Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Escape & Escape Hybrid
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Escape & Escape Hybrid Ford Escape, Ford Escape Hybrid, Mercury Mariner, Mazda Tribute

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-12-2007, 01:30 AM
fordjockey fordjockey is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 25
fordjockey is starting off with a positive reputation.
Unhappy No power to radio!

I recently installed a remote starter in my wifes 01 escape. The radio quit two days later, so i pulled out a wiring diagram and i have constant power (Memory) but no power for fused ignition. The 5 amp fuse Yellow/black wire. fuse is good. tested for continuity from radio plug in to fuse box was good. where do I go from there? any help would be appreciated. P.S. I was afraid It was something I did while installing the remote starter, but it works perfectly I also disconnected it and checked but no change.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-12-2007, 06:59 AM
Nitramjr's Avatar
Nitramjr Nitramjr is offline
Postmaster
 
Join Date: Aug 2004
Location: North of Boston MA
Posts: 3,979
Nitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant futureNitramjr has a brilliant future
ray.martinjr
Did you check that the radio is grounded? Also check to see if maybe one of the plug connections has a loose wire. Check to see if the wire going into the radio is actually hot - do this by piercing the wire. This way you can tell if the radio is actually getting power.

Then there is also the possibility that the radio got fried.

Hopefully something minor though.
__________________
Ray

Avatar is a Pearl Ribbon in honor of my wife and the battle she is waging.
'03 F150 Sport 4x4 4.6L 5-speed, '05 Escape Hybrid, '06 Escape Hybrid
Reply With Quote
  #3  
Old 12-12-2007, 05:32 PM
dbroad dbroad is offline
New User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
dbroad is starting off with a positive reputation.
oops posted twice

Last edited by dbroad; 12-12-2007 at 05:45 PM. Reason: posted twice by mistake
Reply With Quote
  #4  
Old 12-12-2007, 05:42 PM
dbroad dbroad is offline
New User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
dbroad is starting off with a positive reputation.
I also have a similar problem on my 02 Tribute , my battery went dead out of the blue . When I hooked up the jumper cables I stupidly connected backwards for a split second ( sparks ).Now my radio is dead , dome lights dont work , door locks dont work with the key off and remotes dont work at all .Everything else is ok .All the fuses are good.....can anyone help ? dave
Reply With Quote
  #5  
Old 12-13-2007, 11:31 AM
fordjockey fordjockey is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 25
fordjockey is starting off with a positive reputation.
dbroad, Fixed my problem broken wire to accesory relay! I Looked at the Chilton wiring diagram and from what I see The only common Thing all of Your electrical Gremlins share is the GEM generic electronic module except for the radio, But the Tribute has a microprocessor for the radio that is tied to the GEM. It may be possible the reverse voltage damaged Your GEM but I wouldnt Jump to any drastic conclusions. Go buy Yourself a Chiltons repair manual for Your vehicle. They have wiring diagrams, not the most specific but better than going in blind. Be sure to use a computer safe test light when doing Your diagnostic tests. Good Luck also Thanks to all for the advice and ideas its good to have a place to get help!
Reply With Quote
  #6  
Old 12-13-2007, 02:31 PM
sfcwoodret sfcwoodret is offline
Posting Guru
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1,337
sfcwoodret is starting off with a positive reputation.
Glad to hear.
__________________
2006 Ranger XLT
2007 Ford Escape XLT
2007 Ford Mustang Premium
Reply With Quote
  #7  
Old 12-15-2007, 12:29 PM
dbroad dbroad is offline
New User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
dbroad is starting off with a positive reputation.
fordjockey...thanks for the tips , glad you fixed your problem ,I will check out the GEM .....dbroad
Reply With Quote
  #8  
Old 01-02-2011, 03:41 PM
Butch91 Butch91 is offline
New User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Butch91 is starting off with a positive reputation.
Hey guys, having the same issue... Alternator went out on my 2002 Escape 4 cylinder 4wd, and after replacing it the radio and interior dome lights won't come on... Also, same as described by the OP, the power locks only work when the key is in the ON position.

I'll look for this "GEM" and see if it looks bad... Is it something that can be purchased at Advance Auto or AutoZone, or is this going to be a dealership part? Is it fixable?

Any help is appreciated!!! Thanks!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-02-2011, 08:03 PM
96ford13 96ford13 is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 30
96ford13 is starting off with a positive reputation.
dealership will fix it under warrenty
Reply With Quote
  #10  
Old 01-02-2011, 08:03 PM
96ford13 96ford13 is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 30
96ford13 is starting off with a positive reputation.
sorry warranty
Reply With Quote
  #11  
Old 01-03-2011, 09:21 AM
Butch91 Butch91 is offline
New User
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 5
Butch91 is starting off with a positive reputation.
Really? Why would they cover this fix? What exactly is it that happens?
Reply With Quote
  #12  
Old 07-25-2012, 01:37 PM
Escape # 1 Escape # 1 is offline
New User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Escape # 1 is starting off with a positive reputation.
Ignition Wire Bundle

Where can I get a wiring diagram for the 01 escape.

Like a jerk, when I got out of the Escape, my foot ripped the ignition harness that was hanging a bit too far down. Notining broken, just pulled all five wires out of the plastic harness, don't know which slots to put them back in.

This appears to be a dead end harness....just wires into a plastic loop, no downstream wires....so I have no way to match up red to red, green to green etc.

thanx

Dan with big feet.
Reply With Quote
Old 07-25-2012, 01:37 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
inline radio fuses ckleine 1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks 6 10-09-2014 02:27 PM
Radio problems dusfou Super Duty & Heavy Duty 13 11-16-2011 03:25 PM
No power at the ignition 93turbo7.3 Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 9 11-08-2011 08:34 PM
Viper 5901 - Now No Start power bigredkacy Audio & Video Systems, Navigation, Satellite Radio & Mobile Electronics 3 11-12-2010 03:59 PM
Remote Wire location help biggmoney Audio & Video Systems, Navigation, Satellite Radio & Mobile Electronics 6 12-29-2004 11:02 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Escape & Escape Hybrid

Tags
escape, ford, mountaineer, power, radio, truck

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 12:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup