Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Ford Vans and other vehicles > Ranchero & 1961 - 1967 Econoline
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-11-2005, 12:19 AM
JimR500 JimR500 is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 47
JimR500 is starting off with a positive reputation.
Question Bad Reading from Tach

72 R500 351CJ 4V w/factory gages: My tachometer does not always give a good reading. Today, with the engine idling at what was surely 1000 rpm, the tach was reading something less than 200 rpm. Last Wednesday while tooling down the interstate, the tach was showing 900 rpm when it should have been showing something in the 2000 to 2500 rpm range. I don't yet know if the erratic stuff comes when the engine or tach is not fully warmed up but it would seem the tach should do its thing whether or not the engine is fully warmed up. Has anybody had this problem??
Reply With Quote
  #2  
Old 04-11-2005, 08:09 PM
Mikeleew Mikeleew is offline
Freshman User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Quantico Va.
Posts: 29
Mikeleew is starting off with a positive reputation.
Idle probelm

Not sure if this will help, but I was having a similiar problem with my electronic temp sender. The wire was grounding out, causing eratic readings.

Micahel.
Quote:
Originally Posted by JimR500
72 R500 351CJ 4V w/factory gages: My tachometer does not always give a good reading. Today, with the engine idling at what was surely 1000 rpm, the tach was reading something less than 200 rpm. Last Wednesday while tooling down the interstate, the tach was showing 900 rpm when it should have been showing something in the 2000 to 2500 rpm range. I don't yet know if the erratic stuff comes when the engine or tach is not fully warmed up but it would seem the tach should do its thing whether or not the engine is fully warmed up. Has anybody had this problem??
Reply With Quote
  #3  
Old 05-26-2005, 02:18 PM
texan2004's Avatar
texan2004 texan2004 is offline
Postmaster
 
Join Date: Nov 2004
Location: Friendswood, Texas
Posts: 2,823
texan2004 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Check your grounds on, at, or near the distributor and coil. If you don't have a ground strap off of the distributor, you may look at adding one. Check the bolt down clamp for the distributor and make certain it has a good emtal to metal contact with the block. Tach should be reading off of the coil or distributor. Had a similar problem with my boat. cleaned up the bolt down clamp on the distributor and the problem went away. Since the post is rather old, you may have already fixed it by now. Hope you di anyway.
__________________
2012 F-250 King Ranch
2008 Lincoln MKX
1996 Explorer Sport 4X4
1949 F2
Reply With Quote
  #4  
Old 05-26-2005, 10:33 PM
JimR500 JimR500 is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 47
JimR500 is starting off with a positive reputation.
texan2004, thanx for your reply. I haven't had a real chance to check anything: I had open heart surgery on the April 27th and my doctor has said NO to anything close to working on or driving a car. Hopefully within the next three weeks I will be able to check out some ground connections.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-27-2005, 11:32 AM
texan2004's Avatar
texan2004 texan2004 is offline
Postmaster
 
Join Date: Nov 2004
Location: Friendswood, Texas
Posts: 2,823
texan2004 is gaining momentum as a positive member of FTE.
I think you have your priorities straight. Good luck with the ticker and hope you are feeling better.
__________________
2012 F-250 King Ranch
2008 Lincoln MKX
1996 Explorer Sport 4X4
1949 F2
Reply With Quote
Old 05-27-2005, 11:32 AM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Ford Vans and other vehicles > Ranchero & 1961 - 1967 Econoline

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 05:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup