Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007+ Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009 and 2010 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-06-2010, 09:03 PM
cecilt cecilt is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 263
cecilt is starting off with a positive reputation.
More Issues with Early Build '07's?

We are considering an '07 Expedition Limited that was built in 4/07. It has all the options we are looking for but I am always hesitant on buying first year model. Are the '07's more problematic than 08's in particular areas? Are later production like a 4/07 build less prone to issues than earlier production '07's. We are not in a rush and can wait for an '08 but it seems finding the options we want are hard (namely 2nd row captains chairs and HD tow package to name a few). tks
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2010, 10:02 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
The 07 I had had that build date had the tranny problems and wind noise and an unfixable brake problem-lemon lawed it. If I were buying a used one I would get as new as I could afford. This is my opinion, and I am sure there are others who have 07s that are perfect.

I have an 08 now and they seemed to have fixed many of the small annoyances the 07 had.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2010, 11:07 AM
welfarewagon welfarewagon is offline
Senior User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 162
welfarewagon is starting off with a positive reputation.
I bought my used 07 that was built 6/07 and have had no issues with wind noise, the tranny had already be reprogrammed before I bought it, took a while to get use to have it shifts but once you get use to it its okay. No other problem areas yet.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-07-2010, 12:14 PM
cecilt cecilt is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 263
cecilt is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by welfarewagon View Post
I bought my used 07 that was built 6/07 and have had no issues with wind noise, the tranny had already be reprogrammed before I bought it, took a while to get use to have it shifts but once you get use to it its okay. No other problem areas yet.
So what's the deal with the tranny? Does a TSB fix it or is it a recall? What is the issue? This truck is several hours away and don't want to get up there and discover some problem areas. I assume a 4/07 build probably went into production May or later so it should still have some of the 3 year bumper to bumper warranty left. Is the TSB only if you have issues the dealer can replicate or will they do whatever upgrade that is available. thanks so much
Reply With Quote
  #5  
Old 02-07-2010, 07:53 PM
eddiemoney eddiemoney is offline
Senior User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 274
eddiemoney is starting off with a positive reputation.
All the transmiswions shift odd compared to what most are familiar with. . .including myself in the 2010 I own. It feels sometimes like it is searching for gears, doesn't downshift or upshift at the "right" time. It just takes some getting used to.

Sometimes my trans also sounds like it "whines" at lower speeds.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-07-2010, 09:00 PM
cecilt cecilt is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 263
cecilt is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eddiemoney View Post
All the transmiswions shift odd compared to what most are familiar with. . .including myself in the 2010 I own. It feels sometimes like it is searching for gears, doesn't downshift or upshift at the "right" time. It just takes some getting used to.

Sometimes my trans also sounds like it "whines" at lower speeds.
So are the '07 transmissions an issue or is it just that the '07+ are different from the older generations Expediton 4 speeds. tks
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2010, 10:06 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
The 07's have a 6 speed vs. the 06 and older 4 speeds. My 08 also had some tranny bugs that were cured after a reflash.

Pay attention to how it shifts from 1-2 2-3 and 2-1 when coming to a stop. Many of these trannys can be fixed with the reflash, but some people on here it did not help at all.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #8  
Old 02-08-2010, 10:19 AM
cecilt cecilt is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 263
cecilt is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by berry1234 View Post
The 07's have a 6 speed vs. the 06 and older 4 speeds. My 08 also had some tranny bugs that were cured after a reflash.

Pay attention to how it shifts from 1-2 2-3 and 2-1 when coming to a stop. Many of these trannys can be fixed with the reflash, but some people on here it did not help at all.
So, is the reflash something the dealer will do under warranty or do you have to have a problem that the dealer recognizes as a problem as you describe. Is it safe to assume that the '07 is no different than the '08+ is how it shifts it is just that it is a different feel than most are used to. If that is the case I won't be too leary of an '07 unless there were definetly some tranny issues they had to work the bugs out of for the '08+. tks

Also, to get the rear parking sensors in the '07+ do they have the external sensors on the bumper like the '03-'06 or is it built into/behind the bumper eliminating the need for the external sensors. Seems of all the pics I see of the EB or Limited none have the external sensors on the rear bumper leading to 2 conclusions(separate option noone wanted or the truck has it but you can't see it). tks
Reply With Quote
  #9  
Old 02-08-2010, 10:41 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
It's not that it's just a different feel, it really has shift problems. Some have had a hard time getting the dealer to flash their trans saying there is not problem, others have had good luck. Taking in TSB's with their specific problem helps.

The 07 and up have hidden back up device that is behind the bumper fascia.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #10  
Old 02-08-2010, 04:38 PM
IQ9 IQ9 is offline
Senior User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 351
IQ9 is starting off with a positive reputation.
I had the reflash doen and my tranny was perfect for about 3 weeks and then the bump problem returned but very faint...now not so faint but I am told there is no much they can do. The dealer has been talking with Ford about the R80 tranny but I might get one myself and see if I can tie anyone hands...I am just waiting to see how tax returns go.Then I can decide what my options are...if any.
__________________
White Sand 08 Expy EL Limited 4x4 with everything but the power running boards & trip tunes.
Reply With Quote
  #11  
Old 02-08-2010, 05:08 PM
cecilt cecilt is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 263
cecilt is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by IQ9 View Post
I had the reflash doen and my tranny was perfect for about 3 weeks and then the bump problem returned but very faint...now not so faint but I am told there is no much they can do. The dealer has been talking with Ford about the R80 tranny but I might get one myself and see if I can tie anyone hands...I am just waiting to see how tax returns go.Then I can decide what my options are...if any.
So your issues were on an '08. Everyone seems to be having issues no matter what year(07 or 08). Maybe the '09 fixed it entirely but those are too rich for my blood still. Arggh
Reply With Quote
  #12  
Old 02-08-2010, 05:58 PM
IQ9 IQ9 is offline
Senior User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 351
IQ9 is starting off with a positive reputation.
I would have loved to wait as I paid 49K for my mine and folks here and on other boards were buying my same vehicle for 45k just 6 months later. I know gas played a factor but man all I got was invoice. I would have loved to go lower than that or what they claim is invoice on the sticker. I know the 09 have the R80 so maybe they don't have the issue or it is seroiusly muted...read don't feel it. Who knows we've got to work with what we've got right=0)
__________________
White Sand 08 Expy EL Limited 4x4 with everything but the power running boards & trip tunes.
Reply With Quote
  #13  
Old 02-09-2010, 12:40 PM
jdm5630 jdm5630 is offline
Senior User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Odessa
Posts: 222
jdm5630 is starting off with a positive reputation.
Well i got my tranny reflashed last August for the same thing and it worked fine up until last month, it started shifting hard into 1st gear again. Took it to ford and i just got a call telling me that the valve body is gone. vehicle only has 67k miles on it. Isnt it ridiculuous that a tranny is alrweady out at 67k miles?
Reply With Quote
  #14  
Old 02-09-2010, 12:49 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by jdm5630 View Post
Well i got my tranny reflashed last August for the same thing and it worked fine up until last month, it started shifting hard into 1st gear again. Took it to ford and i just got a call telling me that the valve body is gone. vehicle only has 67k miles on it. Isnt it ridiculuous that a tranny is alrweady out at 67k miles?
That is bad. Do you have an extended warranty on this? What's the cost.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #15  
Old 02-09-2010, 12:57 PM
jdm5630 jdm5630 is offline
Senior User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Odessa
Posts: 222
jdm5630 is starting off with a positive reputation.
Yea i have extended warranty through Mercury Insurance. Not sure about the price yet i will only have to pay $100 for my deductible. Hopefully this will fix the problem for good
Reply With Quote
Old 02-09-2010, 12:57 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator

Tags
07, 2006, build, early, expedition, f150, ford, online, problem, tranny, truck, upshifting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 03:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup