Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Other Ford Engines > 4 Cylinder Engines
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-14-2005, 06:42 PM
mxranger mxranger is offline
New User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
mxranger is starting off with a positive reputation.
02 ranger problems

I have a 02 (lev) ranger with 2.3l and when i start it up the thing revs to
2500 rpm then drops to about 750 rpm after 3to5 min.
what will cause this please help if you can.
The surging problem i have is after you drive 5 to 10 miles the truck will
start to surge and loose power once up to temp .I had to replaced the iac due to a bad stumble off idle that solved one problem .I do not have any codes coming up i had the dealer do a scan and they said there are no codes present, $80.00 wasted and no help from them if it does not tell them what is wrong they have no clue.


I have done the following.
new fuel filter
new air filter
new o2 sensor
cleaned maf
new plugs & wires
rest pcm
All this did make it run better but i still have the same problems .
i just ordered a diag. cd to start checking all the sensors on the motor.
Can anyone point me in the right direction to help solve this problem i am having.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-15-2005, 06:59 PM
mxranger mxranger is offline
New User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
mxranger is starting off with a positive reputation.
i need to learn how to spell i reset the pcm that did not help.

Can anyone help with this problem i am having ?

Last edited by mxranger; 07-15-2005 at 07:02 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-21-2005, 04:18 PM
wtroger wtroger is offline
Posting Guru
 
Join Date: May 2001
Posts: 1,984
wtroger is gaining momentum as a positive member of FTE.
My 03 2.3 does start up and idle above 2000 but just for a few seconds then drops back to the 750 range. The only issue I have is the accelerator sticks at idle I have to apply to much pressure to get it to come off idle then when it does come up it is to much. Hard to accelerate smoothly this way
Reply With Quote
  #4  
Old 07-22-2005, 07:51 PM
mxranger mxranger is offline
New User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
mxranger is starting off with a positive reputation.
Your throttle body could be sticking or not adjusted correctly i do not have that
problem.

The next time you start your truck up can you watch the tack and let me know
what rpm your truck goes up to at cold start up, mine is around 2500 rpm at
cold start up only.
once up to temp it will go to 1500 rpm
I have not recived my diag cd yet i will let you know what i find.
Reply With Quote
Old 07-22-2005, 07:51 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
7.3l surging while warming up samf1 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 6 10-04-2010 10:25 PM
7.3l surging while warming up samf1 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 4 10-04-2010 04:18 PM
5.4 surges under load jimjoebob99 Super Duty & Heavy Duty 6 06-15-2010 07:57 AM
Idle surge wolverine382 1997 - 2003 F150 2 04-21-2009 11:13 PM
'93 Ranger Driveability and Error Codes SHOpar Ranger & B-Series 2 03-31-2003 09:59 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Other Ford Engines > 4 Cylinder Engines

Tags
02, 23l, ford, o2, problem, problems, ranger, sensor, solver, surging

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 11:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup