Ford Truck Enthusiasts Forums - View Profile: Mark Kovalsky



Mark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputation

Mark Kovalsky Mark Kovalsky is online now

Post Fiend

Visitor Messages

Showing Visitor Messages 1 to 10 of 639
  1. HybridTech
    11-22-2016 02:48 PM - permalink
    HybridTech
    That what I thought thanks
  2. HybridTech
    11-19-2016 12:49 AM - permalink
    HybridTech
    I have a customers truck with 4R100 it starts to move in reverse then stops. in neutral it engages drive. D D2 D1 all working normal fluid normal no codes
  3. WDavis338
    11-17-2016 11:48 AM - permalink
    WDavis338
    could you help ?
    2006 F250 4x4 , 165k miles , original tranny
    left a stop sign at normal speed.. loud pop ... all forward gears and reverse GONE!
    I had local shop rebuilt tranny. All forward gears work great but have a TC lock-up in reverse until the tranny heats up.. then it acts fine in reverse..


    any help would be greatly appreciated..
  4. Bdhorton
    11-16-2016 11:12 AM - permalink
    Bdhorton
    Good Morning Mark. Did some more checking. The transfer case is stuck in 4WD LO and there are aluminum pieces and plastic in the bottom of the transfer case. The range shift fork obviously broke which is probably why it is stuck in low and sometimes neutraling out. (Range Gear Floating) Going to pull the case and see what damage is done and rebuild if it is salvageable. Thanks for your help.
  5. igoslow
    11-15-2016 11:59 PM - permalink
    igoslow
    Thanks for the confirmation Mark. 11/00 is the manufacturer date on the the decal inside the driver's door sill. At least now I know not to go spending time/money chasing solenoids or sensors. I have a great deal of faith in the 4R100 and have had several that were dealt quite a bit of abuse without complaint. This is my first. I suppose I also need to find a cooler now. Thanks again.
  6. igoslow
    11-15-2016 04:05 PM - permalink
    igoslow
    07/09/01
    TRANSMISSION - 4R100 - DELAYED OR NO 2ND
    GEAR - DIAGNOSTIC TROUBLE CODES P0781, P0755
    AND/OR P0756 - VEHICLES EQUIPPED WITH 4R100
    TRANSMISSION WITH TRANSMISSION BUILD DATES
    BETWEEN 7/27/2000 AND 3/23/2001 ONLY

    FORD:
    2001 E SERIES, EXCURSION, EXPEDITION, F-150, SUPER DUTY F SERIES, SUPER DUTY F-53 STRIPPED CHAS.
    Some 2001 vehicles equipped with 4R100 transmission, having a transmission build date between 7/27/2000 and 3/23/2001, may exhibit an intermittent, delayed or no second gear condition. Diagnostic Trouble Codes (DTC's) that may be set with this concern are P0781 (1-2 shift error), P0755 (shift solenoid B malfunction) and P0756 (shift solenoid B performance). This may be caused by the Intermediate One Way Clutch (mechanical diode style) not operating properly.
  7. igoslow
    11-15-2016 04:04 PM - permalink
    igoslow
    Mark,
    I had similar thoughts wrt 1-2 shifts. Unfortunately there's no interstate that runs straight up to BTS, so I'll probably remove & replace in the driveway (not looking forward to that). Or maybe just local (bts is $$$). I was referring to the failure prone mechanical diode. Now I'm about as ignorant as one can get when it comes to the inner workings of an automatic tranny, but I had always seen/heard (powerstroke/f150/nloc/LR/etc..) that Ford's 4R100 problems were produced between July 2000 - Mar 2001. With a Nov. 2000 build date, that puts me right smack in the middle. I've pasted the TSB below. If not the md, do you have any other suspicions? Thanks again for responding Mark!
  8. igoslow
    11-14-2016 11:40 PM - permalink
    igoslow
    Mark,
    New to fte but not to Fords. I have a 2000 e-450 super duty (tranny bd of 0L08) and am pretty sure the md has failed (87k on a cut-away with gvw of ~ 14,000 lb) as it has just started to fail 1st-2nd shifts without a great deal of coaxing. Fluid level good, color nice & bright, no burnt smell, flushed last in 2015. My question is...BTS is about 200 miles away from me what are you thoughts on driving that far? Thanks in advance!
  9. Bdhorton
    11-07-2016 03:04 PM - permalink
    Bdhorton
    Mark, I have been doing some more research here on FTE. I think I have a transfer case problem for sure. I actually think I might be stuck in 4WD Low, hence the reason the speedometer will only get up to 55 or so with full throttle, The switches for the front differential are working and locking and unlocking the front wheels. I am still trying to figure out the intermittent lights on the dash. The other day the brake light would not come on at all even when the e-brake was on. Now the brake light started working but is on steady will not go off. Checked the connection at the master cylinder and it fine. Also the temp gage pegged out a couple of times. I think I will pull the xfer case motor and check the shaft to see if I can rotate the shaft and also see if the motor will cycle disconnected. The electrical issues though I am at a loss.
  10. Bdhorton
    11-07-2016 10:45 AM - permalink
    Bdhorton
    Good Morning Mark. This weekend I installed the new alternator, solenoid pack and fresh fluid and filter on the 97 Expedition 4WD. I am still having strange things happening. I have all 4 wheels off the ground and I did a trial run. When in drive I am getting a 1-2 upshift about 18 MPH. I am getting 2-3 upshift around 37 MPH and 3-4 around 45. When I manually shift I can get the 1-2 upshift around 10 mph. Also the speedometer will not go above 60 MPH. I am also getting the neutraling out every now and then as the transfer case seems to cycle for some reason and stuck in no gear. The 4WD and 4WD low lights do not work unless I disconnect the battery wait a few minutes. Seems like I have a strange electrical problem somewhere. Maybe GEM module or PCM??? Any thoughts? I still do not have a CEL or any OD light Blinking. When in 4th gear the OD switch does work taking it to 3rd gear.

About Me

  • About Mark Kovalsky
    Biography
    Former Ford automatic transmission engineer.
    Location
    SE Florida
    Interests
    Flying, Antique cars and fire trucks.
    2 Letter State/Province (use "--" for outside USA/
    FL
    Country of Residence
    US
    Make
    Ford
    Model
    Econline or E-Series
    Year
    2002
    Current Mileage
    125,000 - 149,999
    Miles per year
    0 - 999
  • Signature
    Mark
    Former Ford Automatic Transmission Engineer 1988 - 2007

    Nobody has made MERCON since 2006. MERCON V replaced MERCON. Get over it.

Statistics

Total Posts
Albums
Visitor Messages
General Information
  • Last Activity: Today 02:11 PM
  • Join Date: 08-13-1999
  • Referrals: 1

Friends

Showing Friends 1 to 10 of 78

All times are GMT -5. The time now is 02:55 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.