Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007+ Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009 and 2010 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-15-2007, 09:24 AM
LVIPER LVIPER is offline
New User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 4
LVIPER is starting off with a positive reputation.
07 Expedition Trans

I have an 07 Exp 4X4 EL Limited with about 9k. I had the tsp for the delayed shift done back in July of this year. It seemed to shift better and take off out of the hole but it still seems to stumble and start out in th wrong gear. Well last week I was coasting around a gentle bend and in my neighborhood and I heard a very loud "bang" come from the drivetrain. I was thinking a u-joint had broken. I looked down at the dash and the traction control was engaging then the wrench icon came on and the check engine icon as well. When the wrench icon is illuminated this is "limp" mode." The vehicle is stuck in one gear, 3rd. and the timing is retarded. No pep when acelerating and has extreme trouble taking off or climbing a hill. I called Ford Road Side Assistance they told me they would send a tow within an hour. If the tow could not come within an hour they would call me back. So,,,,,4 hours later "Quality Tow Co." in LV calls me and tells me they are to busy to pick it up and they tell me they want to pick it up the next day! I was livid~! I told them no thanks. I went back to the suv and started it up and discovered it was no longer in "limp" mode but the check engine light was still on. Took it to the dealer he kept it a day and said there was nothing wrong with it. It had some orbitraury code stored that told him nothing about what went wrong. Test drove it with the trans tech who had a flight recorder on it. Nothing happened other than a couple of delayed shifts. Tech said he would order the solenoid pack in bottom of trans. Apparently no valvebody anymore on this trans. I took vehicle back and the same problem has came up twice in two days. Both times under very light aceleration or even coasting. Very lould BANG and then the limp mode. We'll see if the solenoid pack fixes it. I am going to look into the Lemon LaW for NV. This is not the first repair issue I have had with this vehicle. $55000.00 for an suv to be down all this time is crazy.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-15-2007, 10:08 AM
carbonmetallic carbonmetallic is offline
Senior User
 
Join Date: May 2007
Posts: 370
carbonmetallic is starting off with a positive reputation.
actually there is a valve body in the transmission. Ford replaced mine on my 07 Expedition. With them replacing the valve body it seemed to fix the transmission about 85% of the time. I have sense taking it back in for the new programming that was just released, it seems to have fixed the issues with delayed shifting, and the fumbling of gears.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2007, 10:27 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by carbonmetallic
actually there is a valve body in the transmission. Ford replaced mine on my 07 Expedition. With them replacing the valve body it seemed to fix the transmission about 85% of the time. I have sense taking it back in for the new programming that was just released, it seems to have fixed the issues with delayed shifting, and the fumbling of gears.
Carbon, do you know the date of the latest TSB for the tranny?

Also, when the check engine light comes on it logs info. For a dealer to tell you they can't tell you what happened means they don't know enough.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-15-2007, 11:19 AM
carbonmetallic carbonmetallic is offline
Senior User
 
Join Date: May 2007
Posts: 370
carbonmetallic is starting off with a positive reputation.
not quite sure when it was released. I have the paperwork in my truck, but it doesnt actually list the tsb they performed, just says reprogram tcm or something like that. They were able to pull up in oasis (the program the dealership uses for any work they perform) the current update. Your dealership should be able to do the same.

If I was you, I would find another dealership, the one you are going to sounds a little shady. I tried 3 dealerships before I found the one I am using now. They realize there is a problem and are doing there best to fix it.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-15-2007, 07:53 PM
witenight1 witenight1 is offline
New User
 
Join Date: Aug 2007
Location: New Hampshire
Posts: 12
witenight1 is starting off with a positive reputation.
There is a TSB which may be related - #7-5-5... do you know of it? The only stickler is that it specifically applies only to vehicles w/less than 1000 miles - but it sure sounds like your issue... Publish your VIN and I'll run your TSB's if you wish...

On another note, does anyone know why some TSB's have suddenly disappeared regarding the Expedition and its poorly-programmed transmission? I have a printout of one that I wanted my dealer to perform, and tonight I tried it again, and it's no longer available thru OASIS (Ford's Service Web). They used to have 43 total TSBs there, now there are 28...? Any ideas?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-16-2007, 02:03 AM
expy37at expy37at is offline
Senior User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 208
expy37at is starting off with a positive reputation.
Wow, I was thinking about purchasing a 2008 but these trany horror stories are scaring me off...
Reply With Quote
  #7  
Old 10-16-2007, 08:22 AM
myexpo02's Avatar
myexpo02 myexpo02 is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2006
Location: Purcell,OK
Posts: 171
myexpo02 is starting off with a positive reputation.
expy37at,

I have an 08 XLT and I haven't seen the problem in my truck with the confused shifting. But with that said...If I don't completely stop at a light..it does start in second....but not really a big deal...step on the pedal and it shifts smoothly to 1st for more power...
__________________
2002 Expedition XLT (2wd with 4R100 auto) with 146k...traded on an 2008 Expedition XLT (2wd with 6R75 auto)Heavy tow-package, DVD,18"Chrome Clad wheels,Leather and ScanGauge II.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-16-2007, 09:50 AM
carbonmetallic carbonmetallic is offline
Senior User
 
Join Date: May 2007
Posts: 370
carbonmetallic is starting off with a positive reputation.
i believe this is the latest one, but dont hold me to it.




SERVICE BULLETIN:19843 NHTSA ITEM NUMBER:10022755


MFG Bulletin Date: 20070601

Component: POWER TRAIN:AUTOMATIC TRANSMISSION:CONTROL MODULE (TCM, PCM)

Bulletin Summary: 2007 EXPEDITION - PCM RUNNING CHANGE *NJ

Date added to datbase: 20070926
Reply With Quote
Old 10-16-2007, 09:50 AM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator

Tags
07, check, expedition, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 11:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup