Notices
1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 1987 - 1996 Ford F-150, F-250, F-350 and larger pickups - including the 1997 heavy-duty F250/F350+ trucks

Cruise and horn don't work

 
  #1  
Old 04-24-2011, 12:41 PM
nebechanezer's Avatar
nebechanezer
nebechanezer is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Nov 2004
Posts: 326
nebechanezer is starting off with a positive reputation.
Cruise and horn don't work

95 f-350 cc, neither the cruise or horn work, bought the truck that way a few months ago. I checked continuity from the horn switch to the relay connection, was good. If i jump the relay connector the horn sounds. Relay must not be getting power to 87 or 85 ? , I forget which was to the horn switch. Relay is good, swapped with fuel pump relay to check. Any ideas? Dont know where to start with the cruise...
 
  #2  
Old 04-24-2011, 03:09 PM
timbersteel's Avatar
timbersteel
timbersteel is online now
Postmaster
Join Date: Mar 2005
Location: Mexico, Missouri
Posts: 4,206
timbersteel has a good reputation on FTE.timbersteel has a good reputation on FTE.timbersteel has a good reputation on FTE.
Have a similar problem, Except all of mine works. When I was searching for answers, I came across a post from FTE from july 2010. Someone mentioned Bad clockspring, I think Lazy K was the contributor, in Steering wheel column. I wish I was on my other computer or I would give you the link. there are some diagnostics and if you don't find it, I will search later this evening for the link and Post back.

EDIT: Does the Airbag light flash? If so, this is it. If the airbag light doesn't come on with startup, bulb may be burned out too.

A lot of people in the past, just ignored the light, and it would eventually burn out since it always flashed.
 
  #3  
Old 04-24-2011, 07:40 PM
pdqtimetrialer's Avatar
pdqtimetrialer
pdqtimetrialer is offline
Senior User
Join Date: Feb 2003
Location: Cleveland
Posts: 161
pdqtimetrialer is gaining momentum as a positive member of FTE.
Sounds a lot like a clock spring, especially if the horn sounds when the relay is manually activated. I replaced one recently in my son's 94 Bronco with a junkyard part. Just make sure to check continuity on the junkyard piece before installing it to save a second trip!
 
  #4  
Old 04-24-2011, 08:30 PM
nebechanezer's Avatar
nebechanezer
nebechanezer is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Nov 2004
Posts: 326
nebechanezer is starting off with a positive reputation.
it doesnt have an airbag, and i do have continuity on the horn circuit from the horn button to the relay.
 
  #5  
Old 04-24-2011, 08:35 PM
nebechanezer's Avatar
nebechanezer
nebechanezer is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Nov 2004
Posts: 326
nebechanezer is starting off with a positive reputation.
Originally Posted by timbersteel View Post
there are some diagnostics and if you don't find it, I will search later this evening for the link and Post back.
Thanks, I'd appreciate that. I have been searching, and found some wiring diagrams on here for cruise and horn on similar years, but cant figure out what i'm missing. I'm assuming the two problems are related .
 
  #6  
Old 04-25-2011, 02:46 AM
timbersteel's Avatar
timbersteel
timbersteel is online now
Postmaster
Join Date: Mar 2005
Location: Mexico, Missouri
Posts: 4,206
timbersteel has a good reputation on FTE.timbersteel has a good reputation on FTE.timbersteel has a good reputation on FTE.
I located the thread here on FTE. I was mistaken with Lazy K as a contributor to the thread, but none the less, he is still a very knowledgable contributor to all of FTE.

If you scroll down to 87crewdually, he has the Document posted. If you don't have Microsoft Word, you will need to download a file viewer. Was easy and simple to do so!

I hope this helps!

https://www.ford-trucks.com/forums/9...l-problem.html

If you have a problem with the document, I will adapt it to a text file for easier viewing.
 
  #7  
Old 04-26-2011, 01:15 PM
nebechanezer's Avatar
nebechanezer
nebechanezer is offline
Senior User
Thread Starter
Join Date: Nov 2004
Posts: 326
nebechanezer is starting off with a positive reputation.
Thanks, there's a lot of good diagnostics there! I failed step one though, test the horn. Should there be power on 2 relay contacts for the horn relay? I have 12v on the feed that opens when the relay is energized, but shouldn't there be 12v on the signal for it when the relay is pulled?
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
PhoenixRising
1999 to 2016 Super Duty
5
05-21-2017 11:03 AM
Gary Newberry
1978 - 1996 Big Bronco
4
01-21-2017 04:36 PM
Frank33884
1968-2013 Full Size Vans
15
03-23-2016 10:29 AM
bill2298
1961 - 1966 F-100 & Larger F-Series Trucks
6
01-13-2015 07:51 PM
buddy26
Modular V10 (6.8l)
4
08-21-2014 11:05 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Cruise and horn don't work


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.