Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 10-16-2006, 11:56 PM
pjohn192 pjohn192 is offline
Junior User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 55
pjohn192 is starting off with a positive reputation.
cruise control relay??

Just bought a 95 Ford F-350 powerstroke, and everything works except the cruise control. All the fuses in the cab, and under the hood are good. The owner's manual does not show a relay for the c/c. The question is: There are two relays off to the side of the fuse box in the engine compartment, that are not listed in the book. Is one of these the c/c relay? If not, does anyone know where to find it, or any other ideas as to why the cruise control doesn't work? Thanks..
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10-17-2006, 06:42 AM
Cuda_jim's Avatar
Cuda_jim Cuda_jim is offline
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2003
Location: MICHIGAN
Posts: 5,903
Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.
The switch on the end of the master cylinder is probably bad. Pull the plug and check across the pins on the switch, should be continuity, if not replace it. BTW: these switches are the subject of a recall, they can cause a fire. I'd replace it anyway.

I'll check the book for the relays and post it.
__________________
JIM
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10-18-2006, 09:33 PM
pjohn192 pjohn192 is offline
Junior User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 55
pjohn192 is starting off with a positive reputation.
Well, I tested the switch on the end of the master cylinder, and had power coming out of both wires. So I took it to my buddy's shop, and had them hook up a scanner to it, and it didn't bring up any codes at all except for no back pressure on the exhaust(which is because I put a 3" downpipe, and a 4" straight pipe on it. Any other suggestions?? Thanks..
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10-19-2006, 10:40 AM
plowhand's Avatar
plowhand plowhand is offline
Playing in the Dirt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Southwest Georgia
Posts: 2,302
plowhand has a good reputation on FTE.plowhand has a good reputation on FTE.
Check your third brake light wiring and bulbs. Cruise will not work with a blown third brake light or bad connection in the third brake light sockets. Also check you regular brake lights.
__________________
95 F250, XLT, 2WD, 5 Spd, 4.10 l/s, SuperCab, Longbed. Beans Stage II's, Adrenaline HPOP, Wildman 6 pos. chip, SMF, Open air intake, EBPV gutted, SSX, downpipe, CAT gutted, shimmed FPR, GPR control switch, gauges (Pyro, Boost, AMPs, mechanical Oil Pres. & mech. Water Temp.)
02 F150 Super Crew, Lariat (Wife's)
81 Bronco with 460
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-21-2006, 05:46 AM
Cuda_jim's Avatar
Cuda_jim Cuda_jim is offline
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2003
Location: MICHIGAN
Posts: 5,903
Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.Cuda_jim has a great reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by pjohn192
Well, I tested the switch on the end of the master cylinder, and had power coming out of both wires. So I took it to my buddy's shop, and had them hook up a scanner to it, and it didn't bring up any codes at all except for no back pressure on the exhaust(which is because I put a 3" downpipe, and a 4" straight pipe on it. Any other suggestions?? Thanks..
That may be your problem! The Switch is bad if you have voltage without the brake pedal being pushed.

Unplug the connector @ the (BPS), end of the master cylinder. Check the switch not the connector for continuity. You should get continity with the brake pedal depressed. It has no continuity while at rest. There are no codes set for this switch.
__________________
JIM
Reply With Quote
Old 10-21-2006, 05:46 AM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 02:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup