Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Ford V6 > 2.6, 2.8, 2.9, 4.0 & SOHC 4.0 V6
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-31-1969, 07:00 PM
Guest
 
Posts: n/a
4.0 misses on hot start, then runs fine

Reply With Quote
  #2  
Old 01-15-2003, 03:34 PM
zippinz zippinz is offline
Junior User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha USA
Posts: 97
zippinz is starting off with a positive reputation.
4.0 misses on hot start, then runs fine

Both my '94 and my buddy's '95 4.0 V-6 Ranger engines miss for about 15 to 30 seconds on a normal hot start, like when you go into the store for 30 minutes. After "cleaning themselves" out, they perk up and run fine. If the motor has cooled ALL the way down, you start it and it runs fine right from the start.

They will do this on gasahol or regular unleaded - the first ideas I've heard was that the gasahol boils when you shut off thereby causing the problem so I switched to reg unleaded but it still does it.

Mine has 130k miles and his 101k miles, but both have been taken care of, had regular oil changes, and don't seem like tired motors at all. Thanks in advance for any help.
__________________
'94 4.0 ExtCab Splash, 4WD/auto, black, 122k miles, Warn Lock-Outs
Rough Country Levelor Coils and Add-A-Leafs
31x10.50 BFG AllTerTA KO's on factory option teardrops
I took the "Splash" stickers of
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2003, 09:49 PM
thelonerangerxlt's Avatar
thelonerangerxlt thelonerangerxlt is offline
Posting Guru
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 1,984
thelonerangerxlt is starting off with a positive reputation.
4.0 misses on hot start, then runs fine

Zip, it might be a leaking injector. After shutoff, the injector leaks and floods the cylinder, causing a hot re-start miss. The fuel has time to evaporate after the engine has cooled, giving a normal cold start......??????

00 Explorer Sport 4x2, 4.0 ohv, 5R55E, 3.55 diff
78 Bronco Ranger XLT, 351M, 4-sp, Trailer Special
__________________
00 Explorer Sport 4x2, 4.0 ohv, 5R55E, 3.55 diff

78 Bronco Ranger XLT, 351M, 4-sp, Trailer Special
Reply With Quote
Old 01-15-2003, 09:49 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wheels 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 7 04-13-2004 01:08 AM
is this common 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 3 11-12-2002 02:38 AM
ooops Aerostar 3 02-21-2002 02:36 AM
Overheating 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 8 03-11-2001 11:13 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Ford V6 > 2.6, 2.8, 2.9, 4.0 & SOHC 4.0 V6

Tags
1996, 2000, 40, cold, fine, ford, hot, miss, misses, ohv, ranger, rough, runs, start, startup, truck

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 04:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup