06 Expedition no start - Ford Truck Enthusiasts Forums



06 Expedition no start

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-13-2015, 10:53 PM
Domino Domino is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2002
Location: Houston USA
Posts: 66
Domino is starting off with a positive reputation.
06 Expedition no start

My 06 Expy had what I thought was a battery getting weak. It would start but sounded like it didn't have a lot of life left. It is only a 2 year old battery so I put some water in it and hoped for the best. Wife got home this afternoon and when i went to put it in the garage it would not start. The starter engages but won't turn the motor over. I jump started it with another battery and it started. While letting it idle I noticed an ABS light and an airbag light were lit. I also noticed the dashboard battery charge gauge was not working. (needle on the gauge was showing "0" charge.

My first guess, a bad alternator,,,, Anyone have any thoughts before I remove it to get it tested ???

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2015, 08:24 AM
Franklin2's Avatar
Franklin2 Franklin2 is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2001
Location: New Market, VA
Posts: 38,048
Franklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant futureFranklin2 has a brilliant future
If you want to verify charging, get a voltmeter and after you get it started, measure the voltage on the battery terminals. You should have about 14.5v on the battery with it running. If you have around 12v, your alternator is not charging.

With the engine off, check the battery voltage. If should be around 12v. If it's something like 10v, the battery is bad and has a dead cell.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gauge lights on and no start CLE-PRE Excursion - King of SUVs 14 01-17-2017 02:58 PM
85 6.9 batteries not charging FlexYJeeper 1980 - 1986 Bullnose F100, F150 & Larger F-Series Trucks 10 07-26-2016 02:46 AM
Alternator.... ANOMOLY??? Knucklesmd 2004 - 2008 F150 3 11-14-2015 10:30 PM
How to tell when you need new batteries... MC5C 6.0L Power Stroke Diesel 5 06-14-2015 08:05 AM
Amp Gauge question... kuch73 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 2 10-20-2011 02:10 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:40 PM.