Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Other Ford Engines > 4 Cylinder Engines
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-08-2009, 07:26 PM
jbrown91 jbrown91 is offline
Junior User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 91
jbrown91 is starting off with a positive reputation.
2.0L Zetec Contour

I'm looking at a 1999 Contour for my sister and has me with a few questions. The car is in good shape and only 150,000 miles. There was oil in the #3 and #4 spark plug chamber. A significant amount in those cylinders and the #1 and #2 had very little oil.

Would this possibly be a valve cover gasket? There is also a small amount of oil along the valve cover and the block. Very little but it not much. Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2009, 08:11 PM
Steve_L Steve_L is offline
New User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 24
Steve_L is starting off with a positive reputation.
From what I can remember, there shouldn't be any oil down between the cam covers...

Felpro does a nice kit for the Zetec, Part # VS50489R
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2009, 08:31 PM
jbrown91 jbrown91 is offline
Junior User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 91
jbrown91 is starting off with a positive reputation.
Thanks, hopefully someone might know.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2009, 01:15 AM
muscletruck7379's Avatar
muscletruck7379 muscletruck7379 is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2003
Location: Harrisburg, NE
Posts: 2,656
muscletruck7379 has a good reputation on FTE.muscletruck7379 has a good reputation on FTE.muscletruck7379 has a good reputation on FTE.
I cant quite remember the shape of the zetec's valve cover, but possibly from someone spilling while putting oil in the car?
__________________
1973 f250 highboy 4x4
http://thelostdrifter.com/index.php/...ducing-trigger1984 full size bronco, -DIS, wide band megasquirted 300/ 8 speed
1988 f150 extended cab 4x4, mostly stock.
1984 mercury capri, 5.0 conversion, my little monster...
1961 ford falcon, all stock, in family since '68
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2009, 07:10 AM
jbrown91 jbrown91 is offline
Junior User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 91
jbrown91 is starting off with a positive reputation.
That is the only other thing I can think of. Thanks!
Reply With Quote
  #6  
Old 02-13-2009, 08:27 AM
99F150 99F150 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Aug 2002
Location: Sioux Falls SD
Posts: 1,277
99F150 is starting off with a positive reputation.
The valve cover could be leaking, most likely origanal. The cover seals around the plug towers.

Just a side note. the flex plates on auto cars can crack taking out the crank sensor, so if it just dies and won't restart check that first.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-15-2009, 12:21 AM
muscletruck7379's Avatar
muscletruck7379 muscletruck7379 is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2003
Location: Harrisburg, NE
Posts: 2,656
muscletruck7379 has a good reputation on FTE.muscletruck7379 has a good reputation on FTE.muscletruck7379 has a good reputation on FTE.
YES!!! what he said!!! completely skipped my mind...
__________________
1973 f250 highboy 4x4
http://thelostdrifter.com/index.php/...ducing-trigger1984 full size bronco, -DIS, wide band megasquirted 300/ 8 speed
1988 f150 extended cab 4x4, mostly stock.
1984 mercury capri, 5.0 conversion, my little monster...
1961 ford falcon, all stock, in family since '68
Reply With Quote
Old 02-15-2009, 12:21 AM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Other Ford Engines > 4 Cylinder Engines

Tags
1999, 20, 20l, 4cylinder, contour, crank, ford, forums, location, oil, plug, sensor, spark, truck, zetec, zetech

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My "Custom" wiper arms! and refilling frameless blades 7636074460 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 5 01-30-2013 01:37 AM
97 contour DOHC 2.0 alternator replacement help? pancake General Automotive Discussion 1 12-04-2010 06:49 AM
The title is wrong! jimbbski 3.7, 3.5 and 3.0 Duratec V6 0 03-12-2010 08:22 PM
contour SVT exhaust rob188 British Columbia 2 05-15-2008 12:30 AM
Excessive sludge under the valve cover. dlxm Ford Inline Six, 200, 250, 4.9L / 300 7 04-22-2002 08:26 PM



All times are GMT -5. The time now is 12:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup