Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Members
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!


Mark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputation

Mark Kovalsky Mark Kovalsky is offline

Post Fiend

Visitor Messages

Showing Visitor Messages 1 to 10 of 439
  1. lovepowerstroke
    11-19-2014 11:22 AM - permalink
    lovepowerstroke
    Hi Mark... I scanned the truck for codes and it was showing P0766 and P2703 and P0720
    so we cleared the codes and we drove the truck for a bit and scanned it again we have P0761 & P2702. The tranny is acting up. Oil level is good and not burnt. Please help. Thanks
  2. lovepowerstroke
    11-12-2014 11:57 AM - permalink
    lovepowerstroke
    Hi Mark
    I hope u can help me please. I have a 2005 F350. Tranny is 5R110W. All the sudden I have no Reverse. My Tow/Haul Flashes when in Reverse. All forward gears are there. Shifter a bit sticky to go from Park to Reverse. Any Ideas. Please and Thank u
  3. 11jjonn
    11-12-2014 10:48 AM - permalink
    11jjonn
    Early 2003 6.0, F350, CC, DRW, long bed w/92K primarily tows 16k/38' Fifth-wheeler.
    Filters and fluid (Mercon SP) 4K ago, level @ middle of "H" zone (TFT=120 degrees).

    On Snowbird trip from IN to FL, had a bit of a scare pulling out of a Rest Area:
    ECT/EOT around 160, so did WOT = accelerated to 30-35 mph in lower gear, but no shift !!
    Backed off throttle, selected Normal mode (was in Tow/Haul), eased to 1/2 throttle (while running out of On-ramp!!) = shifted OK. Selected Tow/Haul mode, all OK.

    Later, not hauling, made a few tests with WOT. From 0 mph = 30 mph, no shift again.
    From 30 mph = accelerated to 45 mph, no shift again.

    May also have problem with Turbo: only hear the Whine others mention while revving (when sitting still), seems slow to "Spool Up" or have much pickup until above 45 mph.
    I can't get ScanGuage II to read BST, so don't know what's happening with Turbo.
  4. Crewcabber
    10-20-2014 09:35 AM - permalink
    Crewcabber
    And the filter was sitting in the bottom of the pan for a while looked like
  5. Crewcabber
    10-20-2014 09:31 AM - permalink
    Crewcabber
    I did the trans service and everything is good nice smooth shifts until I put it underload then it goes hay wire. I drove up a small hill last night it always uses first the whole time well on the back side comong down it stayed in first it didnt kick out and coast. Down on the flat leaving the light it wouldnt shift out of first until i let off the throttle. Then it would shift and go between gears and slip then go into gear. I drove it easy for a few minutes and it started going back to normal. I parked for an hour and took it for a ride real quick and back to normal smooth shifts. I think the trans cooler is restricted and letting the atf get hot.the return line flow to the trans. Not even close to a quarter of a quart in 15 seconds
  6. Mark Kovalsky
    10-17-2014 11:06 PM - permalink
    Mark Kovalsky
    You should be able to see the front of the converter.

    Why do you think this is a transmission problem? I think you have an engine problem.
  7. Crewcabber
    10-17-2014 07:59 PM - permalink
    Crewcabber
    So if the tc clutch wouldnt cause the lack of power after it warmed up then my trans sounds like it is on its way out. I am going to drop the pan and see if the filter fell off and see if there is anything else i can see.
  8. Crewcabber
    10-17-2014 07:52 PM - permalink
    Crewcabber
    Thanks Mark everything I have read made it sound like the only way to drain the tc was to drain it by itself thru the bellhousing. Will i be able to see the front of he tc thru the hole in the bellhousing.
  9. Crewcabber
    10-17-2014 07:28 PM - permalink
    Crewcabber
    Hello Mark you had commented on a post I had made in the 92-96 forum. I did some searches and some other forums popped up and you popped up all over them so I thought I would ask someone that knows these transmissions the best. Im having problems with my TCC slipping, I plan on doing a full trans service and draining the TC and refilling. the truck has 169,000 on her and I was wondering if the clutch in the tq was slipping would it make the truck run and have power before it is warmed up and once warmed up feel like it has an anchor towing behind it? I know the trans was serviced before I bought the truck but I do not know if the tc has ever been drained and refilled. Is there an additive I can add to give it a little more life before I buy the new TC and Trans rebuild Kit? Any help would be very much appreciated.
  10. kurtstaufenbiel
    10-04-2014 09:37 AM - permalink
    kurtstaufenbiel
    Mark,

    Thanks for getting back with me.
    So there is nothing inside the tail shaft housing that I have to be concerned about other then some fluid? No gears or bushing in there? So the only parts I need to do the job is the tail shaft housing, a gasket that goes between the housing and the transmission - correct? Isn't there a seal at the back of the housing where the drive shaft goes in? How do you feel about a used housing verse a new housing?
    Do you know of any document that would show me how to the job?

About Me

  • About Mark Kovalsky
    Biography
    Former Ford automatic transmission engineer.
    Location
    SE Florida
    Interests
    Flying, Antique cars and fire trucks.
    2 Letter State/Province (use "--" for outside USA/
    FL
    Country
    USA
    Make
    Ford
    Model
    Econline or E-Series
    Year
    2002
    Current Mileage
    125,000 - 149,999
    Miles per year
    0 - 999
    Ride
    2002 E350
    Engine type and displacement
    V10
    Induction
    N/A
    Horsepower
    0
    60 foot time
    0
    1/8 Mile ET
    0
    1/8 Mile MPH
    0
    1/4 Mile ET
    0
    1/4 Mile MPH
    0
  • Signature
    Mark
    Former Ford Automatic Transmission Engineer

    “The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.” ― Neil deGrasse Tyson

Statistics

Total Posts
Albums
Visitor Messages
General Information
  • Last Activity: Today 12:14 PM
  • Join Date: 08-13-1999
  • Referrals: 1

Friends

Showing Friends 1 to 10 of 57


All times are GMT -5. The time now is 06:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup