Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Older, Classic & Antique Trucks > 1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks Discuss the Early Eighties Bullnose Ford Truck

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-13-2009, 08:48 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
86 f-150 302 wont start

my 86 f-150 with the 302 efi wont start it runs on propane and gas i can get it to run on propane but cant get it to run on gas ive put a new fuel pump in tank and filter and it still wont start
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2009, 08:50 PM
Built_Ford_Tough_757's Avatar
Built_Ford_Tough_757 Built_Ford_Tough_757 is offline
Senior User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Norfolk, VA
Posts: 405
Built_Ford_Tough_757 is starting off with a positive reputation.
Never mind, I read it incorrectly. Do the spark plugs look good? Thats a cheap place to start. Do you hear a noise under you feet when you turn the key befor you start the engine? If not it could be the fuel pump there.
__________________
2005 Ford F-250 XLT 6.0 Diesel Fx4 Supercab 8' bed
2000 Ford F-250 XLT 7.3 Diesel 2wd CC 6' bed (wife's truck)
1985 Ford F-150 Lariat 5.0L AOD Supercab 8' Bed
1985 Ford F-350 XL 4.9L 4spd Crewcab 8' Bed
Reply With Quote
  #3  
Old 05-13-2009, 08:56 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
the spark plugs are good i can run it on propane but not gas
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2009, 09:01 PM
Built_Ford_Tough_757's Avatar
Built_Ford_Tough_757 Built_Ford_Tough_757 is offline
Senior User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Norfolk, VA
Posts: 405
Built_Ford_Tough_757 is starting off with a positive reputation.
This could be a long shot, but does it have dual tanks? and maybe the valve is half way? idk what else it could be on the fuel line. I don't think its in the computer if you can run propane.
__________________
2005 Ford F-250 XLT 6.0 Diesel Fx4 Supercab 8' bed
2000 Ford F-250 XLT 7.3 Diesel 2wd CC 6' bed (wife's truck)
1985 Ford F-150 Lariat 5.0L AOD Supercab 8' Bed
1985 Ford F-350 XL 4.9L 4spd Crewcab 8' Bed
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2009, 09:09 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
its got the front tank but the rear tank got replaced with propane tanks
Reply With Quote
  #6  
Old 05-13-2009, 10:38 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
i was just checking to see if the fuel inertia switch was on or off. should the white tab on top be up or down? mine is down. how do you reset this?appreciate all the help i can get
Reply With Quote
  #7  
Old 05-13-2009, 11:06 PM
86bigred's Avatar
86bigred 86bigred is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2007
Location: patricia ab canada
Posts: 1,414
86bigred is gaining momentum as a positive member of FTE.
just push down on the inertia switch.is your truck fuel injected?it probably has something to do with the switch,that switches from propane to gas.check all of your fuses,there could also be a wire broken ,or come loose.also check all of your grounds.
__________________
91 ford ranger 2.3 daily driver
86 f250 460 t19 4x4
67 ramber rouge 232 I6
68 pontiac paresenne 305 turbo 400
77 dodge d200 camper conversion
77 f250 4x4 351m c6 new project
Reply With Quote
  #8  
Old 05-13-2009, 11:20 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
i pushed switch down no change.when i switch over to gas and turn the key i can here the rail pump buzz for a few seconds. could it be anything to do with the oil pressure switch that activates the relay? if so where and how do i check that?? thanks for the sugestions guys, please keep them comeing i really need to get this truck running on gas
Reply With Quote
  #9  
Old 05-13-2009, 11:29 PM
86bigred's Avatar
86bigred 86bigred is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2007
Location: patricia ab canada
Posts: 1,414
86bigred is gaining momentum as a positive member of FTE.
on your starter relay there should be your two large wires and two small ones.one is to energize the relay,the other one turns the pump on while you are cranking the engine only. you could jump this out with a live wire and see if it starts.the relay should be by the power brake booster.i believe there is a fuel pump wiring diagram in the stickies area.good luck
__________________
91 ford ranger 2.3 daily driver
86 f250 460 t19 4x4
67 ramber rouge 232 I6
68 pontiac paresenne 305 turbo 400
77 dodge d200 camper conversion
77 f250 4x4 351m c6 new project
Reply With Quote
  #10  
Old 05-14-2009, 05:48 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
help.!

so far I have half tank of gas,new fuel pump in tank,rail pump buzzes for a few seconds when i turn ignition on. new fuel filter. Inertia switch is good.I checked dual fuel switch and it works proper.Relay switch has power going to it from the solenoid relay when i turn the ignition on.The only thing i havent tried is pull the line of in front of the fuel filter to see if fuel is actually being pumped through since I dont smell any gas when turning the motor over
Reply With Quote
  #11  
Old 05-14-2009, 09:44 PM
ctubutis's Avatar
ctubutis ctubutis is offline
Moderator
 
Join Date: Nov 2007
Location: Denver Metro Area, CO
Posts: 15,419
ctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputationctubutis has a superb reputation
ctubutis ctubutis ctubutis
Quote:
Originally Posted by bmacky14 View Post
The only thing i havent tried is pull the line of in front of the fuel filter to see if fuel is actually being pumped through since I dont smell any gas when turning the motor over
Checking the output rate & pressure at the engine would be one of my first diagnostic
methods if I was in your situation.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2009, 03:01 PM
bmacky14 bmacky14 is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 141
bmacky14 is starting off with a positive reputation.
Well guys I finally got it running on gas.I pulled the fuel line of in front of the rail pump.I turned the ignition on ,listend for the buzz at the rail pump then checked to see if there was fuel in the bucket I put below the line,which there was.I turned the truck over and holy crap it fired up.Ran it till it died and then I hooked the fuel line back up.Turned the ignition of and on a few times to pressure up the system and it fired back up and ran.IT now runs awesome,maybe it was vapor locked I dont know.Thanks guys for all your help and sugestions !!!!!!
Reply With Quote
Old 05-15-2009, 03:01 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Older, Classic & Antique Trucks > 1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks

Tags
1986, 250, 302, 302efi, 85, 86, efi, f150, ford, fuel, hard, smell, start, wont, xlt

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 05:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup