Rough Idle on 7.3 L diesel - Ford Truck Enthusiasts Forums



1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel  
Sponsored by:
Sponsored by:

Rough Idle on 7.3 L diesel

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-24-2011, 09:23 PM
schrock42 schrock42 is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
schrock42 is starting off with a positive reputation.
Unhappy Rough Idle on 7.3 L diesel

I was driving home and the SES light came on and the engine started running rough, I have changed the fuel filter, the air filter, the CPS sensor, reconnected vacuum line to the turbo, checked the wiring harnesses to see if the are loose and cleaned the connections. It is more noticebale at higher rpm's, code reader doesn't show any codes. Any suggestions.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2011, 09:20 AM
whitewhale whitewhale is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Illinois
Posts: 137
whitewhale is starting off with a positive reputation.
Check oil level, how old is the oil. A regular code reader at an auto parts store won't read all the codes on our trucks.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-25-2011, 09:47 AM
scottnchrissy's Avatar
scottnchrissy scottnchrissy is offline
Junior User
 
Join Date: Jul 2008
Location: North Idaho
Posts: 61
scottnchrissy is starting off with a positive reputation.
Possibly the under valve cover harness, UVCH, is loose.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-25-2011, 10:19 AM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,593
ToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by scottnchrissy View Post
Possibly the under valve cover harness, UVCH, is loose.
I agree. Check the ICP too. (Unplug it then start, if problem goes away, ICP needs to be replaced.)
Reply With Quote
  #5  
Old 09-27-2011, 07:28 PM
schrock42 schrock42 is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
schrock42 is starting off with a positive reputation.
Thanks found that oil level has dropped and is in need of oil change, have taken wire connections loose cleaned and put back together.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-27-2011, 07:38 PM
schrock42 schrock42 is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
schrock42 is starting off with a positive reputation.
ICP? not real familiar with all terminology, my first 7.3L only had this truck 2 months
Reply With Quote
  #7  
Old 09-27-2011, 07:48 PM
izzybird's Avatar
izzybird izzybird is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Leander Texas
Posts: 820
izzybird has a very good reputation on FTE.izzybird has a very good reputation on FTE.izzybird has a very good reputation on FTE.
This will help you with the Acronyms.
https://www.ford-trucks.com/forums/4...re-on-fte.html
Reply With Quote
  #8  
Old 09-27-2011, 07:53 PM
izzybird's Avatar
izzybird izzybird is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Leander Texas
Posts: 820
izzybird has a very good reputation on FTE.izzybird has a very good reputation on FTE.izzybird has a very good reputation on FTE.
Sensor locations
Attached Images
 
Reply With Quote
  #9  
Old 09-27-2011, 08:19 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,593
ToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant future
Reply With Quote
  #10  
Old 10-08-2011, 08:16 PM
schrock42 schrock42 is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
schrock42 is starting off with a positive reputation.
Thanks for all the info, found that he UVCH wiring harness was slightly unplugged problem fixed, runs and starts great now
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough running and Idle sk8nmike Computer Chips & Tuners 0 05-20-2017 01:21 PM
Runs rough, stalls when put in gear Krueger1 Excursion - King of SUVs 3 12-08-2016 10:07 PM
351w rough idle, stalling, lack of power Azfordracing Small Block V8 (221, 260, 289, 5.0/302, 5.8/351W) 3 11-01-2016 05:37 PM
Code P1670 and will not start stwhite11 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 10 11-24-2012 04:49 PM
99 Ford Ranger wont Start was running rough muddyriverdogz Ranger & B-Series 12 02-20-2012 07:05 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
73, 73l, deasl, diesel, ford, idle, idles, lopey, problems, rough, rpm, ruff, speed, standard, varying

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:56 AM.