jon Wagner is offline
Freshman User
Join Date: Nov 2014
Posts: 28
Jon Wagner is starting off with a positive reputation.
2010 5.4L, 182K 2nd owner
 
  #142  
Old 12-22-2014, 10:43 AM
ralphie123
ralphie123 is offline
New User
Join Date: Oct 2002
Posts: 18
ralphie123 is starting off with a positive reputation.
'04 5.4 with 147000 miles. Had the cam timers? replaced under warranty and the plugs changed at 80000 miles. Do a bit of 5th wheel and boat trailer towing. Love this truck but had to buy a 350 for a bigger tow rating.
 
  #143  
Old 12-23-2014, 12:09 AM
Wpineda
Wpineda is offline
New User
Join Date: Dec 2014
Posts: 13
Wpineda is starting off with a positive reputation.
08 f250 with the 5.4 246k and still runs amazing.
 
  #144  
Old 12-23-2014, 12:34 AM
trozei's Avatar
trozei
trozei is offline
Postmaster
Join Date: Nov 2012
Location: Langley, BC
Posts: 2,796
trozei has a great reputation on FTE.trozei has a great reputation on FTE.trozei has a great reputation on FTE.trozei has a great reputation on FTE.trozei has a great reputation on FTE.
Mine is at 158,000 miles. In the past three months I've had the variable camshaft timing solenoid valves replaced ($800) and I just now had the spark plugs replaced ($600). Almost had to have the heads pulled because those dang plugs were stuck in there pretty good. Now I'm just waiting for the camshaft phasers to break on me...
 
  #145  
Old 01-07-2015, 10:42 AM
travis.k.hirt
travis.k.hirt is offline
New User
Join Date: Jan 2015
Posts: 6
travis.k.hirt is starting off with a positive reputation.
192,000 and still purrs like a kitten!
 
  #146  
Old 01-08-2015, 06:19 AM
JWA's Avatar
JWA
JWA is offline
Post Fiend
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 10,482
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
Geesh----all you guys and gals with under 250K shouldn't even be posting here!

Took my highest mileage 5.4 out this past weekend, 260 miles round trip---flawless drive.

Odd thing on the trip back though. The t'stat isn't correct, most likely the 165* version. About 40 miles from home the CEL comes on, engine still run smooth as silk. Scanner showed "low coolant temp, cannot go into closed loop" but coolant level was proper. Heater output was normal

My guess is a strong head wind into the radiator chilled things just enough to trigger the CEL. It's -4* F here today, van starts fine, heats up and no CEL.

Odd but of no concern at the moment.
 
  #147  
Old 01-18-2015, 06:45 AM
ncred02's Avatar
ncred02
ncred02 is offline
Freshman User
Join Date: Jun 2011
Posts: 47
ncred02 is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by travis.k.hirt View Post
192,000 and still purrs like a kitten!
my 05 just hit 192. But 192 of pallets, bags of cement, pulling a 7000# trailer at times and four wheelin through construction sites
 
  #148  
Old 01-18-2015, 08:16 AM
Frdtrkrul
Frdtrkrul is offline
Posting Guru
Join Date: Dec 2013
Location: Prior Lake, MN
Posts: 1,130
Frdtrkrul has a good reputation on FTE.Frdtrkrul has a good reputation on FTE.Frdtrkrul has a good reputation on FTE.
1999 5.4L just a shade over 255,600 miles. Valve cover gasket leaks oil. Loses about 1 1/2 qts of coolant after a few weeks (hope to have prevented that). My gripes for this truck...PITA to work on the last couple spark plugs. Decent mileage when it works right.
 
  #149  
Old 01-18-2015, 09:59 PM
ijassman
ijassman is offline
New User
Join Date: Jan 2015
Posts: 5
ijassman is starting off with a positive reputation.
I Have a 2003 F-250 5.4L, its up to 202,000 miles runs like a dream.
All I have done is replace, fuel pump, plugs, coils crank position sensor.
Oil is Changed every 3000 miles
Daily Driver
 
  #150  
Old 01-19-2015, 06:43 AM
ncred02's Avatar
ncred02
ncred02 is offline
Freshman User
Join Date: Jun 2011
Posts: 47
ncred02 is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by rmo5095 View Post
1997, 272,000. Third owner . starting to ping bad and no one can identify the problem. Worried I may have to replace it. Been a great truck.
Mine started pinging. Tried some premium gas but no change.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: How many Miles are on your 4.6/5.4 Modular Engine ?


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.