Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 1991-1994, 1995-2001, 2002-2005, 2006-2010 Ford Explorer

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #61  
Old 03-15-2007, 05:07 PM
nikkiree nikkiree is offline
Freshman User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 26
nikkiree is starting off with a positive reputation.
Last update:

Still get slip.
Still get O/D Off eventually.
No reverse.

Any advise? Dontate to charity?

Late,
Nick
Reply With Quote
  #62  
Old 03-15-2007, 05:36 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
does manual first gear work?

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #63  
Old 03-15-2007, 05:37 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
what im hearing is that there might be some dirt or trash in the valve body. this might be causing a valve to stick. let me look into it a little further

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #64  
Old 03-16-2007, 03:34 PM
nikkiree nikkiree is offline
Freshman User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 26
nikkiree is starting off with a positive reputation.
Manual 1st and 2nd gear work...When it goes into O/D Off, if I don't restart, I just manually shift through the gears.

Late,
Nick
Reply With Quote
  #65  
Old 03-16-2007, 04:09 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
this is just amazing me. i cant believe its all not back yet. did the mechanic use an inch pound and not a foot pound torque wrench

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #66  
Old 03-16-2007, 04:11 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
i have found other users on the internet having the same problems that corrected themselve relativly quickly

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #67  
Old 03-20-2007, 05:24 PM
kokalo kokalo is offline
New User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
kokalo is starting off with a positive reputation.
O/D dosen't respond

Hello Guys
I have a Ford Explorer XLT 1999 with 54K miles on it. I bought it five years ago wit less than 14k miles. Problem that I have with my O/D is when I try to activate it on the shift gear it dose not respond. Light indicator is not showing that O/D is on or off. When I drive the car I do not see the difference from the time when O/D was functioning properly. I have noticed this problem today and it bothers me. Also I have noticed when I change my 4WD to the Low the light indicator wont turn on. It works for $WD high but not for low. Can this be a blown fuse or problem with the control panel display?
Please help me.
Thank you.
Reply With Quote
  #68  
Old 03-21-2007, 07:25 PM
kokalo kokalo is offline
New User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
kokalo is starting off with a positive reputation.
O/d

I wuld really appriciate if sombady can give me som suggestion on my problem above.

Thank you,
Reply With Quote
  #69  
Old 03-21-2007, 08:36 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
man im not sure. could be a selenoid or something. im completly lost

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #70  
Old 03-21-2007, 08:36 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
whoops, double post.... sorry cobra
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #71  
Old 03-21-2007, 09:44 PM
kokalo kokalo is offline
New User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
kokalo is starting off with a positive reputation.
O/D dosen't respond

Thanks Matt,

Do you know how much will cost me to replace selenoids if that is the problem.
I went to AutoZone and they did code error scan and it turned to be just fine. The employee there suggested to check fuses and relays which i belive has nothing to do with this problem. I also checked for schematics on this car and it has no fuses for O/D and 4WD.
Reply With Quote
  #72  
Old 03-21-2007, 10:00 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
well the selenoids can be tested. we discussed this in the ranger forum. go look there

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #73  
Old 03-23-2007, 01:42 PM
exlmtd exlmtd is offline
Freshman User
 
Join Date: May 2003
Location: Maryland
Posts: 39
exlmtd is starting off with a positive reputation.
Would love to have the write up - totorial for de O/D problem.

thanks

edmartel@hotmail.com

Ed
Reply With Quote
  #74  
Old 03-23-2007, 07:42 PM
fordboy_52's Avatar
fordboy_52 fordboy_52 is offline
Post Fiend
 
Join Date: May 2004
Location: Abilene Kansas
Posts: 6,432
fordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to beholdfordboy_52 is a splendid one to behold
its in the ranger tech forums now. scroll down and the links in the bottom

Matt
__________________
Matt - Kansas State University ALUMNI!
2000 f-150 5.4 triton 4x4
Reply With Quote
  #75  
Old 03-25-2007, 04:30 PM
kokalo kokalo is offline
New User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
kokalo is starting off with a positive reputation.
O/D Fixed

It was a stupid fix. I replaced a fuse and O/D started working. Stupid but inexpensive. Thanks all of you that tryed to help.
Reply With Quote
Old 03-25-2007, 04:30 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator

Tags
1l5z7z490ga, 2l5z7c155aa, 3l5z7m203ja, 5r55e, ba, body, ford, gasket, kit, p0732, p0735, separator, service, solenoid, valve, xl2p7000, xl5p

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
O/D light flashing, no TC lockup, possibilities? jeffreyt 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 25 07-22-2014 10:02 PM
Odd shifting issues kameronth Super Duty & Heavy Duty 23 05-27-2014 09:51 AM
1992 ford F250 E40D OD light flashing Pstlpete Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 1 04-24-2014 11:56 AM
1995 4.9 w/ E40d and disappearing 3rd gear DAT2109 Clutch, Transmission, Differential, Axle & Transfer Case 3 11-27-2013 01:38 PM
99 Explorer Sport 4x4 Transmission Problems 99Explore4x4 Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 11 11-12-2012 05:41 PM



All times are GMT -5. The time now is 06:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup