Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-09-2014, 05:18 PM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
Keep getting Number four miss fire CEL

I have 2010 ford super duty with 5.4 engine in it with 210,000.00 miles. We have change the COP, and all the spark plugs, the mass air flow senors. we also moved COP and injector to different cylinders. trying to solve problem.

Dose anyone have any other ideas why it keeps throwing CEL.
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2014, 06:27 PM
Aune163rd's Avatar
Aune163rd Aune163rd is offline
A Half a meatball....
 
Join Date: Sep 2010
Location: Missoula, Montana
Posts: 4,255
Aune163rd has a very good reputation on FTE.Aune163rd has a very good reputation on FTE.Aune163rd has a very good reputation on FTE.
What's the code that it's throwing
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2014, 06:34 AM
JWA's Avatar
JWA JWA is offline
Post Fiend
 
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 7,007
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
Having already changed everything else associated with #4 I'd suspect the COP connector from the wiring harness. Occasionally during a plug change the locking tab is broken and it no longer stays fully engaged. NAPA EC259 is a good choice for a new connector if this is the problem.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2014, 11:26 AM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
the code is 0304
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2014, 09:01 AM
70f100longbed's Avatar
70f100longbed 70f100longbed is online now
Posting Guru
 
Join Date: Aug 2002
Location: Raleigh USA
Posts: 1,071
70f100longbed has a very good reputation on FTE.70f100longbed has a very good reputation on FTE.70f100longbed has a very good reputation on FTE.
Could have a broken valve spring. Does it skip all the time or just under certain driving conditions?
__________________
Ford senior master tech
Every 5.4 3V owner should have Lisle tool #65600
8L3Z-6M280-B updated VCT solenoids for 5.4 3V rattle
Reply With Quote
  #6  
Old 11-11-2014, 04:55 PM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
we will clear code and in may come back in 2 days up to 7 days.
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
  #7  
Old 11-12-2014, 08:01 AM
JWA's Avatar
JWA JWA is offline
Post Fiend
 
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 7,007
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
Not trying to be too snarky but have you even considered or checked my suggestion?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-12-2014, 03:50 PM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
yea checked plug in and it is connected with the tab in place did not re place because it look all right
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
  #9  
Old 11-13-2014, 06:49 AM
JWA's Avatar
JWA JWA is offline
Post Fiend
 
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 7,007
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by rob92761 View Post
yea checked plug in and it is connected with the tab in place did not re place because it look all right
We can't help you if you don't take these suggestions more seriously.

Just because something "looks right" doesn't mean its working properly. In this case the COP connector has a locking tab intended to maintain a tight electrical connection---its under a bit of pressure in fact.

Sometimes those tabs can/do break and cause the COP connector to loose contact. Occasionally this is a sporadic thing, other times its a constant loss of contact that resembles a failed COP or plug.

While the vehicle is running gently manipulate the #4 connector and see if it has an effect on engine idle. Tugging on it GENTLY or pushing it into the COP is another way for this sort of test.

Because you've already done a number of other things but not paid attention to the connector ruling it out is just a smart move.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-13-2014, 08:20 PM
Aune163rd's Avatar
Aune163rd Aune163rd is offline
A Half a meatball....
 
Join Date: Sep 2010
Location: Missoula, Montana
Posts: 4,255
Aune163rd has a very good reputation on FTE.Aune163rd has a very good reputation on FTE.Aune163rd has a very good reputation on FTE.
I agree with you there. It sounds like an electrical harness problem.
__________________
Quintin Aune BigBs'r #21 & Off. Slackmaster #31
1984 F250 6.9l N/A 212,000 miles Wrecked 26 Oct 11
1990 F-350 7.3l IDI ZF-5(sold)
2000 F-250 6.8l Triton V10 209k miles
2006 F-250 5.4l Triton V8 129k Loaded XL
Reply With Quote
  #11  
Old 12-17-2014, 11:14 AM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by JWA View Post
Having already changed everything else associated with #4 I'd suspect the COP connector from the wiring harness. Occasionally during a plug change the locking tab is broken and it no longer stays fully engaged. NAPA EC259 is a good choice for a new connector if this is the problem.

Change wire harness with NAPA EC259. And guess what today though code p0304 Again!
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
  #12  
Old 12-17-2014, 09:45 PM
70f100longbed's Avatar
70f100longbed 70f100longbed is online now
Posting Guru
 
Join Date: Aug 2002
Location: Raleigh USA
Posts: 1,071
70f100longbed has a very good reputation on FTE.70f100longbed has a very good reputation on FTE.70f100longbed has a very good reputation on FTE.
Did you check the compression on #4? A engine needs 3 things to run: fuel, spark, and compression. You eliminated the first 2.
__________________
Ford senior master tech
Every 5.4 3V owner should have Lisle tool #65600
8L3Z-6M280-B updated VCT solenoids for 5.4 3V rattle
Reply With Quote
  #13  
Old 12-18-2014, 01:27 PM
rob92761's Avatar
rob92761 rob92761 is online now
Senior User
 
Join Date: Dec 2003
Location: La Crosse, WI
Posts: 192
rob92761 is starting off with a positive reputation.
No did not check the compression. But all so i dose not throw code right away can take 5 days to 2 weeks. if it had bad compression you would think it throw a code right away!
__________________
2012 F-250 Super Duty XLT, 6.7 deisel, 50 gallon titan fuel tank, 9000 lb warn winch, Timbren SES
Reply With Quote
Old 12-18-2014, 01:27 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 expedition cop problem Morgan Hudgens Expedition & Navigator 1 05-21-2012 10:56 PM
Change all or just the bad cop? Builder123 1997 - 2003 F150 19 10-03-2011 05:58 PM
Anyone try the Accel DOHC COP's (140034-8)?? jrgoffin Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 1 01-20-2010 10:05 AM
Cops? Cops? Cops? murraydav Modular V8 (4.6L, 5.4L) 14 08-16-2008 05:22 PM
Replace COPS also? kailor Expedition & Navigator 2 06-04-2007 09:59 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup