Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 02-19-2010, 10:17 AM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
Power windows and radio problem

I now have a 2002, 7.3, 250, 4x4 and love it. Everything but the milege. All in all it's a great ride. I have one little problem that's driven me nuts.
The power windows and the radio go out occasionally. Both at the same time. They come back on...... sometimes. Sometimes it takes a day or two. I've checked the fuses and then saw that there is a breaker in the 601 location in the fuse box that's probably causing the problem. But I thought that it was supposed to shut off to protect that circuit when there is a short somewhere. I don't know where to go or how to locate the short if in fact this is my problem. ANY HELP... ANYONE?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-19-2010, 11:05 AM
Pappyoutlaw44's Avatar
Pappyoutlaw44 Pappyoutlaw44 is offline
Freshman User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Southern Indiana
Posts: 39
Pappyoutlaw44 is starting off with a positive reputation.
Me too, sorta

I too have a 2002 7.3 PS, Mine is a F-350, DRW, CC.

My radio and windows will shut down from time to time also but just for a few seconds.

My radio will shut down after I start the engine or just turn the key to the
"on" position. It will do this for a few weeks or so, then it will NOT do this for months at a time.

There are times that the Power Door Locks will also "act" up.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-19-2010, 11:05 AM
just another truck's Avatar
just another truck just another truck is offline
Post Fiend
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sterling Heights,Mi
Posts: 10,274
just another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputationjust another truck has a superb reputation
I am not sure where your breaker is, I am looking at this and thinking plug for the GEM..
__________________

My name is Pat, i have not purchased a firearm in 2
day (s). I am Strong, I dont need another Firearm, I am happy purchasing ammo for the fire arms I have. Purchasing the wrong ammo is not an excues to buy another firearm.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-19-2010, 11:30 AM
03_PSD 03_PSD is offline
Postmaster
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 4,196
03_PSD has a great reputation on FTE.03_PSD has a great reputation on FTE.03_PSD has a great reputation on FTE.03_PSD has a great reputation on FTE.
once in a blue moon this happens to my truck, usually everything is back to normal in a matter of minutes.
__________________
New - 2011 F150 4x4 EB Lariat
Sold - 2006 2500 Mega Cab 4x4 5.9
Sold - 2003 F250 4x4 Lariat
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-19-2010, 11:48 AM
Whitey Ford Whitey Ford is offline
FTE-Spread The Knowledge
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 665
Whitey Ford is gaining momentum as a positive member of FTE.Whitey Ford is gaining momentum as a positive member of FTE.
Wire bundle in the drivers door was hitting the door plunger and shorting out. Check it out...

Just a thought.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-19-2010, 04:28 PM
Calli's Avatar
Calli Calli is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Hot Springs Village, Ar
Posts: 421
Calli is starting off with a positive reputation.
My driver's side window was erratic. Then radio began to stay on after ignition turned off, and would stay on. Someone suggested GEM. Installed battery disconnects for awhile, then window stopped working altogether. Had lots of moisture (say water) in window driver motor. Replaced and no more problems for approx 4-5 years now.
These things are weird!!! Good Luck, Carroll
__________________
Early 99 PSD F-350 dually,4X4,4:10 gears.air lifts, Rancho 9000s.Banks Stinger-Plus, 6637, Lance Camper (11 1/2 ft),- 02 Boss Hoss Motorcycle,2000 Harley-Davidson Road Glide, 1979 Yahama XS1100 Special Motorcycle,- Piper Cherokee 180,- 05 Mustang GT, '08 TaurusX, '93 Taurus SHO
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-20-2010, 02:53 PM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
It rained like heck today. They worked okay this morning so I got them rolled up for now. I'll look for that short tonight and see what I can find and let you know. It is becoming more frequent now so that does sound like a wire harness wearing through the insulation. Thanks for the quick get back.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-20-2010, 02:58 PM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
the breaker is at location 601 on this truck. I don't think the breaker is the problem. I think it should be turning the circuit off when there is a short someplace along it's path, hence the off/on/off business.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-21-2010, 06:24 PM
Two by Ford Two by Ford is offline
Junior User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Tri-Cities Washington
Posts: 97
Two by Ford is starting off with a positive reputation.
There is an accessory delay relay. It may be loose or goin' out. I have a similar problem only at start-up. I found this thread on the SD section awhile back. http://www.ford-trucks.com/forums/88...-30-60sec.html Try this and see if it helps.
__________________
Doug,
2003 F350 7.3 CC LB SRW 4x4 AT 145k Miles All Stock....so far
Work truck haulin' 48' goose neck flatbed 13-14k loaded
2003 F250 7.3 CC LB SRW 4x4 AT 160k Miles All Stock
Wifes work truck.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-24-2010, 11:34 PM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
Just now getting back to this site to report that I've checked the wiring and disconnects. Still having the problem. More frequent now. I went to the site two by ford suggested. I'll mess with the "delay relay" now and cross my fingers. I don't dare roll down the windows now as it's been raining like crazy here and I'm pulling a trailer full of firewood at least twice daily. I really don't know what the heck I'm doing, but it doesn't sound too hard. I'll give it a shot and let you know. thanks e1. coobreeze
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 03-20-2010, 12:12 AM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
I found it........ finally. It turns out that the relay was heating up enough for the breaker to shut down the circuit. I switched the relays around to try and find a faulty breaker, as someone suggested, but they all seemed to have been okay. Then the situation got worse...... the windows and the radio wouldn't work at all. I replaced the relay for the windows/radio and left the fuse cover off. Now it doesn't heat up and the breaker doesn't trip, so it's worked so far. About a week now and it works fine.
Thanks everyone for the help.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 03-20-2010, 02:06 PM
Two by Ford Two by Ford is offline
Junior User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Tri-Cities Washington
Posts: 97
Two by Ford is starting off with a positive reputation.
Glad you found it. Which relay was that? I haven't used my truck for a couple months so I haven't pursued the problem. My cover is still setting in the back seat. Thanks.
__________________
Doug,
2003 F350 7.3 CC LB SRW 4x4 AT 145k Miles All Stock....so far
Work truck haulin' 48' goose neck flatbed 13-14k loaded
2003 F250 7.3 CC LB SRW 4x4 AT 160k Miles All Stock
Wifes work truck.
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 03-20-2010, 04:27 PM
Coobreeze Coobreeze is offline
New User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Sierra foothills, ca
Posts: 20
Coobreeze is starting off with a positive reputation.
Doug,
That relay is #306. There are six relays that are identical. #306 is on the bottom,
right side of the group. The first time I switched it around it tested good, so I'd buy one new one if I were you and use it as a known good relay if you get my drift. I was really surprised to find out that the relays got so hot that the breaker would trip. The bad relay had a piece of plastic taped to the side of it, incidently. I assume that the former owner or some mechanic knew about the problem and taped the piece of plastic to it as a heat sheald. Who knows? I've had this truck about 5 or 6 months and love it. It had only 56,000 miles on it and is in almost show room condition with everything working fine NOW.
take care
Coobreeze
Grass Valley, CA
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 09-30-2011, 11:44 AM
bnickchen bnickchen is offline
New User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 1
bnickchen is starting off with a positive reputation.
trouble with my baby

I have a F-250 superduty.
that's driving me crazy i get in my truck and the raido & windows won't come work (everything else is working after driving for about 2-3 mile's everything starts working again, But this is not happing all the time....
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 09-30-2011, 06:00 PM
Tailgate77478 Tailgate77478 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sugar Land, TX
Posts: 1,044
Tailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud ofTailgate77478 has much to be proud of
This is a bit off the wall...but may help someone. My F150 was having this problem with the radio and the power mirrors and the windows. Turns out it was THE ALARM SYSTEM. Don't know why or how, because the alarm was working fine as it had for 12+ years. But, once fully disconnected, all the problems went away.

Now, this was on a F150...but possibly there could be some similarities with the Super Duties too.
__________________
HERS: 2000 Excursion PSD Ltd, 4x2, Dark Green, DP Tuner, T500, RR FrX, AutoMeter gauges, AIS w/ Zoodad, ITP HP/X, Walker BTM, Dahl 100, ELC, Coolant Filter, 203 Tstat w Billet Housing, AIH delete, Hellwig swaybar, KYB shocks, Amsoil Bypass / fluids, Hutch Mod
HIS: 2000 Excursion PSD Ltd, 4x2, Chestnut, BTS Tranny, T500, RR FrX, AutoMeter gauges, ELC, Coolant Filter, 203 Tstat w Billet Housing, AIS w/ Zoodad, ITP HP/X, Magnaflow 4" turbo back, WW, AIH delete, KYB shocks, Hellwig swaybar, Melling LPOP, Bellowed Uppipes, Hutch Mod, EBPV Delete
Reply With Quote
Old 09-30-2011, 06:00 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel

Tags
601, 73, breaker, delay, f250, ford, fuse, ignition, power, radio, starting, stay, stopped, truck, window, windows, wont, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 08:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup