Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #46  
Old 07-13-2010, 08:37 PM
cheezit's Avatar
cheezit cheezit is online now
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2009
Location: N. Fort Worth, tx
Posts: 11,471
cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by jetact View Post
You say default. Is that just a code and the CEL light coming on? I know you said it runs better and everything seems to run right. Thank you for all of your knowledge and testing that you do for us guys that are new to tearing these things apart.
read the word default as engine derate. it will limit boost to about 21psi. it wil lack soem power and the check engine lamp will come on.

and your very welcome.
__________________
Former Ford Senior master tech, gas and diesel.1992-2012
ASE Master Tech, L1 certified.
2006 f250 cc swb fx4 6.0
mods arp,egr delete, tuned, 91 gallon RDS fuel tank.
Reply With Quote
  #47  
Old 07-13-2010, 08:49 PM
rickatic rickatic is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3,839
rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.
This stand up comedy gig is harder than I thought. It might help if I had a better grasp on the English language. I was close. The word I should have used was achronyms. Is it funnier now...
Reply With Quote
  #48  
Old 07-13-2010, 10:46 PM
matty169 matty169 is offline
Elder User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 587
matty169 has a good reputation on FTE.matty169 has a good reputation on FTE.
Well.......

Quote:
Originally Posted by rickatic View Post
This stand up comedy gig is harder than I thought. It might help if I had a better grasp on the English language. I was close. The word I should have used was achronyms. Is it funnier now...
Hey, I was joking with you. But I do type like crap...
Reply With Quote
  #49  
Old 07-14-2010, 04:00 AM
Z06MAN's Avatar
Z06MAN Z06MAN is offline
Junior User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 75
Z06MAN is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by cheezit View Post
just dont use the block off plate. install the egr valve were it should be and plug it in.
you will need a programer to stop it from going into default when the p0401 codes hits. this is my tested findings at this point using fords diag equipment and test tools with my own personal truck.

Thanks Cheezit!

What would cause it to trigger the p0401 code if the EGR was still installed and hooked up?
Reply With Quote
  #50  
Old 07-14-2010, 08:13 AM
BossEliminator BossEliminator is offline
Junior User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 82
BossEliminator is starting off with a positive reputation.
04 EGR

My EGR started giving me problems a month ago. Stumble loss of power and black smoke. Cleaned the valve which was not very dirty and still had the same issue. Decided to test it with the valve unplugged and that resolved all the issues. I've been running it that way for about a 1,000 miles with no issues. Towed the trailer with it a couple of weeks ago and the coolant fan and AC works as normal. No check engine light and the scanner shows no codes. I still have the EGR cooler in place and going to continue to run it this way as I see no issues doing so. My last reflash was in July 04 six months after I purchased the truck.

Brian
04 F 250
EXT cab 4X4
XLT
50,000 miles
Reply With Quote
  #51  
Old 07-14-2010, 08:19 AM
UGA33's Avatar
UGA33 UGA33 is offline
Postmaster
 
Join Date: Sep 2006
Location: Cartersville, Ga
Posts: 3,110
UGA33 has a great reputation on FTE.UGA33 has a great reputation on FTE.UGA33 has a great reputation on FTE.UGA33 has a great reputation on FTE.UGA33 has a great reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by Z06MAN View Post
Thanks Cheezit!

What would cause it to trigger the p0401 code if the EGR was still installed and hooked up?
I believe it would be lack of EGR flow measured by the IAT sensor in the intake manifold. (Hope thats right.)
__________________
2012 F-350 King Ranch
Spartan Tuning~5" Flo-Pro Exhaust~Absolute Performance EGR Delete~B&W
Reply With Quote
  #52  
Old 07-14-2010, 09:15 AM
rickatic rickatic is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3,839
rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.rickatic has a great reputation on FTE.
Matty,

I saw the JK in the post. I am a little embarrassed at my English faux pas. Thanks for calling it to my attention. You did not mention if it was funnier now...
Reply With Quote
  #53  
Old 07-14-2010, 06:21 PM
cheezit's Avatar
cheezit cheezit is online now
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2009
Location: N. Fort Worth, tx
Posts: 11,471
cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by Z06MAN View Post
Thanks Cheezit!

What would cause it to trigger the p0401 code if the EGR was still installed and hooked up?
yes. you will need a tune to avoid the p0401.
__________________
Former Ford Senior master tech, gas and diesel.1992-2012
ASE Master Tech, L1 certified.
2006 f250 cc swb fx4 6.0
mods arp,egr delete, tuned, 91 gallon RDS fuel tank.
Reply With Quote
  #54  
Old 07-28-2010, 04:20 PM
Zmann Zmann is offline
Posting Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: AZ
Posts: 2,436
Zmann has a good reputation on FTE.Zmann has a good reputation on FTE.Zmann has a good reputation on FTE.
just to add more info I run the previous flash #7 and Matt's tunes thru an SCT I have not experienced any issues ,, I kind of avoided the latest flash because of many recommendations ,, this is a great thread ,, I will start looking into my #'s a little more
Reply With Quote
  #55  
Old 07-29-2010, 08:29 AM
Zmann Zmann is offline
Posting Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: AZ
Posts: 2,436
Zmann has a good reputation on FTE.Zmann has a good reputation on FTE.Zmann has a good reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by cheezit View Post
So I had some time to play at the shop today. I grabed the IDS and starting playing with some active commands and found that when activeing the fan clutch it would NOT run at the commanded duty cycles.

So here is what is going on when I turned the fan on to 100 % duty cycle max fan speed was around 900 rpm with engine at 2500 rpm. What it should... the fan should turn at 2800+ rpm with the engine at 2500 rpm.

I cleard the egr codes from hooked my valve back up and retest. Once the codes were gone and the valve hooked up the fan will now run at 2800 rpm with engine at 2500rpm as it should.

So if you are out there and still with headstuds and running around with an unpluged or no egr valve this may solve your issues.

also as a side note after pluging the valve back in my milage may have gone up a little bit.


I wonder what the difference is when running a custom tune? Gear heads doesn't show a code with the egr unplugged , Eric's will , it doesn't throw a CEL but the code is in there
I wonder if I can read fan speed with my A?E? I will have to check this out thx
Reply With Quote
  #56  
Old 08-03-2010, 07:52 PM
satwood's Avatar
satwood satwood is offline
Senior User
 
Join Date: Dec 2009
Location: Webster, MA
Posts: 145
satwood is starting off with a positive reputation.
My truck turns out to be an early '03. I have blocked off the EGR cooler and left my EGR valve plugged in. When I first started playing around with it, I found that it ran slightly better by just unplugging the valve with no other modifications. I did not leave it that way, but neither did I get a CEL. Later, after I did the modifications I cleared the memory with the batteries disconnected and have not had any CEL. I don't have the right kind of code scanner but my simple scangauge shows no codes. I don't think it can read the different layers however. As far as boost, I seem to get at least 20. I'm reading the MAP sensor with my Scangauge and doing the math on the fly but the truck seems to haul just fine.

So, maybe the '03s do not have the same programming as the later years? Is this what others have seen?
Reply With Quote
  #57  
Old 08-03-2010, 09:31 PM
olfordsnstone's Avatar
olfordsnstone olfordsnstone is offline
Postmaster
 
Join Date: Sep 2003
Location: Other side of the sunrise
Posts: 4,733
olfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to beholdolfordsnstone is a splendid one to behold
OK, I've been searching till my eyes are beginning to cross. Now, it's all about me, alright?

I have an 05 F350. I just did the egr delete. My egr is still plugged in but the cooler is G-A-W-N gone. Now I'm getting that pesky old CEL. Soooo, now it's confirmed, an 05 needs the tuner. Please set me straight on what I need to do next.

As I understand it, I need the SCT X3 with custom tunes. Where do I get one of these thingys at the best price and what are these custom tunes I need to order with it? Please help as I'm ready to lay the green on the table and want to do it right the first time.

Thanks, Tim
__________________
Tim

05 F350 4x4 CC SB Tow Com 6.0 Auto (camper puller)
74 F250 4x4 w/ C8-460 4sp (restore project and wood truck)
07 Everest 295TS Fifth Wheel (rolling beer drinkin' den)
56 Sweetheart (wife)
These are my ladies
Reply With Quote
  #58  
Old 08-03-2010, 09:34 PM
cheezit's Avatar
cheezit cheezit is online now
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2009
Location: N. Fort Worth, tx
Posts: 11,471
cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by satwood View Post

So, maybe the '03s do not have the same programming as the later years? Is this what others have seen?
this is fact and it is stated in the thread somewere If im not mistaken.
__________________
Former Ford Senior master tech, gas and diesel.1992-2012
ASE Master Tech, L1 certified.
2006 f250 cc swb fx4 6.0
mods arp,egr delete, tuned, 91 gallon RDS fuel tank.
Reply With Quote
  #59  
Old 08-03-2010, 09:35 PM
cheezit's Avatar
cheezit cheezit is online now
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2009
Location: N. Fort Worth, tx
Posts: 11,471
cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.cheezit has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by olfordsnstone View Post
OK, I've been searching till my eyes are beginning to cross. Now, it's all about me, alright?

I have an 05 F350. I just did the egr delete. My egr is still plugged in but the cooler is G-A-W-N gone. Now I'm getting that pesky old CEL. Soooo, now it's confirmed, an 05 needs the tuner. Please set me straight on what I need to do next.

As I understand it, I need the SCT X3 with custom tunes. Where do I get one of these thingys at the best price and what are these custom tunes I need to order with it? Please help as I'm ready to lay the green on the table and want to do it right the first time.

Thanks, Tim
you need an sf3 or an x3 either will work. Ive tried a few tunes from here and there. As of right now im running one of sct's canned tunes and no light all seems to be functing fine and no light.
__________________
Former Ford Senior master tech, gas and diesel.1992-2012
ASE Master Tech, L1 certified.
2006 f250 cc swb fx4 6.0
mods arp,egr delete, tuned, 91 gallon RDS fuel tank.
Reply With Quote
  #60  
Old 08-03-2010, 09:42 PM
matty169 matty169 is offline
Elder User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 587
matty169 has a good reputation on FTE.matty169 has a good reputation on FTE.
SCT and their new tunes........

SCT and their canned tunes now allow you to turn off the egr. FYI, these are the new tunes SCT installed on my XF3.
Reply With Quote
Old 08-03-2010, 09:42 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel

Tags
2008, 350, 50, active, blocking, command, delete, effects, egr, f250, ford, open, stuck, test, valve

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ECT/EOT/TFT while towing tracyclifton 6.0L Power Stroke Diesel 16 07-10-2014 08:21 PM
6.0 Fan Clutch question Ford12v 6.0L Power Stroke Diesel 6 05-21-2014 07:49 AM
problems with my 03 F-350 6.0 liter dmonell 6.0L Power Stroke Diesel 4 10-10-2013 11:42 AM
Help with squealing noise RadRick Modular V10 (6.8l) 6 09-10-2013 12:32 AM
Got a new EGR valve for the truck, yay! Turbo gernaded, boo!! LOL indyraven 6.0L Power Stroke Diesel 6 07-26-2013 05:22 PM



All times are GMT -5. The time now is 05:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup