Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-13-2008, 07:08 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
No start after Edge programming

Earlier today I posted a thread about throwing codes playing around with my Edge Evo. I put my truck on the safe tow program and had a little fun with the new found power. Well this afternoon I decided to bump it up a notch to the "Race" program just for the ride home from the fuel station. Programming went fine but when I went to start it, it just cranks w/o firing up. There is a clicking sound coming from the valley behind the fuel filter, maybe under the turbo outlet to the intake manifolds. The programmer reads comm. error and to verify the key is on to access the pcm. Uh oh! Can't even program it back to stock. Any ideas...
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!


Reply With Quote
  #2  
Old 02-13-2008, 07:16 PM
Todd525's Avatar
Todd525 Todd525 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Sep 2004
Location: Ohio
Posts: 1,096
Todd525 is starting off with a positive reputation.
Check your obd port. usually what happens is when you push the connector in, it pushes a wire out of the plastic seat. This throws the comm error. Try the wiggle test. See if it helps
__________________
96 F350 CC Dually PSD. Tuner, straight pipe, 6637 filter, ribbed diff cover, 12.7k mod, 28k tranny cooler, 3 plate TC, autometer boost, trans, and pyro. Used 4 Car Haulers, 5th wheels, goosenecks, Fat Chicks.

01 F250 CC 4x4 PSD. SOLD.....Kinda missed already, and its Day 1.

http://i213.photobucket.com/albums/c...525/Loaded.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 02-13-2008, 08:21 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
My truck was so hot earlier I didn't get my ear close enough to realize the clicking sound is coming FROM the turbo assembly somewhere and not under it. This is with the key on. It's still cranking pretty well but I also noticed no WTS light. It always comes on for at least a couple seconds? What's wrong with my truck???

I also checked the OBD port and did what I could to look for any sign of a loose connection. I even wiggled the wires and port around a couple times. The connection seems pretty good. When I run the diagnostics (same programmer, same plug) it shows no codes and no error message. I am stumped. I know there are better tunes out there but I didn't think this thing would shut down my truck.

Help!?!
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!


Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2008, 08:27 PM
blake 7.3L's Avatar
blake 7.3L blake 7.3L is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Jamestown, Ohio
Posts: 383
blake 7.3L is starting off with a positive reputation.
I would contact Edges technical support and see what they have to say. They are pretty helpfull. Sorry I can't be more help, I have not had this problem nor do I want too. Good Luck!!
__________________
1997 F350 CREWCAB 4x4 7.3L Powerstroke, 4.10's, Built BTS Auto, 6 pos. chip with Cale's Tunes, 4" exhaust, Z-Series Gauges, 140V IDM, Tymar Intake, HPX, Adrinaline HPOP, 7.3L intercooler, RDS stage 2's (180cc), Modded H2E, and 3" SD intakes
Coming Soon: Locker and Elec. Fuel
Reply With Quote
  #5  
Old 02-13-2008, 08:28 PM
MADVAN's Avatar
MADVAN MADVAN is offline
Postmaster
 
Join Date: Feb 2004
Location: Levittown
Posts: 3,266
MADVAN has a very good reputation on FTE.MADVAN has a very good reputation on FTE.MADVAN has a very good reputation on FTE.
Sounds like you could of blown the fuel heater fuse.
Check both panels.(all fuses)
Check you fuses and disconnect the fuel heater if needed.

Could be the edge itself

Bill
__________________
97 4X4 PSD Quigley

Last edited by MADVAN; 02-13-2008 at 08:32 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-13-2008, 08:42 PM
IceboxFX's Avatar
IceboxFX IceboxFX is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2006
Location: NJ
Posts: 445
IceboxFX is starting off with a positive reputation.
Exclamation

this happened to my friends truck, his PCM was freezing. contact edge and ask them to send you the stock programing. they kept sending him new programmers and eventualy he asked for a refund... ask for your money back and get a DP tuner.
__________________
97 F-250 Ex Cab 4x4 7.3 PSD

Truck pics

http://inlinethumb39.webshots.com/34...200x200Q85.jpg
Reply With Quote
  #7  
Old 02-13-2008, 08:42 PM
Todd525's Avatar
Todd525 Todd525 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Sep 2004
Location: Ohio
Posts: 1,096
Todd525 is starting off with a positive reputation.
if its clicking under the hood and no wts light, woulnt that indicate a bad GPR or low voltage? Could be whats casuing communication eror to if its reading amp loss. Just a thought.

Hold on a sec, do you see volt drop on the dash when you try to cycle for a cold start? Or does the gague wiggle back and forth??
__________________
96 F350 CC Dually PSD. Tuner, straight pipe, 6637 filter, ribbed diff cover, 12.7k mod, 28k tranny cooler, 3 plate TC, autometer boost, trans, and pyro. Used 4 Car Haulers, 5th wheels, goosenecks, Fat Chicks.

01 F250 CC 4x4 PSD. SOLD.....Kinda missed already, and its Day 1.

http://i213.photobucket.com/albums/c...525/Loaded.jpg
Reply With Quote
  #8  
Old 02-13-2008, 09:02 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
Thanks all. In the morning I plan to check on the possible electrical issues as well as call Edge. I was thinking that lately it's been cranking a little slower when cold and after it fires up it shows low volts for a few seconds then the needle jumps above 12amps for a while then settles. I'll check it out and report back tommorrow.
Hungry, tired, and soon to be poor(er) if my PCM's fried. Paranoia has set in...I need some food.
- Ish
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!


Reply With Quote
  #9  
Old 02-14-2008, 04:38 AM
dauto dauto is offline
New User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Westminster , MD
Posts: 16
dauto is starting off with a positive reputation.
I had the same issue last year with edge in a 97 f250.If you call the tech support they will give you a few things to try, they ended up sending me a stock writer to reprogram to stock-it did not work for me. But mine only communicated enough to remove the stock prog. it never took a upload.I ended up replacing my Ecm(they reimbursed me for it and the programer) I put super chips in w/no prob. When it was down my shop scanners would not comm. w/the ecm either.Also low voltage during programing would cause this.Charge your batts. and try again.

Last edited by dauto; 02-14-2008 at 04:51 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-14-2008, 01:07 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
Moving in the right direction today...
I contacted Bill from powerhungryperformance.com and he did all the legwork with Edge. They called me and are overnighting a programmer with my stock tune and hopefully updated (by Edge) tunes for my truck. Power Hungry is offering custom tunes for Edge hardware and with a firmware upgrade they are able to put 5 custom tunes on the Evolution. Costs almost the same as a chip...however for those of us with a programmer by Edge. It's an option. Bill helped me out a lot. I will be having him do some custom tunes for me.
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!


Reply With Quote
  #11  
Old 02-14-2008, 02:55 PM
Todd525's Avatar
Todd525 Todd525 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Sep 2004
Location: Ohio
Posts: 1,096
Todd525 is starting off with a positive reputation.
I have the edge tuner already, what is he expecting with a cutom tune? Whats the price?
__________________
96 F350 CC Dually PSD. Tuner, straight pipe, 6637 filter, ribbed diff cover, 12.7k mod, 28k tranny cooler, 3 plate TC, autometer boost, trans, and pyro. Used 4 Car Haulers, 5th wheels, goosenecks, Fat Chicks.

01 F250 CC 4x4 PSD. SOLD.....Kinda missed already, and its Day 1.

http://i213.photobucket.com/albums/c...525/Loaded.jpg
Reply With Quote
  #12  
Old 02-14-2008, 03:03 PM
MADVAN's Avatar
MADVAN MADVAN is offline
Postmaster
 
Join Date: Feb 2004
Location: Levittown
Posts: 3,266
MADVAN has a very good reputation on FTE.MADVAN has a very good reputation on FTE.MADVAN has a very good reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by MTNWOODY
Moving in the right direction today...
I contacted Bill from powerhungryperformance.com and he did all the legwork with Edge. They called me and are overnighting a programmer with my stock tune and hopefully updated (by Edge) tunes for my truck. Power Hungry is offering custom tunes for Edge hardware and with a firmware upgrade they are able to put 5 custom tunes on the Evolution. Costs almost the same as a chip...however for those of us with a programmer by Edge. It's an option. Bill helped me out a lot. I will be having him do some custom tunes for me.
Cool!
Hope it works out for ya!

Bill
__________________
97 4X4 PSD Quigley
Reply With Quote
  #13  
Old 02-14-2008, 03:26 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Todd525
I have the edge tuner already, what is he expecting with a cutom tune? Whats the price?
$50 for the firmware (new OS) and $50 a tune...
The website has a truck information form you fill out and fax to him about your truck, mods, etc. Then you work with him on what you want to do. I'm sure it's a similar process to what the chip guys do for us. Bill was a lead developer for Superchips and the Evolution and other Edge products. Like I said above, he paid it forward with me and I am going to have him do some tunes for me. I will let everyone know how it goes.

And Bill, thanks for your input, too.
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!



Last edited by MTNWOODY; 02-14-2008 at 03:27 PM. Reason: Thanks to Bill
Reply With Quote
  #14  
Old 02-16-2008, 07:16 PM
Jordon_81's Avatar
Jordon_81 Jordon_81 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 10
Jordon_81 is starting off with a positive reputation.
Yes, please update me with what happens. I just installed the edge evolution programmer last night and same thing happened. I just came on here to see if this happened to anyone else and sure enough. Installed fine but truck just cranks over and no WTS light. I have to wait till Monday to call edge and we`ll see what they have to say. Worst case if i need the truck soon there is a local shop that will flash the stock program back on but for 82 bucks!!
Reply With Quote
  #15  
Old 02-16-2008, 10:06 PM
MTNWOODY's Avatar
MTNWOODY MTNWOODY is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 151
MTNWOODY is starting off with a positive reputation.
Jordan,
Edge will send a stock programmer overnight. Monday's a holiday for most and if Edge has the day off it might be Wednesday before you get it. You will need to plug in the programmer you have now and note the code in the upper left corner, it was the second line on mine. This is your stock flash. Edge will need it. The customer service was great. However, I think this happens a lot to OBS trucks with the Evolution, they even note in their troubleshooting section that the programmer may expose "existing" defects in the vehicle's PCM and cause the vehicle to be disabled. I guess it's our trucks that are defective and the programmer is just exposing this for us...doh? Good luck Jordan. If you decide to keep the programmer, check out the website above. They might be able to help out.
__________________
"TATONKA BLANCA"

White 1997 F250HD CC PSD E4OD 4.10s 152k

K&N FIPK (w/ sock!), 3" DP & delete,

Guages x3, Edge Evo, 10k, HPX, 203* T-stat

2.5" Lift, 285/75 Toyo ATs, Line-X, Shell & Rack

Coming Soon... 140v IDM,CCV Mod, Rear Air Springs, 4" exhaust behind delete and a set of MTs for snow!


Reply With Quote
Old 02-16-2008, 10:06 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel

Tags
73, custom, edge, evolution, f250, f350, fried, program, programmer, programming, start, stock, truck, work, writer, writers

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
edge programmer. jes01srw350 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 0 06-01-2014 09:33 AM
Stacking programer and chips powerstroke cowboy 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 7 12-18-2011 11:37 PM
04 350 ficm programming? rnolloth 6.0L Power Stroke Diesel 0 10-20-2009 08:02 PM
Problems removing Anti Virus program...... bigdaddyII General NON-Automotive Conversation 15 07-01-2007 04:15 PM
Engine Missing Lvl 3 Edge GotBeer 2004 - 2008 F150 14 04-05-2006 07:35 PM



All times are GMT -5. The time now is 10:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup