1999 Powerstroke wont start - Ford Truck Enthusiasts Forums

Notices
1999 to 2016 Super Duty 1999 to 2016 Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines

1999 Powerstroke wont start

 
  #1  
Old 08-28-2011, 12:21 PM
briansfullford
briansfullford is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
briansfullford is starting off with a positive reputation.
Angry 1999 Powerstroke wont start

My 99 won't start intermittently. Turns over fine, but won't fire. Wait to start light comes on briefly, then goes out. I replaced CMP sensor, still have prob. If I toggle the ignition and the wait to start stays on for normal 5-6 seconds, it will usually start. Sometimes it will only run for a min or so, other times runs normally. Not getting any codes from OBD2 port. Any ideas?
 
  #2  
Old 08-28-2011, 12:27 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07
ToMang07 is offline
Postmaster
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,608
ToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant future
You're probably not getting any codes because a generic OBDII scanner will not work with a PSD. Also, what kind of CPS (CMP) did you use? Ford? Color?

What kind of scanner?

You could try unplugging the ICP and see if that helps... but you really need to get the codes off the PCM, and an injector buzz test wouldn' hurt, either.



*EDIT*
If it's only a n issue when starting, it could be glow plugs, Glow Plug Relay, (GPR) Low Batteries, etc. Have you load tested your batteries?

 
  #3  
Old 08-28-2011, 12:54 PM
briansfullford
briansfullford is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
briansfullford is starting off with a positive reputation.
The sensor came from Summit Racing. I believe the brand is "Standard". I thought I was getting a black one, however when it came it was grey. The old one was grey as well. I just bought the code reader. Not sure the brand, was about $250. Sometimes when its running, it will miss, then the overdrive light starts flashing, or service engine soon comes on.
 
  #4  
Old 08-28-2011, 01:02 PM
briansfullford
briansfullford is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
briansfullford is starting off with a positive reputation.
I guess the scanner is an Innova.
 
  #5  
Old 08-28-2011, 01:04 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07
ToMang07 is offline
Postmaster
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,608
ToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant futureToMang07 has a brilliant future
Originally Posted by briansfullford View Post
The sensor came from Summit Racing. I believe the brand is "Standard". I thought I was getting a black one, however when it came it was grey. The old one was grey as well. I just bought the code reader. Not sure the brand, was about $250. Sometimes when its running, it will miss, then the overdrive light starts flashing, or service engine soon comes on.
Well, like I said, the Generic OBDII scanners wont read the Ford systems on the PSD's... they might get some basic codes but you need a good scanner. If the OD light has flashed that means there is a stored Transmission-related code, and the CEL having been on means there should be stored DTC's, too.

As far as the CPS, if it's not a Ford one, it's a toss-up as to whether or not it will work right. If you want the black one you CAN use the International CPS's (Its a International engine, after all) go to your local International store and ask for a CPS for a "T444E" Don't say it's for your powerstroke, or they might notgive it to you, lol!

Depending on the codes, it could be a High-Pressure oil issue, IPC/ICP issue, or a UVCH issue... but you are swinging in the dark until you get the codes read.
 
  #6  
Old 08-28-2011, 01:12 PM
briansfullford
briansfullford is offline
New User
Thread Starter
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
briansfullford is starting off with a positive reputation.
Thanks for the info.
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
HayTruck
1999 to 2016 Super Duty
2
09-20-2015 08:33 AM
cmusick
2004 - 2008 F150
0
01-27-2015 05:34 PM
hackdad7725
Ranger & B-Series
4
07-31-2014 07:13 PM
purplewg
6.0L Power Stroke Diesel
38
08-09-2013 06:56 PM
Red Sled
Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L)
28
03-21-2010 11:51 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1999 Powerstroke wont start


Contact Us About Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.