Ford Truck Enthusiasts Forums - View Profile: Mark Kovalsky



Mark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputationMark Kovalsky has a superb reputation

Mark Kovalsky Mark Kovalsky is online now

Post Fiend

Visitor Messages

Showing Visitor Messages 1 to 10 of 644
  1. Skydivelout
    02-06-2017 09:58 AM - permalink
    Skydivelout
    Thanks for your help on the transmission/TC issue! I posted some better pictures of the metal tabs if you get a chance to take a look
  2. Dirtburper
    01-31-2017 04:47 PM - permalink
    Dirtburper
    Hello Mark

    You responded to my post last Oct about my son's '99 F250 4r100.

    We found the low frictions were completely worn. The "hub" of the forward drum cracked, allowing fluid to leak by the 2 sealing rings.

    I replaced the forward drum, all frictions, steels, sealing rings, new pump stator and gears. Installed "Tugger" kit and new TC .

    It didn't work. The truck it will not move in forward or reverse. Line pressure shows 20-30psi in neutral/park, 40-50psi in reverse or drive. Book says 17.7 qts of fluid, we put in 18.

    I used the ASTM book. Everything made sense and went together smoothly. Iv'e been a machinist for 35 yrs, and have rebuilt a few automatics already. Obviously I did something wrong this time.

    Can you think of anything I can check with the tranny still in the truck? At first I thought we got a bad new TC, but then found that it was low on pressure.

    Thank you for taking the time to read this, any help is greatly appreciated!

    Fred
  3. wildonhar
    12-16-2016 04:46 PM - permalink
    wildonhar
    Hi Mark-

    read alot of your posts, new to this board, on a few others & lurk here:

    1997 4WD F350 PS run hard acceleration in reverse with a big load & heard a bit of a rattle noise after let off the pedal that lasted for about 5 seconds. drove normal after but hour later hauling load up hills 15 miles later, temps went up fast to 240 and lost power at the transmission, dumping fluid from cover. shut it down, towed it home, drove off the truck, behaved like no fluid. dropped the trans, think front seal is leaking, fluid not burnt and fairly red, last change was at around 40k with temps 190 average & 220 occasional. ~100+hp over stock in mods. Plan to replace the seal and put it back on the truck. Any checks I should do while it is off? inspect the internals? TC looks good with no loose parts or other metal pieces in the case. Transmission was shifting great with no issue before and even up to power loss. previous owner claimed to have replaced/rebuilt transmission about 70k ago.
  4. Fordman2501997
    12-14-2016 02:19 PM - permalink
    Fordman2501997
    Hello Mark,

    I had a quick question for you. I have an 03 F250 with a 5.4 that needs a tranny. That tranny should be a 4r100 correct? On last question I know of a parts truck but it is a 2000 with a v10 is that tranny also a 4r100? Thank you in advance!!

    Best Regards,
    Brandon
  5. Flashwork
    12-09-2016 11:46 PM - permalink
    Flashwork
    Mark - just noticed you were online. Poking around stuck valves in the valve body. Sound like you know a few things. Can i pick your brain on 4w75w?
  6. HybridTech
    11-22-2016 02:48 PM - permalink
    HybridTech
    That what I thought thanks
  7. HybridTech
    11-19-2016 12:49 AM - permalink
    HybridTech
    I have a customers truck with 4R100 it starts to move in reverse then stops. in neutral it engages drive. D D2 D1 all working normal fluid normal no codes
  8. WDavis338
    11-17-2016 11:48 AM - permalink
    WDavis338
    could you help ?
    2006 F250 4x4 , 165k miles , original tranny
    left a stop sign at normal speed.. loud pop ... all forward gears and reverse GONE!
    I had local shop rebuilt tranny. All forward gears work great but have a TC lock-up in reverse until the tranny heats up.. then it acts fine in reverse..


    any help would be greatly appreciated..
  9. Bdhorton
    11-16-2016 11:12 AM - permalink
    Bdhorton
    Good Morning Mark. Did some more checking. The transfer case is stuck in 4WD LO and there are aluminum pieces and plastic in the bottom of the transfer case. The range shift fork obviously broke which is probably why it is stuck in low and sometimes neutraling out. (Range Gear Floating) Going to pull the case and see what damage is done and rebuild if it is salvageable. Thanks for your help.
  10. igoslow
    11-15-2016 11:59 PM - permalink
    igoslow
    Thanks for the confirmation Mark. 11/00 is the manufacturer date on the the decal inside the driver's door sill. At least now I know not to go spending time/money chasing solenoids or sensors. I have a great deal of faith in the 4R100 and have had several that were dealt quite a bit of abuse without complaint. This is my first. I suppose I also need to find a cooler now. Thanks again.

About Me

  • About Mark Kovalsky
    Biography
    Former Ford automatic transmission engineer.
    Location
    SE Florida
    Interests
    Flying, Antique cars and fire trucks.
    2 Letter State/Province (use "--" for outside USA/
    FL
    Country of Residence
    US
    Make
    Ford
    Model
    Econline or E-Series
    Year
    2002
    Current Mileage
    125,000 - 149,999
    Miles per year
    0 - 999
  • Signature
    Mark
    Former Ford Automatic Transmission Engineer 1988 - 2007

    Nobody has made MERCON since 2006. MERCON V replaced MERCON. Get over it.

Statistics

Total Posts
Albums
Visitor Messages
General Information
  • Last Activity: Today 08:29 PM
  • Join Date: 08-13-1999
  • Referrals: 1

Friends

Showing Friends 1 to 10 of 78

All times are GMT -5. The time now is 08:29 PM.