Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:




 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 02-10-2007, 06:18 PM
pjohn192 pjohn192 is offline
Junior User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 55
pjohn192 is starting off with a positive reputation.
95 psd won't start after sitting for a while

My 95 powerstroke didn't start this morning, after sitting all night. Not too cold here, about 35 this morning. I got out, and turned the water/fuel valve on the side of the filter housing, and let it drain for a few seconds, got back in, and it started right up. Went to work, truck sat for about 6 hours, tried to start it, and again....no start....tried to drain fuel out of the water seperator, and nothing came out that time. So I pushed in the bleeder valve on the housing, and nothing came out.....but after I did that, it started up. When the truck is warm, it starts up just fine. I do have smoke coming out of the exhaust when trying to start...

I don't know...but maybe has something to do with my programmer?? I have an edge evolution, that had to get fixed, and when I tried to use it last night, it kept on saying communication error. It read my vin #, but when trying to program, says sommunication error..?? Not quite sure what is going on...any help would be great..
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 02-10-2007, 06:44 PM
pjohn192 pjohn192 is offline
Junior User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 55
pjohn192 is starting off with a positive reputation.
almost forgot...oil level in HPOP is full, and I hooked up my code reader, and the only code it gave me was P0603 PCM keep alive memory, but this code has been on there for a while. Just went out to start the truck, and it started just fine. Been sitting for about 1 hour.????
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 02-10-2007, 11:15 PM
dinikin dinikin is offline
Senior User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 254
dinikin is starting off with a positive reputation.
Here is simular problem tread.

http://www.ford-trucks.com/forums/57...-starting.html

1 Please look at the link below. If your temprature outside is 10 F
Then you need to wait 120 seconds.(thats provided all circutry is in working order)
Wait to start lamp is independent and not a real good indicatior of wait time.
I would try cycling the key twice and waiting at least 120 seconds. (total)

94...ia/sia00044.htm

2 Get a jump start or recharge batteries and bring em out room temperature and try starting righ away, since cold batteries are not as powerfull.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 02-11-2007, 02:08 PM
pjohn192 pjohn192 is offline
Junior User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 55
pjohn192 is starting off with a positive reputation.
well, figured out the problem. It was my glow plug relay. I just jumped it, across the two big terminals for about 10 seconds, and it started right up.


Now I have another problem though. Tried programming it with my edge evolution programmer, and while it was reading my settings, it lost communication somehow?? Now, the check engine light is on, and truck won't start at all. My code reader says that it cannot connect??? Did I screw up my PCM?? If so I wonder if edge would warantee that??
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 02-11-2007, 07:07 PM
dinikin dinikin is offline
Senior User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 254
dinikin is starting off with a positive reputation.
Best way to call Edge Product support
Reply With Quote
Old 02-11-2007, 07:07 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel

Tags
2000, 73, 95, edge, evolution, jump, pcm, powerstroke, psd, screw, sits, sitting, start, truck, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.



 
vbulletin Admin Backup