Hub Lock Vacuum Actuator - Ford Truck Enthusiasts Forums



1999 to 2016 Super Duty 1999 to 2016 Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines

Hub Lock Vacuum Actuator

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-15-2008, 10:38 AM
charon61285 charon61285 is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2004
Location: NW Illinois on 40 Acres
Posts: 79
charon61285 is starting off with a positive reputation.
Hub Lock Vacuum Actuator

I have both a 99 F-250 SD and a 01 F-350 SD both with ESOF, both 7.3 PSD.

The 99 will not do a ESOF but works when hubs are put in LOCK.

So I did a search of this forum and started to track the vacuum system for leaks or failed parts. In fact the vacuum pump never stops pumping and the defrost is always on. All indicators of a failed vacuum system per posts on FTE.

No leaks found, vacuum pump working, checked vacuum at each connector starting at pump. There is NO vacuum at anytime from the output port of the hublock vacuum actuator located on the "shot gun" (right) side of the truck. If I plug the RED input line to actuator the vacuum pump will shut off and heating system works correctly. If I plugged the output port of the actuator the vacuum pump never shuts off, on matter what possition 4WD switch is in, heating system is on deforst only.

Switched out actuators from 01 to 99. Retested items listed above. Every one of them tested OK! Plus the heat system is working correctly. The 99 installed in the 01 failed the same tests as I used on when it was in the 99 and the heating system fails in the 01 with 99 actuator installed.

So it looks like it is this actuator has failed.

Does anyone know the correct Ford part number this darn thing! I have look all over the internet and can not find it. I could go to my local Ford dealer and pay his retail price, but I am a little Scotch and would like to see if I can buy it for less from one of the online Ford parts places. I think it is a Ford ONLY part.

Thanks,

Ron
Reply With Quote
  #2  
Old 12-15-2008, 12:20 PM
Gofigurethis_01's Avatar
Gofigurethis_01 Gofigurethis_01 is offline
Senior User
 
Join Date: Sep 2006
Location: MN
Posts: 162
Gofigurethis_01 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Everything You Wanted To Know About The IWE System...And Then Some xjcamaro89 2004 - 2008 F150 404 01-03-2017 01:59 PM
Dual Battery Disconnect bismic 6.0L Power Stroke Diesel 8 04-09-2015 01:47 AM
NEED HELP: 2003 F350 7.3L 4X4 not working shield1978 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 8 10-12-2013 09:00 AM
THIS is what ill be driving 351Cleveland C4 The Next Generation 23 09-23-2013 07:00 PM
Mods, Maintenance, and Life(long and kind of pic heavy) redman84 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 17 05-29-2013 01:38 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
2000, 4x4, actuator, auto, f150, f250, f250sd, ford, hub, lock, number, part, pump, test, vaccum, vacuum

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:23 PM.