Really screwed up the mix - Ford Truck Enthusiasts Forums



Really screwed up the mix

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-07-2008, 07:54 PM
Tom D Tom D is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 490
Tom D is starting off with a positive reputation.
Cool Really screwed up the mix

I decided to make my first batch 5 gallons in case I screwed it up. Well, I did.
I started out not putting in enough KOH so with your collective help, I ran it again and added more KOH. I let it sit in the separator and I did notice glycerol on the bottom of the sample bottle. I ran a titration 3 TIMES and it checked good. I had a family emergency so I didn't get any further for several weeks. Today I finished the process.The glycerol was in gooey clumps so I scooped them out of the bottom. I reheated to 100F,filtered through a 5 mic bag filter and attempted to remove the methoxide. THERE WASN'T ANY. I attribute this to running the batch twice and letting it sit for several weeks. OK no problem. I put in mix tank and used the following formula. 5 gal BD=36# 1% of 36 is .36# .36#= 5.76 oz. With that, I added 5.76 oz of magnesol and gently mixed for 1 hour. I then attempted to filter through a 5 mic/1 mic filter bag. It took 2 hours for 1/2 gal to drip through the bags. Obviously I have done something wrong. It is only 5 gallons. Shall I dump it and try again? What did I do wrong. Sure glad it wasn't 100 gals like Fab's first batch.
Sorry for the lengthy post but I need help and I know you want to know everything I did or didn't do. Thank you in advance for your help. Tom
Reply With Quote
  #2  
Old 04-07-2008, 09:18 PM
fabmandelux's Avatar
fabmandelux fabmandelux is offline
Post Fiend
 
Join Date: Jan 2005
Location: Paradise Found!
Posts: 26,370
fabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputationfabmandelux has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by Tom D View Post
I decided to make my first batch 5 gallons in case I screwed it up. Well, I did.
I started out not putting in enough KOH so with your collective help, I ran it again and added more KOH. I let it sit in the separator and I did notice glycerol on the bottom of the sample bottle. I ran a titration 3 TIMES and it checked good. I had a family emergency so I didn't get any further for several weeks. Today I finished the process.The glycerol was in gooey clumps so I scooped them out of the bottom. I reheated to 100F,filtered through a 5 mic bag filter and attempted to remove the methoxide. THERE WASN'T ANY. I attribute this to running the batch twice and letting it sit for several weeks. OK no problem. I put in mix tank and used the following formula. 5 gal BD=36# 1% of 36 is .36# .36#= 5.76 oz. With that, I added 5.76 oz of magnesol and gently mixed for 1 hour. I then attempted to filter through a 5 mic/1 mic filter bag. It took 2 hours for 1/2 gal to drip through the bags. Obviously I have done something wrong. It is only 5 gallons. Shall I dump it and try again? What did I do wrong. Sure glad it wasn't 100 gals like Fab's first batch.
Sorry for the lengthy post but I need help and I know you want to know everything I did or didn't do. Thank you in advance for your help. Tom
You just had to remind everybody about my first disaster didn't you Tom

When you say you attemped to remove the methoxide, how did you do that?

Did you pump mix the magnesol, or Stir it gently?

I would junk that test and try it again..................
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2008, 07:08 PM
Tom D Tom D is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 490
Tom D is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by fabmandelux View Post
You just had to remind everybody about my first disaster didn't you Tom

When you say you attemped to remove the methoxide, how did you do that?

Did you pump mix the magnesol, or Stir it gently?

I would junk that test and try it again..................
Sorry Don, but misery loves company. Anyway, it is because of your experience that I tried a small batch. Thanks for that.
I SLOW mixed the magnesol. And I used YOUR method to remove the methoxide with the BD at 100 deg.
I noticed the inside of the 5 gallon pail WAS painted and now the methanol has stripped it clean. Do you think the paint is messing it all up?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-08-2008, 07:44 PM
Tom D Tom D is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 490
Tom D is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Tom D View Post
Sorry Don, but misery loves company. Anyway, it is because of your experience that I tried a small batch. Thanks for that.
I SLOW mixed the magnesol. And I used YOUR method to remove the methoxide with the BD at 100 deg.
I noticed the inside of the 5 gallon pail WAS painted and now the methanol has stripped it clean. Do you think the paint is messing it all up?
Don, I sent you an email concerning this. Tom
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Steering Wheel Repair - Step by Step johnson.jeff.a 1948 - 1956 F1, F100 & Larger F-Series Trucks 15 12-30-2016 06:47 PM
rust proofing with used oil speakerfritz 1999 to 2016 Super Duty 10 02-24-2014 04:02 PM
Distilling Glycerol Rushmore X Bio-diesel, Propane & Alternative Diesel Engine Fuels 2 04-02-2009 07:05 PM
Storing Magnesol blkbeast Bio-diesel, Propane & Alternative Diesel Engine Fuels 3 08-15-2008 07:16 AM
Whats the problem Gun-Driver Bio-diesel, Propane & Alternative Diesel Engine Fuels 6 01-26-2007 09:22 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:33 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send