Trouble shooting no start 98 Sable 3.0 Help. - Ford Truck Enthusiasts Forums



Trouble shooting no start 98 Sable 3.0 Help.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-29-2011, 11:29 AM
Bigpapa346 Bigpapa346 is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 140
Bigpapa346 is starting off with a positive reputation.
Trouble shooting no start 98 Sable 3.0 Help.

Hey Gang,

Happy Excursion owner here but am looking for and assistance with my daily driver. I have attempted help from vehicle specific forums but zero help. FTE is the best and have always received ample help from the gang so here it is...

1998 Mercury Sable, daily driver, 142k 3.0L, The car has been great up until now. I drive 32 miles to work, all highway. Recently the car would kill power for a few seconds after turning on any HVAC systems. Power would come back and driving continued.

The last time this happened was just as I was pulling in to work, the power was on but the electric power steering assist was gone. Shut the car off and went into work. Came out and nothing.

I disconnected the battery thinking maybe this may "reset" the car. Connected the battery and turned the key, dash lights came on, turned the key to start and click, then dead. Returned the key to the off position, tried again and no dash lights, no radio, no clock,nothing. Jiggle the key in the tumbler a bit and the power came back but a bit week, tried to start and dead. no click this time.

I have replaced the transmission position sensor, the ignition module in the column and the ignition key and tumbler as well as checked all the grounds. No change..

Fire away gang and thanks in advance for the help...
Reply With Quote
  #2  
Old 10-14-2011, 09:30 AM
Bigpapa346 Bigpapa346 is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 140
Bigpapa346 is starting off with a positive reputation.
Sooooo, checked the battery cables and they "looked" fine but still no start after new battery install. While in a nice quiet garage I leaned into to turn the ignition on and could hear some tel-tale crackling coming from the battery area. Grabbed the battery cable and gave it a little wiggle, lights come on and fuel pumps starts buzzing.

Removed and replace the -battery cable, new battery and all is well, except for the fact that now the alternator was not charging. The mega fuse on the front of the fuse compartment in the engine bay was bad. Replaced it and all is back to normal..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2011, 12:53 PM
Kruse Kruse is offline
Posting Guru
 
Join Date: Mar 2004
Location: Kansas
Posts: 1,091
Kruse is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by Bigpapa346 View Post
power came back but a bit week, tried to start and dead. no click this time.

]
What every tool box needs is a $5 test light from your local auto parts store. Use this to see exactly where you do and do not have voltage.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-15-2011, 01:04 PM
Bigpapa346 Bigpapa346 is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 140
Bigpapa346 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Kruse View Post
What every tool box needs is a $5 test light from your local auto parts store. Use this to see exactly where you do and do not have voltage.

I have one now...
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Prodigy P2 Brake Controller rdalley All Other Items for Sale 0 02-14-2012 12:16 PM
Flag Truck bed mount mr.fordneck 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 2 05-04-2011 08:26 PM
Transfer case problem money pit 69 Clutch, Transmission, Differential, Axle & Transfer Case 0 06-27-2010 05:17 PM
04' 6.0 Clutch Fan stays on... New fan/ sender? Lecktrix 6.0L Power Stroke Diesel 26 01-07-2010 07:43 PM
1989 7.3 IDI Problems To Look For sarahlou Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 26 04-18-2009 08:45 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > >

Tags
30dohc, 98, bad, dash, dead, fuel, fuse, kill, lights, mega, mercury, mountaineer, pump, run, sable, start, switch, troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:28 AM.