05 turbo wont spool - Ford Truck Enthusiasts Forums



6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van

05 turbo wont spool

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-18-2010, 03:42 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
05 turbo wont spool

My Father-in-laws 05 F250 has no boost. I took it for a drive today and it takes along time to build RPM's. the boost gauges doesnt move until you get over 50mph. (which takes 3/4 of a mile to get up to 50mph) and when it does move it only goes to about 2 (two) PSI. I pulled the EGR valve and cleaned it. Nothing changed. Disconnected the cat converter and again, nothing changed. Checked the map sensor line it was clean.
The turbo doesnt whistle or anything. It acts like mine did when i blew a IC boot off. Just runs on all motor. All the boots are tight, none cracked or broke.
Anyone have any ideas before we take it to the stealership?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2010, 03:52 PM
brickie's Avatar
brickie brickie is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2007
Location: AB/BC
Posts: 3,081
brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.
Plugged EBP tube or dirty MAP would be what I looked at first.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-18-2010, 03:54 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
i checked the map hose it wasnt dirty at all. How can i check the map sensor? ill pull the EBP tube later tonight.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-18-2010, 03:59 PM
brickie's Avatar
brickie brickie is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2007
Location: AB/BC
Posts: 3,081
brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.
The tube it's self gets plugged with carbon then the sensor can't get a reading.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-18-2010, 04:05 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
yeah I had the EBP tube clog up on my 7.3 a few years ago. How can I check the MAP sensor tho??
Reply With Quote
  #6  
Old 07-18-2010, 04:08 PM
brickie's Avatar
brickie brickie is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2007
Location: AB/BC
Posts: 3,081
brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.brickie has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by Lovin7.3 View Post
yeah I had the EBP tube clog up on my 7.3 a few years ago. How can I check the MAP sensor tho??
Not sure,I have never had to.Mine is actually in the bottom of a parts box.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-18-2010, 04:11 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
lol well thanks for the tips. Ill go check the EBP tube shortly. Thanks again.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-18-2010, 09:12 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
I checked the EBP tube and it was not clogged. Any other ideas?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-18-2010, 10:00 PM
SteveBricks's Avatar
SteveBricks SteveBricks is online now
***** Emeritus
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lakewood, Ca.
Posts: 42,085
SteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputationSteveBricks has a superb reputation
Turbo vanes could be stuck open...do you have a way to read trouble codes?
Reply With Quote
  #10  
Old 07-18-2010, 10:32 PM
bismic's Avatar
bismic bismic is offline
Post Fiend
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 15,132
bismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputationbismic has a superb reputation
Disconnect the EBP sensor and try it.

Do you have a way to look at Baro, MAP and EBP all together at idle? They should all be very close.

MAF/IAT1 sensor connected up?

IAT2 sensor issues can also cause power problems. Is it properly connected?

Are you getting good fuel flow to the upper fuel filter? I assume you do not have a fuel pressure gauge? It is very helpful in troubleshooting and worth getting.

Is the oil level OK - extreme level and/or fuel dilutiuon can be a problem that could create low power.

I would guess that you have made sure that there are no extreme intake or exhaust leaks?

Codes would be nice as Steve suggetsed. Is the VGT solenoid properly connected?
Reply With Quote
  #11  
Old 07-18-2010, 10:37 PM
Lovin7.3's Avatar
Lovin7.3 Lovin7.3 is offline
Elder User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.Lovin7.3 is gaining momentum as a positive member of FTE.
I have no way of reading codes. He is taking it to the dealership tomorrow to let them read the codes. I'm wanting to get an autoentegrity but i don't have the extra $450.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low boost billbot 6.0L Power Stroke Diesel 25 03-16-2016 05:25 PM
7.3, something popped, no more boost 1966twinI 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 21 03-06-2015 10:17 AM
No turbo spool in 4th. No black smoke either. Why no boost? nicksorenson 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 8 07-30-2014 08:57 AM
6.0 turbo problem dauntejoel 6.0L Power Stroke Diesel 17 02-08-2014 09:26 AM
Why WOULD my truck behave? YellerMax 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 29 12-28-2009 09:01 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
1996, 350, 60, autoentegrity, f350, ford, low, power, powerstroke, psi, spool, tubo, turbo, untill, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:26 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.